Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Muči vas suha koža? Možda imamo rješenje za vas!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Suha i gruba koža koja zateže i puca nešto je s čime se mnogi od nas bore, pogotovo u zimskim danima. Različiti faktori mogu biti uzrok tom problemu, a dobro je znati da na velik broj njih možemo utjecati na jednostavan način bez nekih posebnih terapijskih metoda.

Tako primjerice možemo poraditi na povećanom unosu vode u slučaju dehidracije, voditi računa o tome da se ne tuširamo vrućom vodom, da izbjegavamo kupanje u bazenu kao i agresivna sredstva za pranje i čišćenje. Isto tako, hladno i suho vrijeme može doprinijeti pojačanom sušenju naše kože. S druge strane suha koža može nastati kao posljedica kožnih oboljenja kao što su ekcem, psorijaza ili pak nekih drugih zdravstvenih stanja.

Jedan od načina rješavanja ili bolje rečeno ublažavanja tog problema zasigurno mogu biti razne hidratantne kreme i ostali slični proizvodi za njegu kože prisutni na tržištu, no bitno je pritom razmisliti i o tome što bi nam tijelo time moglo poručivati – krijemo li možda neki nutritivni deficit kojeg nismo svjesni?

Često se govori da je koža zapravo ogledalo našeg zdravlja, i da – blistav, čisti ten zaista i ostavlja takav dojam. Poželjno je brinuti se o našem najvećem organu, koži, tako da ju njegujemo izvana, no još je bitnije osvijestiti ono što se događa unutar samog tijela.

Iz tog razloga u nastavku predstavljamo samo neke od spektra vitamina i suplemenata koji vam mogu pomoći da na problem suhe kože djelujete iznutra, a tako istovremeno utječete i na sveukupnu funkcionalnost i zdravlje tijela.

Vitamin D

vitamin d

Vitamin D, kojeg često nazivamo i vitaminom sunca, važan je za mnoge aspekte zdravlja pa tako i za zdravlje kože koja je zapravo i odgovorna za njegovu sintezu iz sunčeve svjetlosti. Iako ga nazivamo vitaminom točnije bi ga bilo zvati prohormonom jer se prvo treba metabolizirati u svoj aktivni oblik u tijelu, a kad do toga dođe igra ključnu ulogu u rastu stanica kože te održavanju funkcije kožne barijere i imuniteta što sve pozitivno utječe na kožu.

Neka su istraživanja pokazala da su niske razine vitamina D u krvi povezane s kožnim oboljenjima kao što su ekcem i psorijaza koji često znaju biti uzroci suhe kože, kao i to da općenito deficit ovog vitamina može utjecati na njenu smanjenu vlažnost.

Priroda nam je dakle osigurala opskrbu ovim vitaminom čineći dovoljnim to da se izložimo suncu samo 10-15 minuta, no u ovim uvjetima karantene kada se preporučuje što manje biti vani možete se poslužiti i nekim namirnicama, pogotovo masnijim ribama kao što je npr. losos, ili pak žumanjak jajeta. Naravno, moguće ga je pronaći i u obliku suplementa, no prije toga možete provjeriti razinu ovog vitamina u krvi kako biste bili sigurni da vam je zbilja potreban.

Vitamin C

Vitamin C je moćan antioksidans koji svojim zaštitnim svojstvima štiti stanice kože od slobodnih radikala, uz to potičući sintezu kolagena, strukturalnog proteina koji uz elastin našu kožu održava otpornom i čvrstom. Sve nam to govori o velikoj važnosti ovog vitamina za zdravlje naše kože.

Neka istraživanja su pokazala da povećani unos vitamina C može djelovati na poboljšanje mnogih faktora koje vežemo za zdravu kožu, uključujući i stupanj njene hidratacije, no treba uzeti u obzir i činjenicu da su dotična istraživanja rađena pomoću suplemenata s kombiniranim mikronutrijentima te je tako nemoguće reći što je točno odigralo glavnu ulogu.

Bez obzira na to, ako imate problema sa suhom kožom možete pokušati u svoj jelovnik ubaciti više namirnica bogatih ovim vitaminom kao što su citrusi, brokula, crvena paprika, bobičasto voće te vidjeti hoćete li primijetiti kakva poboljšanja.

Vitamin E

vitamin e

Vitamin E, kao i prije spomenuti vitamin D pripada grupi vitamina topljivih u mastima, a jedna od njegovih mnogih bitnih uloga u tijelu je regeneracija oštećenih stanica, pa time i stanica kože koje uz pomoć ovog vitamina mogu održavati optimalnu vlažnost.

Njegovi antioksidativni i protuupalni efekti još dodatno naglašavaju njegovu izuzetnu važnost u zdravlju kože, a pogotovo u smanjivanju crvenila i iritacije iste. Pronađite ga u sjemenkama, orašastim plodovima te uljima.

Riblje ulje

Riblje ulje je jako dobro poznato po svojim pozitivnim učincima na zdravlje kože, uz mnoge druge benefite za tijelo. Svojim dvjema esencijalnim masnim kiselinama, EPA i DHA koje sadrže moćne protuupalne efekte čuva vlažnost kože, odnosno povećava njenu hidrataciju, smanjuje upale te štiti kožu od oštećenja sunca.

Također, kao i u slučaju vitamina D, određena istraživanja su pokazala dobar utjecaj suplementacije ribljim uljem na liječenje psorijaze što istovremeno pozitivno utječe na suhoću kože.

Probiotici

probiotici

Probiotici imaju indirektan efekt na zdravlje kože, djelujući na mikrobiom probavnog sustava čija neravnoteža utječe na aktivaciju upalnog stanja u tijelu što utječe i na kožu te tako može dovesti do preranog starenja kože i ostalih kožnih problema. Probiotici mogu pomoći u normalizaciji mikrobioma, smirivanju upale te time i smirivanju upale same kože.

Probiotike možete pronaći i u fermentiranoj hrani te mliječnim proizvodima kao što su kefir ili jogurti obogaćeni dobrim bakterijama, kao i u raznim suplementima različite učinkovitosti zbog čega se možda nije loše najprije okrenuti izvorima iz hrane.

Kolagen

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu, nalazi se svugdje i čini glavnu strukturalnu komponentu kože, a njegova se proizvodnja smanjuje s godinama čime dolazi do smanjenja elastičnosti i čvrstoće kože.

Suplementacija hidroliziranim kolagenom, odnosno peptidima kolagena koji se lako apsorbiraju može pomoći u tome te koži vratiti elastičnost, omogućiti dodatnu hidrataciju te zdrav izgled.

Dakle, prije nego krenete u nabavku novog kozmetičkog proizvoda za njegu suhe kože zapitajte se što možete učiniti u pogledu tog problema s nutritivne strane. Možda vašem tijelu nedostaje određeni nutrijent ili više njih, a ovo je način da vam to signalizira. Poslušajte ga i uvrstite nešto od navedenog u svoju prehranu – možda je rješenje zbilja toliko jednostavno.

Objavljeno 11.04.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!