VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Koji su najbolji vitamini za zdravlje kose?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zdravlje kose znak je zdravlja organizma. Da bi kosa rasla i izgledala zdravo, potrebni su joj vitamini i minerali koje unosimo hranom ili, kod nedovoljnog unosa, dodacima prehrani. Istovremeno, nezdrava kosa je jedan jasan pokazatelj manjka pojedinih vitamina i minerala.

Dakle, treba imati na umu da unatoč tome što faktori poput godina, genetike i hormona igraju također ulogu u izgledu kose, optimalan unos nutrijenata najvažniji je ključ zdravlju kose.

Stoga, u nastavku vam donosimo vitamine i minerale koji su neophodni za zdravlje kose i njezin pravilan rast.

1. Vitamin A

Stanicama je vitamin A neophodan za pravilan rast, a to uključuje i stanice kose, najbrže rastućeg tkiva na ljudskom organizmu. Vitamin A također pomaže kožnim žlijezdama da naprave masnu supstancu koja se naziva sebum. Sebum vlaži vlasište i pomaže održati zdravu kosu.

Kod manjka vitamina A, ispadanje kose je jedan od pokazatelja. No, iako je dovoljan unos ovog vitamina potreban, njegov prekomjeran unos također šteti kosi.

Beta-karoten koji se pretvara u vitamin A nalazimo u slatkom krumpiru (batatu), mrkvi, bundevama, špinatu, kelju. Osim toga, nalazimo ga i u mlijeku, jajima i jogurtu te u jetri bakalara.

kosa

2. Vitamini B skupine

Biotin, odnosno vitamin B7 najpoznatiji je upravo po svojem djelovanju na ljepotu, zdravlje i sjaj kose. Drugi vitamini B skupine pomažu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca koji nose kisik i nutrijente u vlasište i folikule. Ovi procesi su važni za pravilan rast kose.

Hrana u kojoj nalazimo vitamine B skupine su punozrnate žitarice, bademi, meso, riba, morski plodovi te tamno lisnato povrće. Vitamin B12 nalazimo samo u namirnicama biljnoga porijekla.

3. Vitamin C

Šteta prouzrokovana djelovanjem slobodnih radikala može onemogućiti rast kose i izazvati njezino starenje. Vitamin C je snažan antioksidans koji štiti od oksidativnog stresa prouzrokovanog djelovanjem slobodnih radikala. Dodatno, vitamin C je potreban organizmu za proizvodnju kolagena, koji se nalazi u strukturi kose.

Nadalje, vitamin C pomaže u apsorpciji željeza, minerala neophodnog za rast kose.

Vitamin C nalazimo u jagodama, paprikama, citrusima i drugom voću.  

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Vitamin C + Cink - 60 kapsula

Vitamin C + Cink sadržaj kapsule se polako oslobađa tijekom cijelog dana i stoga opskrbljuje tijelo ...

  • 8,50 €

4. Vitamin D

Niske razine vitamina D povezane su s alopecijom, odnosno ćelavljenjem. Studije su pokazale da vitamin D sudjeluje u izgradnji novih folikula, malih pora na vlasištu iz kojih raste nova kosa.

Tijelo proizvodi vitamin D pod izlaganjem sunčevoj svjetlosti, a ovaj vitamin nalazimo i u masnim ribama, ulju jetre bakalara, nekim gljivama i namirnicama koje su obogaćene vitaminom D.

kosa

5. Vitamin E

Slično kao i vitamin C, i vitamin E je antioksidans koji pomaže protiv slobodnih radikala. Studije pokazuju da vitamin E značajno potiče rast kose.

Dobri izvori vitamina E su suncokretove sjemenke, bademi, špinat i avokado.

6. Željezo

Željezo pomaže crvenim krvnim stanicama u prijenosu kisika u stanice. To ovaj mineral čini bitnim u nizu funkcija, između ostaloga i rastu kose.

Manjak željeza izaziva anemiju, jedan od najčešćih uzroka opadanja kose.

Namirnice bogate željezom su školjke, jaja, crveno meso, špinat i leća.

7. Cink

Cink igra važnu ulogu u rastu i oporavku kose. On pomaže i uljnim žlijezdama oko folikula da funkcioniraju ispravno. Manjak cinka jasno se očituje upravo kroz opadanje kose.

Cink nalazimo u školjkama, govedini, špinatu, pšeničnim klicama, bučinim sjemenkama i leći.

kosa

8. Proteini

Kosa je po svojoj građi većinom protein. Stoga, za zdravlje i pravilan rast kose važan je dovoljan unos proteina.

Proteine nalazimo u namirnicama životinjskog porijekla, jajima, mliječnim proizvodima, soji i mahunarkama.

Treba li uzimati dodatke prehrani za zdravlje kose?

Hrana uvijek treba biti temelj zdravlja, no u slučaju smanjenog unosa pojedinih nutrijenata savjetuje se posegnuti za dodacima prehrani koji će nadopuniti potrebe za pojedinim vitaminima i mineralima.

Prilikom odabira dodataka za zdravlje kose, savjetujte se sa svojim liječnikom ili specijalistom dermatologom.

Dodatak prehrani za zdravlje kose možete naručiti u fitness.com.hr webshopu

Objavljeno 23.05.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!