Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Što je vitamin C ?

Image

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vrlo važan esencijalni nutrijent, što znači da ga moramo unositi prehranom. Nalazi se gotovo isključivo u svježem voću i povrću.

Vitamin C je izrazito nestabilan vitamin, tako da ga kuhanje ili dugotrajno izlaganje zraku u velikoj mjeri uništava.

Vitamin C je nužan svim živim bićima, pa tako i čovjeku, zbog njegove uloge u proizvodnji kolagena. Važan je i zbog zaštite vitamina A i E, ali i masnih kiselina od oksidacije. Dovoljne količine vitamina C sprječavaju i liječe bolest skorbut, a pomažu i kod liječenja anemije.

Kolagen je vezivno tkivo koje se može opisati kao "međustanično ljepilo, i kao takvo je prisutno u cijelom tijelu. Vezivno tkivo daje našem tijelu oblik i "drži" organe.

Da bi lakše procijenili važnost kolagena, evo 5 tipova kolagena i gdje se koriste:

Tipovi kolagena

tip 1 - vezivno tkivo kože, kostiju, zubi, tetiva, ligamenata, mišićnih ovojnica...

tip 2 - hrskavica

tip 3 - vezivno tkivo unutar organa - jetre, slezene, bubrega

tip 4 i 5 - razdjelni sloj između epitelnog i endotelnog sloja, razdjelni sloj između mišićnog i koštanog tkiva, bubrežni glomeruli, ovojnica leće, te Schwannove i glijalne stanice živčanog tkiva.

Vidljivo je da je kolagen prisutan u svim dijelovima tijela, a vitamin C igra važnu ulogu u stvaranju kolagena. Naime, prilikom sinteze kolagena, u tijelu se odvijaju mnoge reakcije – unutar i izvanstanične. Vitamin C je aktivan unutar stanice gdje pospješuje hidroksilaciju (dodavanje vodika i kisika) dvjema aminokiselinama: prolinu i lizinu. U kasnijoj fazi reakcije, te dvije kiseline stvaraju kolagen. Bez vitamina C, proces stvaranja kolagena je onemogućen što može prouzročiti brojne probleme u cijelom tijelu.

Osim u stvaranju kolagena, ovaj u vodi topiv vitamin ima brojne biološke funkcije. Vitamin C kao jak antioksidant štiti LDL kolesterol od oksidiranja. Istraživanja pokazuju da upravo takav, oksidiranjem "oštećen" LDL dovodi do bolesti srca i krvnih žila. Vitamin C također štiti od srčanih bolesti tako što smanjuje krutost arterija .

Antioksidativna svojstva vitamina C djelomično štite pušače, kao i ljude koji su izloženi pasivnom pušenju, od štetnih utjecaja slobodnih radikala. Kontrolirano kliničko ispitivanje je pokazalo da veće količine vitamina C mogu smanjiti štetu uzrokovanu slobodnim radikalima, kao i oksidaciju LDL-a kao posljedicu izloženosti dimu cigarete, objašnjavaju na stranicama PlivitC.com.

Vitamin C igra vrlo bitnu ulogu u procesu zacjeljivanja rana, a ponaša se i kao antihistaminik. Potreban je i kod proizvodnje jetrene žuči, kao i kod detoksikacije alkohola iz tijela.

Objavljeno 09.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!