Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Echinacea – prirodni lijek protiv prehlade i upale dišnih puteva

Image

Stotinama godina prije dolaska Christophera Colomba na američki kontinent, američki Indijanci su zbog svojih ljekovitih učinaka koristili biljku koja tek odnedavno dobiva mjesto i među zapadnjačkim dodacima prehrani. Riječ je o echinacei. Biljku prekrasnih cvjetova koja raste po američkim prerijama Indijanci su koristili u liječenju upalnih oboljenja dišnih puteva. U Europi je echinacea postala zanimljiva široj javnosti tek krajem 20. stoljeća zbog istraživanja provedenih u Njemačkoj koja su potvrdila ljekovita svojstva ove biljke.

Tri se sorte echinacee koriste u medicinske svrhe: Echinacea angustifolia, Echinacea pallida i Echinacea purpurea. Dodaci prehrani na bazi echinacee sadrže dijelove jedne, dvije ili sve tri sorte, a razlikuju se i po dijelovima biljke koji su korišteni. U ljekovite svrhe se koriste svi dijelovi echinacee: korijen, stabljika, listovi i svijet. Kad govorimo o sastavnicama koje imaju pozitivne učinke u echinacei onda su to oni s terapeutskim učincima: polisaharidi, glikoproteini, alkamidi, hlapljiva ulja i flavonoidi.

Postoji devet vrsta echinacee koje se većinom uzgajaju u sjevernoj Americi. U tradicionalnoj medicini, echinacea se koristi u liječenju prehlada, gripa i infekcija zbog njezinih pozitivnih učinaka na imunološki sustav. Rjeđe su echinaceu koristili za kožne probleme poput akni i opeklina.

Echinacea

Potvrđeno liječenje prehlada i upala gornjih dišnih puteva

Studije o učinkovitosti echinacee na prevenciju i liječenje infekcija gornjeg dijela respiratornog trakta (poput prehlada) su pokazale da je echinacea učinkovita u prevenciji prehlada i upala gornjih respiratornih kanala, te u ubrzavanju vremena oporavka od tih oboljenja.

U studiji provedenoj na Sveučilištu California 2008. godine potvrđen je pozitivan učinak echinacee u prevenciji oboljenja tijekom zimskih dana. Echinacea je davana ispitanicima jedne grupe, u trajanju od 8 tjedana, dok je kontrolnoj grupi davan placebo. Rezultati su pokazali da je grupa s echinaceom imala 40% manje dana neke vrste prehlade ili gripe tijekom promatranog perioda, od grupe koja je bila na terapiji placebom.

Medicinski centar Sveučilišta u Marylandu potvrdio je rezultate istraživanja o pozitivnim učincima echinacee. Prema rezultatima više laboratorijskih i ispitivanja na životinjama, echinacea sadrži aktivnu supstancu koja pojačava aktivnost imunološkog sustava, umanjuje bol, ublažava upalne procese te ima hormonalne, antivirusne i antioksidativne učinke.

Upravo stoga, ističu, echinacea se može preporučiti u liječenju infekcija urinarnog trakta, vaginalnih oboljenja (candida), infekcija dišnih puteva, ušnih infekcija, sinusitisa i pri zacjeljivanju rana. Prema rezultatima jedne studije, ekstrakt echinacee ima antivirusne učinke u liječenju upala grla izazvanih virusom herpes simplex (HSVI) ako se ekstrakt uzme prije nastupa infekcije.

Više studija je pokazalo da osobe koje uzmu echinaceu odmah po prvim znakovima bolesti, imaju znatno brže vrijeme oporavka od onih bez tretmana echinaceom. U pregledu 14 kliničkih istraživanja potvrđeno je da echinacea umanjuje učinke prehlade za 58% i trajanje za 1-4 dana.

Osim u prevenciji i liječenju prehlada, echinacea ima potvrđeno pozitivne učinke u liječenju vaginalnih gljivica. Echinacea primijenjena uz medicinsku kremu smanjuje rasprostranjenost gljivičnog oboljenja na 16% u odnosu na 60,5-postotnu rasprostranjenost u liječenju samo kremom.

Najveći broj europskih studija o echinacei proveden je u Njemačkoj u devedesetim godinama prošloga stoljeća. Prema rezultatima njihovih studija, gornji dijelovi biljke Echinacea purpurea liječe prehlade, infekcije gornjeg respiratornog sustava, infekcije urinarnog trakta i rane koje sporo zacjeljuju. Korijen biljke Echinacea purpurea potvrđeno pomaže u liječenju infekcija sličnih gripi. Njemačke agencije za zdravlje i lijekove uvrstile su echinaceu na popis biljaka s pozitivnim učincima za zdravlje.

Prehlada

Po preporuci Europske agencije za lijekove, u zdravstvene svrhe se koristi iscijeđen sok iz nadzemnih dijelova echinacee. Sok se koristi za liječenje prehlade. S liječenjem echinaceom treba krenuti odmah, pri prvim znakovima prehlade i nastaviti do ozdravljenja, ali ne duže od 10 dana. Korištenje echinacee se ne preporuča djeci mlađoj od godinu dana zbog nerazvijenog imunološkog sustava, ali ni djeci mlađoj od 12 godina jer nema znanstvenih dokaza o učinkovitosti echinacee na taj uzrast.

Kontraindikacije uzimanja echinacee

Echinacea je sigurna ako se koristi u kratkom vremenskom periodu, dok za dugotrajnu uporabu zasad nema dokaza o pozitivnim učincima. Kod dugotrajne uporabe zamjetne su kontraindikacije poput groznice, curenja nosa, povraćanja, boli u želucu, proljeva, suhih usta, glavobolja, mučnine, nesanice dezorijentacije i bolova i grčeva u mišićima i zglobovima.

Echinacea je dostupna u obliku tinktura, ekstrakta, tableta, kapsula, ulja ili u kombinaciji s drugim dodacima prehrani za oporavak imunološkog sustava, poput vitamina, minerala i različitih biljaka.

Echinaceu se ne preporučuje uzimati s kavom ili drugim preparatima koji sadrže kofein. Naime, organizam razbija molekule kofeina kako bi ih izbacio van. Echinacea može ubrzati proces razbijanja molekula kofeina što može izazvati preveliku količinu kofeina u krvnom sustavu te niz negativnih efekata toga stanja: drhtavicu, glavobolju i ubrzano lupanje srca.

Proizvodi na bazi echinacee se NE preporučuju osobama koje su alergične na neke od sastavnica biljke. Također, ne preporučuje se osobama s astmom, bolestima imunološkog sustava (autoimune bolesti, reumatoidni artritis, lupus, HIV i karcinomi), kolagenim bolestima, dijabetesom, leukemijom, transplantiranim organima, upalom pluća, stomačnim problemima i multiplom sklerozom. Također, echinacea se ne preporučuje osobama koje uzimaju antibiotike, kortikosteroide ili kemoterapiju.

Objavljeno 16.02.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!