Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako i čime kožu pripremiti za ljeto i izlaganje suncu?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kročili smo u mjesec srpanj i svi pomalo odbrojavamo dane do godišnjeg odmora i odlaska na more. No, za izlaganje kože suncu potrebno je pripremiti se kako biste izbjegli oštećenja i ubrzano starenje koje dugotrajno i nepripremljeno izlaganje suncu čini vašoj koži.

Srećom, postoje koraci koje možete napraviti prije odlaska na more kako biste kožu zaštitili, ali čak i obnovili od ranijih štetnih izlaganja suncu.

Sigurno izlaganje suncu

U umjerenim dozama sunce doprinosi ljudskom zdravlju, jača imunitet, potiče oporavak i zacjeljivanje kože, stimulira proizvodnju serotonina te doprinosi općem boljem stanju organizma.

S 15-20 minuta izlaganja suncu na dan, omogućava se dovoljna proizvodnja vitamina D koji je odgovoran za sintezu melanina, prirodne zaštite ljudske kože.

Stoga, ako nemate alergiju na sunce ili povijest kožnih bolesti poput melanoma, umjereno izlaganje suncu u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima je pozitivno. No, ograničite se na maksimalno 60 minuta u danu, a od 10 do 15 sati obavezno nosite zaštitne kape, naočale te kvalitetnu zaštitu u obliku krema s minimalnim zaštitnim faktorom od 30.

suncanje

Zaštita kože hranom

Prehrambene i životne navike značajno mogu utjecati na izgled i zdravlje kože. Smanjenje unosa zasićenih masti koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima; povećanje esencijalnih masnih kiselina redovitim konzumiranjem ribe, orašastih plodova, avokada i maslinovog ulja i pojačan unos crvenog ili narančastog povrća i voća bogatog antioksidansima (flavonoidima) može smanjiti rizik od raka kože i poboljšati izgled kože. Također, savjetuje se svakodnevno konzumirati porciju bobičastog voća.  

Znanstveno su potvrđene veze između starenja kože i prekomjernog unosa šećera i jednostavnih ugljikohidrata. Naime, ove namirnice izazivaju porast šećera u krvi i razine inzulina koji potiču stvaranje upalnih procesa te doprinose stvaranju bora i starenju kože.

Stabilne razine inzulina mogu se postići uravnoteženom prehranom koja sadrži zdrave masti, čiste nemasne proteine i ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom (zobene pahuljice, grahorice, slatki krumpir, zeleno lisnato povrće ili raž) u svakom obroku.

Savršen tanjur za ručak ili večeru bi trebao sadržavati:

  • 1/3 salate s maslinovim uljem
  • 1/3 grilanog ili kuhanog povrća
  • 1/3 kvalitetnog izvora proteina

suncanje

Zaštita kože dodacima prehrani

Uz pravilnu prehranu, zdravlje kože značajno ovisi i o dodacima prehrani koji se uzimaju, a koji nadopunjuju nedostatke našeg jelovnika. Uz njih koža izgleda zdravije, a i pozitivno se utječe na smanjenje rizika od karcinoma kože:

Vitamin Csnažni antioksidans i dio kolagena. Esencijalan je za oporavak tkiva, zacjeljivanje i zdrav imunitet, a preporučene doze su u rasponu 500-3000 mg na dan.

Cinkantioksidans važan za oporavak tkiva i zacjeljivanje koji također nalazimo u kolagenu. Ciljani unos je 15-50 mg na dan, a unos ne bi smio dugoročno prelaziti 100 mg.

Vitamin E – antioksidans koji smanjuje rizik od karcinoma kože, no suplementacija vitaminom E se savjetuje samo pod stručnim vodstvom liječnika ili nutricionista.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Vitamin C + Cink - 60 kapsula

Vitamin C + Cink sadržaj kapsule se polako oslobađa tijekom cijelog dana i stoga opskrbljuje tijelo ...

  • 8,50 €
Vitamin All - 60 kapsula

Vitamin All je sveobuhvatni vitaminsko-mineralni dodatak prehrani koji zadovoljava zahtjeve organizm...

  • 9,49 €
  • 6,64 €

Vitamin A – također se povezuje sa smanjenim rizikom od karcinoma kože. Preporučene doze su 10.000 IU na dan, osim kod trudnica kad se savjetuje pratiti upute liječnika te ne prelaziti unos ovog vitamina iznad onih u prenatalnim vitaminskim pripravcima.

Omega-3prirodni antiupalni agens koji pomaže u održavanju zdravlja i vlažnosti kože. Osim za kožu, pozitivno djeluje i na zdravlje srca, mozga i očiju. Preporučene količine su 2-4 grama na dan.  

Selen - antioksidans kojem se pripisuje utjecaj na smanjenje učestalosti pojave karcinoma kože i drugih tipova ove bolesti.

sun

Tretmani koji pomažu u oporavku suncem oštećene kože

Koenzim Q10 – studija koju su proveli Burke i sur. pokazala je da CoQ10 može smanjiti pojavu bora, a ranije je potvrđeno da poboljšava otpornost kože na oksidativni stres kod dugotrajne izloženosti UV zračenju.

Vitamin C – ako birate samo jedan proizvod koji morate nanositi na lice, onda je to definitivno serum vitamina C. on potiče proizvodnju kolagena u koži. Potiče rast i obnovu stanica kože te doprinosi regeneraciji. Rezultat je mlađa i mekša koža bez znakova oštećenja.

Vitamina A - proizvodi za lokalnu primjenu koji sadrže prirodne oblike vitamina A (retinol, retinaldehid) ili derivate vitamina A (retinoidi) blagotvorno djeluju na suncem oštećenu kožu. Ovi proizvodi usporavaju znakove starenja. Studije pokazuju da je vitamina A učinkovit tretman za suncem oštećenu kožu lica i smanjenje sitnih i velikih bora, akni, mrlja i hrapavosti površine kože. Da biste izbjegli prekomjerni piling kože, preporučuje se koristiti kremu koja sadrži vitamin A samo 1-2 puta tjedno, te ne prije razdoblja izlaganja suncu.

Ne zaboravite na vodu!

Na kraju, ali najvažnije: morate piti dovoljno tekućine! Tijekom toplih, ljetnih dana puno je lakše dehidrirati, a upravo stanje dehidracije čini kožu suhom, starom, naboranom i oštećenom. Pokušajte piti redovno tijekom cijeloga dana i povećajte unos vode u odnosu na hladnije mjesece.

suncanje

Reference:

  1. Burke KE, Clive J, Combs GF Jr, Commisso J, Keen CL, Nakamura RM. Effects of topical and oral vitamin E on pigmentation and skin cancer induced by ultraviolet irradiation in Skh:2 hairless mice. Nutr Cancer. 2000;38(1):87-97.

Objavljeno 02.07.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!