Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vitamin A - koja je njegova funkcija u organizmu ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vitamin A ne zaslužuje prvo mjesto u tablici vitamina samo zbog abecednog redosljeda, već zbog brojnih važnih funkcija u organizmu. Vitamin A štiti stanične membrane te jača kožu i sluznice, čime pomaže u sprječavanju brojnih infekcija i nekontroliranog bujanja tkiva, pa ga s pravom nazivamo " zaštitnikom cijelog organizma ". Osobitu važnost ima u fiziologiji vida, jer sudjeluje u stvaranju vidnog pigmenta koji se nalazi u štapićastim stanicama mrežnice.

Smatra se također da vitamin A pojačava funkciju imunološkog sustava te sprječava pojavu nekih zaraznih bolesti.

Što kaže povijest

Prvi podaci o noćnoj sljepoći, bolesti koju uzrokuje smanjeni unos vitamina A, potječu još iz drevnog Egipta. Naime, već se tada znalo da pri njenom liječenju pomaže pečena ili kuhana jetra, za koju je tek kasnije utvrđeno da je prirodno bogati izvor vitamina A.

Izvori Vitamina A

Različiti oblici tog vitamina prisutni su u hrani životinjskog porijekla kao što su jaja, punomasno mlijeko i jetra. Dobar izvor istog vitamina su i karotenoidi kojih ima u tamno obojenom lisnotom povrću te žutom i narančastom voću.

Može li se pojaviti nedostatak vitamina A ?

Preporučeni dnevni unos vitamina A iznosi 800 µg za odrasle, te nešto više za dojilje - 1300 µg. Prosječna prehrana sadrži dovoljno toga vitamina, a rezerve pohranjene u jetri sadrže kod zdravih osoba dovoljne količine za najmanje 1 do 2 godine.Stoga se nedostatak vitamina A izuzetno rijetko javlja u zemljama razvijenog svijeta, no još je uvijek glavni zdravstveni problem u nerazvijenim zemljama. Izazvan je kroničnom nepravilnom i nedostatnom prehranom.

Što ako unosimo previše vitamina A ?

Za razliku od drugih vitamina koji se mogu koristiti i u povećanim dozama, ovaj vitamin je specifičan po tome što može izazvati hipervitaminozu i biti toksičan. Zbog toga se ovaj vitamin koristi prvenstveno u preporučenim dnevnim dozama u multivitaminskim preparatima, dok njegovo izolirano korištenje mora biti pod kontrolom liječnika.

Objavljeno 09.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!