Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Otkrivena nova djelovanja vitamina D

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uzimanje vitamina D smanjuje rizik od raka gušterače skoro za polovinu, po prvi put su potvrdila istraživanja američkih znanstvenika.

Ranija ispitivanja su pokazala da vitamin D štiti od kolorektalnog raka i raka dojke tako što obuzdava rast abnormalnih stanica i suzbija formiranje krvnih žila koje hrane tumore.

Uzimanje 450 međunarodnih jedinica vitamina D dnevno, što je približno standardna doza u većini multivitaminskih preparata, smanjuje rizik od raka gušterače za 43 posto, prenijela je agencija AP priopćenje istraživača s Sveučilišta Northwestern i Harvard koji su proveli ispitivanje.

Uzimanje 150 do 300 međunarodnih jedinica vitamina D dnevno smanjuje, naime, rizik od raka gušterače za samo 22 posto, ukazali su znanstvenici.

"Poruka je da je važno stalno unositi odgovarajuću količinu vitamina D", rekao je Hal Skinner, voditelj istraživanja.

Rezulatati istraživanja su objavljeni u rujanskom izdanju medicinskog časopisa "Epidemiološki biomarkeri i prevencija raka".

Istraživači su koristili podatke dvaju ranijih istraživanja - jednog koje je obuhvatilo 46.000 muškaraca i drugog u kojem je sudjelovalo više od 75.000 žena. Učesnici oba istraživanja su 80-ih godina prošlog stoljeća dali detaljne podatke o svojoj prehrani.

Vitamin D se u organizmu stvara sunčanjem, ali znanstvenici nisu mogli odrediti kolika je bila izloženost suncu učesnika ispitivanja.

Taj vitamin se nalazi i u lososu, tuni i drugoj masnoj ribi i već po ustaljenoj tradiciji dodaje se mlijeku. Stručnjaci predlažu uzimanje 400 međunarodnih jedinica vitamina D za ljude od 50 do 70 godina i 600 za starije od 70 godina, ali manju dozu za mlađe osobe.

U multivitaminske preparate se često stavlja retinol uz vitamin D radi jačanja kostiju, ali se pokazalo da retinol ublažava delovanje vitamina D protiv raka gušterače, ukazao je Skinner.

Rak gušterače je relativno rijedak oblik karcinoma i sudjeluje sa samo dva posto u novim slučajevima raka u SAD. On je, međutim, vrlo smrtonosan - četvrti najsmrtonosniji rak u toj zemlji gde se prognozira da će rak gušterače ove godine biti dijagnosticiran kod 33.700 Amerikanaca, od kojih će 32.300 umrijeti.

Ne postoji test za rano otkrivanje tog karcinoma. Rani simptomi su nelagodnosti koje ne ukazuju jasno na tu bolest, kao što je loša probava. Određeniji simptomi, kao što je žutilo kože, obično se ne pojavljuju sve dok se rak ne proširi i kada pacijentima ostane samo nekoliko mjeseci života.

Objavljeno 09.11.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!