VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Laneno ulje: čudotvorno ulje koje čuva zdravlje, obnavlja kožu i daje kosi sjaj

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Laneno ulje stoljećima postoji kako u ljudskoj prehrani, tako i u medicini. Laneno ulje koristi se u smanjenju simptoma niza bolesti, poput reumatoidnog artritisa i visokog kolesterola.

Također, koristi se u liječenju osteoartritisa, anksioznosti, benigne hiperplazije prostate (BPH), vaginalnih infekcija, suhih očiju, "otvrdnjavanje arterija" (ateroskleroze), visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, dijabetesa i poremećaja pažnje-hiperaktivnosti (ADHD ).

Nadalje, ponekad se laneno ulje koristi kao laksativ kod zatvora, ali i za gubljenje viška kilograma ili kao prevencija razvoja karcinoma dojke ili prostate.

Također, ovo ulje se koristi za smanjenje iritacija kože ili mekšanje tvrdih dijelova kože.

laneno ulje

Pozitivni učinci lanenog ulja

Među nizom navodno pozitivnih učinaka lanenog ulja donosimo one koji su studijama potvrđeni.

Visok udio omega-3 lanenih ulja

Kao i lanene sjemenke od kojih se dobiva, laneno ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama: samo jedna žlica lanenog ulja sadrži 7,196 mg omega-3 masnih kiselina

Laneno ulje je izvor polinezasićenih masnih kiselina kao što je alfa-linolenska kiselina (ALA), a njoj se pripisuje pozitivan učinak na smanjenje upalnih procesa u organizmu. Čak 50-60 posto omega-3 masnih kiselina koje nalazimo u lanenom ulju je u formi ALA. Ovaj oblik omega-3 masnih kiselina se konvertira u aktivnu formu omega-3 masnih kiselina, kao što su EPA i DHA.

Prema preporukama američkog National Institutes of Health, ovo su preporuke za dnevni unos ALA:

Godine

Preporučena količina ALA

Djeca 0-12 mjeseci*

0,5 g

Djeca 1-3 godine

0,7 g

Djeca 4-8 godina

0,9 g

Dječaci 9-13 godina

1,2 g

Djevojčice 9-13 godina

1,0 g

Dječaci 14-18 godina

1,6 g

Djevojčice 14-18 godina

1,1 g

Muškarci

1,6 g

Žene

1,1 g

Trudnice

1,4 g

Dojilje

1,3 g

* Odnosi se na ukupne omega-3, dok se ostale vrijednosti odnose samo na ALA.

laneno ulje

Kako stoji u studiji objavljenoj u Journal of the American College of Nutrition omega-3 masne kiseline su neophodne za održavanje ljudskog zdravlja jer smanjuju upalne procese, poboljšavaju zdravlje srca i čuvaju mozak od negativnih posljedica starenja.

Stoga, laneno ulje u prirodnom obliku ili kao dodatak prehrani svakako treba biti razmotreno kao kvalitetan izvor za zdravlje neophodnih omega-3 masnih kiselina.

Pomaže u mršavljenju

U crijevima laneno ulje djeluje kao lubrikant, pa ga se smatra i prirodnim laksativom. Na taj način ovo visokovrijedno ulje ubrzava pražnjenje crijeva, pomaže u bržem izbacivanju toksina iz organizma i boljoj probavi,

Studija objavljena u Nutrition Journal potvrdila je da ne samo da laneno ulje pomaže u održavanju željene tjelesne težine, već i smanjuje upalne markere u organizmu.

laneno ulje

Smanjuje rast malignih stanica

Studije koje se bave ovim utjecajem lanenog ulja su zasad ograničene na laboratorijske i one provedene na životinjama, no one upućuju da laneno ulje može smanjiti rast malignih stanica.

Studija provedena na laboratorijskim miševima potvrdila je da je redovno konzumiranje lanenog ulja smanjilo širenje karcinoma pluća kod ovih životinja, objavljeno je u Journal of Balkan Union of Oncology.

Studija objavljena u Experimental Cell Research potvrdila je da ALA koju nalazimo u lanenom ulju smanjuje rast stanica karcinoma dojke modificirajući signalne putanje dok druge studije potvrđuju da laneno ulje može biti komplementarna terapija za više vrsta karcinoma dojke. Također, potvrđeno je da ovo ulje potiče apoptozu, programiran staničnu smrt malignih stanica.

laneno ulje

Pomaže u održavanju zdravlja srca

Više je studija potvrdilo da laneno ulje ima pozitivan utjecaj na srčano zdravlje. Studija objavljena u European Journal of Clinical Nutrition usporedila je utjecaj lanenog i ulja šafranike, bogatog omega-6 masnim kiselinama: suplementacija 1 žlicom lanenog ulja značajno je poboljšala razine krvnoga tlaka od ulja šafranike.

Dodatno, laneno ulje poboljšava elastičnost arterija, a na elastičnost negativno utječu starenje i povišen krvni tlak. Ove benefite se pripisuje visokom udjelu omega-3 masnih kiselina u lanenom ulju.

Pomaže liječenju zatvora i proljeva

Laneno ulje može blagotvorno djelovati i u slučaju zatvora i u slučaju proljeva. Studija objavljena u Journal of Renal Nutrition potvrdila je da laneno ulje poboljšava crijevne aktivnosti i poboljšava kvalitetu stolice kod osoba na hemodijalizi.

laneno ulje

Interakcije lanenog ulja s nekim lijekovima

Laneno ulje može usporiti zgrušavanje krvi. Uzimanje lanenog ulja zajedno s lijekovima koji također usporavaju zgrušavanje mogu povećati šanse za modrice i krvarenje te u slučaju ozljeda s krvarenjem otežati zacjeljivanje rana. 

Kako koristiti laneno ulje?

Velika prednost lanenog ulja je njegova široka primjenjivost. Za početak, možete je koristiti u svim vrstama salata, dressinga ili umaka. Osim toga, žlicu lanenog ulja možete dodati u svoj omiljeni smoothie i tako unijeti potrebnu količinu omega-3 masnih kiselina.

No, na lanenom ulju NEMOJTE kuhati, jer ne podnosi visoke temperature i može stvoriti opasne čestice pri izloženosti toplini, pa ovdje prednost dajte drugim uljima.

Osim u hrani, laneno ulje se može aplicirati na kožu čime će se doprinijeti zdravlju i vlažnosti kože.

Na kraju, laneno ulje se koristi i kao maska za kosu jer potiče rast kose i daje kosi zdrav i sjajan izgled.

Ako dosad niste, svakako uključite laneno ulje u svoju prehranu zbog njegovih izvanrednih prednosti za zdravlje. Sa samo jednom žlicom dnevno, značajno ćete doprinijeti zdravlju i dugovječnosti.

 

Objavljeno 16.06.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!