VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Riblje ulje - pomaže brojne funkcije organizma i imunitet

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sjećate se kad ste bili klinci pa su vam mame davale na žlicu nekakvo odvratno riblje ulje koje, eto do danas niste zaboravili? Ili je ono bilo u kapsulama? Moje je bilo u žućkastim prozirnim kapsulama i morala sam ih piti kako bih ojačala imunitet, naročito u zimskom periodu godine. To je bilo relativno pred mnogo godina, kada hrana, sama po sebi i nije bila još toliko nekvalitetna da bismo morali uzimati suplemente, ali ovo je riblje ulje je redovito bilo na dječjem meniju uz ručak. Nije čudno što ga se naziva i najstarijim suplementom prehrani na svijetu.

Riblje ulje u kapsulama

Čini se da je napredovalo. Više nema onaj grozan okus, lakše je i jestivije. Možemo ga naći s okusima jagoda, naranče, breskve; naročito ono namijenjeno djeci. Uslijed ovog promjenjivog vremena, nekvalitetne hrane (naša doktorica nam je savjetovala da kupimo vlastiti limun i uzgajamo ga na balkonu jer oni iz dućana ništa ne valjaju), često nepravilne i neredovite prehrane (što je često, blago rečeno za ono što naručujemo u pauzama za ručak) čini se da je riblje ulje nešto što bi čak poželjeli.

Već i ptice na grani znaju da čuva od visokog, lošeg kolesterola i podiže onaj dobar, štiti srce i krvne žile, umanjuje rizik od infarkta. Dokazano je među preživjelima nakon infarkta srca da je uzimanje ribljeg ulja svakodnevno, tokom 3,5 godine, umanjilo rizik od smrtnosti za čak 50%. Stoga nije neobično što Eskimi koji svakodnevno konzumiraju velike količine plave ribe, gotovo nikako ne obolijevaju od srčanih bolesti. Dakle, ne morate biti srčani bolesnik da počnete uzimati riblje ulje. Ne samo kao prevenciju od kardiovaskularnih bolesti, riblje ulje možete uzimati za poboljšanje cirkulacije i krvne slike.

Također, mozak, naročito djece hrani se omega 3 masnim kiselinama. Liječnici ga preporučaju naročito ako živite u područjima sa slabom opskrbljenosti plavom ribom pa i posljedično, njezinom slabom konzumacijom. Ukoliko nemate bar 2 obroka ribe tjedno, naročito plave ribe, dodatak omega 3 masnih kiselina bilo bi poželjno.

Riblje će vam ulje pomoći u liječenju depresije, stresa i anksioznosti, pridonijeti će čvrstoći kostiju, podmazanosti zglobova uslijed pojačanog napora pa će se i bolovi izgubiti, a iako je sastavom (i imenom) masnoća, pomoći će vam da izgubite suvišne masnoće. Naročito ako masti životinjskog podrijetla (ovdje govorimo o kopnenim životinjama) zamijenite onom ribljih vrsta. Ono pomaže da se poveća oksidacija masti u masnim stanicama, pomaže u redukciji adipokina uništavajući pred-adipokine (masne stanice). „Čisti“ masti nakon jela, zato ga je kao suplement, najbolje uzimati uz jelo jer se na taj način sprečava i njegova oksidacija.

Riba i čaša crnog vina

Naravno, omega 3 masne kiseline možete unositi u organizam konzumirajući veće količine plave ribe kao što je tuna, palamida, sardina, srdela, inćun, losos… Dakle, ne morate izdvajati basnoslovne iznose za tunu na ribarnici, koja je poput mnogih drugih namirnica posljednjih godina precijenjena, možete se zdravo i jeftino nahraniti i dobrim starim srdelama ili inćunima te čak uštedjeti na pripremi ručka.

Dobri izvori omega 3 masnih kiselina su i orašasti plodovi, sjemenke i ulje lana i maslinovo ulje. Termičkom obradom ulja njegova se učinkovitost smanjuje, stoga ga je najbolje konzumirati kao dio salate, kao začin ili preljev na jelima. Bitno je spojiti ga sa vlastitim načinom života, dakle uključiti ga jer ćete tako imati najviše koristi. Dakle, riba 3 puta tjedno, zalivena maslinovim uljem. Svježi sir za večeru, začinjen sjemenkama lana ili žlicom lanenog ulja…

Riblje ulje u kapsulama

Prije nego pohrlite u ljekarne u potrazi za suplementima ribljeg ulja, provjerite čistoću ulja koje kupujete jer ima boljih i lošijih proizvođača, omjer cijene i kvalitete koja se nudi; odaberite ulje ili kapsule ovisno o stilu života (lakše je nositi kapsule sa sobom, nego bočicu sirupa). Možete naći ulje bakalara, lososovo, ulje jetre morskog psa, sardine, haringe… Redovito uzimajte suplement i primijetit ćete razliku, za početak će vam imunitet uspješno odolijevati većini prehlada i viroza već ove zime.

Riblje ulje možete naručiti kod nas na webshopu: Omega-3 riblje ulje MEG-3®, Omega-3 extreme.

Objavljeno 10.12.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!