Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Što je vitamin C?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vrlo važan esencijalni nutrijent, što znači da ga moramo unositi prehranom. Nalazi se gotovo isključivo u svježem voću i povrću. Vitamin C je izrazito nestabilan, tako da ga kuhanje ili dugotrajno izlaganje zraku u velikoj mjeri uništava.

Vitamin C je nužan svim živim bićima, pa tako i čovjeku, zbog njegove uloge u proizvodnji kolagena. Važan je i zbog zaštite vitamina A i E, ali i masnih kiselina od oksidacije. Dovoljne količine vitamina C sprječavaju i liječe bolest skorbut, a pomažu i kod liječenja anemije.

Kolagen je vezivno tkivo koje se može opisati kao "međustanično ljepilo, i kao takvo je prisutno u cijelom tijelu. Vezivno tkivo daje našem tijelu oblik i "drži" organe.

vitamin c

Da biste lakše procijenili važnost kolagena, evo 5 tipova kolagena i gdje se koriste:

Tipovi kolagena:

  • tip 1 - vezivno tkivo kože, kostiju, zubi, tetiva, ligamenata, mišićnih ovojnica...
  • tip 2 - hrskavica
  • tip 3 - vezivno tkivo unutar organa - jetre, slezene, bubrega
  • tip 4 i 5 - razdjelni sloj između epitelnog i endotelnog sloja, razdjelni sloj između mišićnog i koštanog tkiva, bubrežni glomeruli, ovojnica leće, te Schwannove i glijalne stanice živčanog tkiva

Vidljivo je da je kolagen prisutan u svim dijelovima tijela, a vitamin C igra važnu ulogu u stvaranju kolagena. Naime, prilikom sinteze kolagena, u tijelu se odvijaju mnoge reakcije – unutar i izvanstanične. Vitamin C je aktivan unutar stanice gdje pospješuje hidroksilaciju (dodavanje vodika i kisika) dvjema aminokiselinama: prolinu i lizinu. U kasnijoj fazi reakcije, te dvije kiseline stvaraju kolagen. Bez vitamina C, proces stvaranja kolagena je onemogućen što može prouzročiti brojne probleme u cijelom tijelu.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Moj paket za zdrave zglobove

Paket za zdrave zglobove sadrži kompleksnu formulu za zglobove koja sadrži hidrolizirani kolagen (co...

  • 34,48 €
Collagen - 300 g

Iznimna formula idealna za zaštitu kože od starenja i oksidacijskih oštećenja, doprinosi čvrstoći, z...

  • 21,95 €

Osim u stvaranju kolagena, ovaj u vodi topiv vitamin ima brojne biološke funkcije. Vitamin C kao jak antioksidant štiti LDL kolesterol od oksidiranja. Istraživanja pokazuju da upravo takav, oksidiranjem "oštećen" LDL dovodi do bolesti srca i krvnih žila. Vitamin C također štiti od srčanih bolesti tako što smanjuje krutost arterija .

Antioksidativna svojstva vitamina C djelomično štite pušače, kao i ljude koji su izloženi pasivnom pušenju, od štetnih utjecaja slobodnih radikala. Kontrolirano kliničko ispitivanje je pokazalo da veće količine vitamina C mogu smanjiti štetu uzrokovanu slobodnim radikalima, kao i oksidaciju LDL-a kao posljedicu izloženosti dimu cigarete.

Vitamin C igra vrlo bitnu ulogu u procesu zacjeljivanja rana, a ponaša se i kao antihistaminik. Potreban je i kod proizvodnje jetrene žuči, kao i kod detoksikacije alkohola iz tijela.

.

Objavljeno 09.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!