Akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Ovih 5 vitamina doprinose mišićnom oporavku

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Održavanje ritma treninga najčešće je najteža karika u postizanju ciljeva. No, kad jednom pronađete vremena, postavite ostvarive ciljeve i kreirate plan treninga koji će to omogućiti, mišićni zamor je zamka u koju morate paziti da ne upadnete. On će vam onemogućiti nastavak rada po zacrtanom planu, a potom i odgoditi sve postavljene planove i ciljeve.

No, kako biste to spriječili, uz adekvatan oporavak u obliku sna i pravilne prehrane, savjetujemo da u svoj svakodnevni plan uključite i ove prirodne dodatke prehrani koji će doprinijeti tom oporavku i smanjiti rizik od kroničnog umora.

vitamin c

1. Vitamin C

Ovaj snažni antioksidans potiče proizvodnju kolagena – proteina u vezivnim tkivima koji pomaže oporavku tkiva kože, tetiva i krvnih žila. Također, vitamin C pomaže mišićima u izbacivanju nakupljene mliječne kiseline.

Izvori vitamina C: citrusno voće, zelena i crvena paprika, maline, brokula, slatki krumpir, borovnice, kupus, dinja, ananas i dr.

2. Vitamin D

Vitamin D ima niz pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje i stanje organizma. Uz to što doprinosi apsorpciji kalcija i jačanju kostiju i mišića, vitamin D pomaže u smanjenju upalnih procesa i regulira pravilan rad imunološkog sustava.

Izvori vitamina D: masna riba, ulja jetre, vitaminom D pojačani mliječni proizvodi, meso, jaja i izlaganje suncu.

3. Vitamin E

Tijekom intenzivnog treninga, protein kreatin fosfokinaza ulaze u krvotok. Vitamin E ubrzava cirkulaciju i pomaže tijelo da se učinkovitije i brže riješi ovog proteina. Osim toga, vitamin E štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Izvori vitamina E: suncokretove sjemenke, bademi, masline, avokado, pšenične mekinje i žitarice pojačane ovim vitaminom.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Daily Energy - 90 tableta

Multivitaminski i mineralni kompleks obogaćen razgranatim aminokiselinama i biljnim ekstraktima poma...

  • 164,99 kn

4. Vitamini B skupine

B-kompleks sadrži osam vitamina koji pomažu tijelu u obavljanju niza funkcija. Oni olakšavaju razgradnju proteina i ugljikohidrata, ubrzavaju mišićni oporavak i pomažu u razvoju na staničnoj razini. Manjak vitamina B-kompleksa povećava rizik od mišićnih grčeva i bolova u mišićima.

Izvori vitamina B-kompleksa: mahunarke, kelj, datulje, nar, bundeve, losos, mliječni proizvodi, integralne žitarice.

5. Vitamin A

Vitamin A je najpoznatiji po svojem pozitivnom djelovanju na vid i zdravlje očiju, no kad govorimo o oporavku u treningu, važna je i njegova funkcija na jačanje imuniteta i doprinos pravilnom radu niza organa.

Izvori vitamina A: losos, mliječni proizvodi, bundeva, dinja, mrkva, marelice i meso jetre.

Zaključak

Uključite ove dodatke prehrani ili namirnice koje sadrže nabrojane vitamine u svoj svakodnevni jelovnik i pravilnim odabirom namirnica doprinesite zdravlju, mišićnom oporavku i regeneraciji, a posljedično i ostvarenju svojih fitness ciljeva.

vitamin d

Reference:

  1. Dietary Supplement Fact Sheets. Dostupno na: National Institutes of Health. Office od Dietary Supplements. Pristupljeno 09.02.2021.

Objavljeno 11.02.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!