VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Tinktura od koprive - za zdravlje od glave do pete

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kopriva (urtica dioica) je izrazito ljekovita biljka koju nalazimo na hranjivim zemljištima i to u visini do jednog metra što ovisi o podneblju gdje raste. Svima nama je poznata po svojim nazubljenim listovima radi kojih je potrebno biti vrlo pažljiv pri branju.

Najčešće se bere u jesen, a ljekovit je svaki dio biljke (stabljika, lišće, korijen i cvijet) od kojih se mogu raditi čaj, sok od koprive, ulja i tinktura od koprive. Može se konzumirati svježa (npr. za pripremanje u raznim jelima) ili osušena, kada je najbolja za pripremu čaja i tinktura.

koprive

Jedno od najpoznatijih načina korištenja ove biljke je upravo tinktura od koprive. To je zapravo njena koncentrirana verzija, vrlo jednostavna i praktična za korištenje.

Tinktura od koprive odličan je i jednostavan način unošenja obilja potrebnih vitamina i minerala, pa tako svoje moćno djelovanje na čitav organizam može zahvaliti znatnim udjelima željeza, kalija, magnezija, fosfora, kalcija te vitamina A i C.

Iako se može koristiti za prevenciju i pomoć u rješavanju raznih problema u organizmu izrazito je učinkovita kad su u pitanju problemi kose i vlasišta pa je tako popularno sredstvo za jačanje kose, za spriječavanje opadanja kose, borac protiv peruti, a djeluje i protiv svrbeža.

Osim tinkture preporučuje se korištenje čaja od koprive kojim se ispire kosa i vlasište, dok tinktura pomaže iznutra davanjem svih nutrijenata potrebnih za jačanje folikula kose. Uz to, kod ljudi kod kojih kosa ne ispada već je samo žele ojačati i navesti na brži rast, kopriva također pomaže svojim vrijednim nutrijentima koji podupiru brži rast kose.   

koprive

Osim navedenog, kopriva je zbog svog bogatog udjela željeza glavni saveznik u borbi protiv anemije, proljetnog umora, migrena ili općenito iscrpljenosti. I to još nije sve!

Mnogostruke su dobrobiti ove izrazito ljekovite biljke, pa tako kopriva i njena tinktura:

 • Potiče cirkulaciju vlasišta
 • Ojačava korijen kose
 • Pomaže kod anemije
 • Regulira lučenje sebuma vlasišta
 • Podiže razinu energije
 • Sprječava amigrene
 • Pomaže kod bolesti probavnog sustava
 • Pročišćava urinarni trakt
 • Pomaže kod reumatizma
 • Čisti krv i pomaže kod ateroskleroze
 • Sprječava opadanje kose
 • Učinkovita za detoksifikaciju i ljepši izgled kože

Tinkturu možete kupiti u biljnim i običnim ljekarnama, ali je možete napraviti i sami. Recept vam donosimo u nastavku.

koprive

Recept za izradu tinkture od koprive

Za izradu su vam potrebna dva sastojka – kopriva i alkohol, te bočica ili teglica.

Dakle, potrebni su:

 • Svježe nabrana ili osušena kopriva (list)
 • 70%-tni medicinski alkohol
 • Staklena boca ili tegla s čvrstim poklopcem
 • Staklena bočica od tamnog stakla (za čuvanje)

Izrada

Pripremite teglicu ili bocu u kojoj ćete raditi tinkturu. Ako koristite svježu koprivu, listove prvo nasjeckajte i napunite teglicu/bocu skoro do vrha (3/4). Ako koristite čaj, teglicu napunite suhim materijalom do polovice.

Biljni materijal zatim prelijte alkoholom i napunite bocu sve do vrha. Promiješajte materijal i zatvorite teglicu/bocu. Odložite tinkturu na tamno i hladnije mjesto.

Bocu protresite svakih nekoliko dana kako biste promiješali sadržaj. Proces ekstrakcije može trajati 4-6 tjedana, ovisno koliko jaku tinkturu želite.

Nakon toga, tinkturu procijedite kroz gazu ili filter za kavu/čaj. Rukama možete istisnuti ostatak tekućine iz biljnog materijala, a zatim svoju tinkturu prelijte u bočicu od tamnog stakla s dozirnim čepom ili kapaljkom.

koprive

Doziranje i konzumacija

Tinkturu od koprive konzumirajte 3x dnevno po 15-20 kapi, koje ćete ukapati u tekućinu (pazite da ne bude prevruća). Najlakše ju je piti u vodi jer ćete tako i hidratizirati organizam. 

Kao i sa svim biljnim preparatima, potrebno je provoditi pauze kako bi se organizam odmorio. Tako će ponovno korištenje imati bolje rezultate jer se organizam neće naviknuti na stalne količine. Nakon popijene jedne bočice (50 ml) potrebno je napraviti 2 tjedna pauze, a nakon druge bočice potrebno je napraviti pauzu od mjesec do dva dana.

Objavljeno 03.10.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!