Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

10 mogućih razloga zašto imate slab imunitet

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Slab imunitet je preduvjet većeg rizika od bolesti. U ovom periodu povećane opasnosti od zaraze koronavirusom, stručnjaci i epidemiolozi ističu da su najviše ugrožene upravo osobe koje imaju slab imunitet te čiji bi se organizmi teško mogli boriti protiv infekcije COVID-19, a tada bi ova bolest mogla izazvati mnoge ozbiljne posljedice, potrebu za respiratorom, a u nekim slučajevima i smrt.

No, znate li što, osim bolesti, može oslabiti vaš imunitet? U nastavku članka vam donosimo 10 razloga zašto imate slab imunitet. Poradite na njima i ojačajte obrambeni sustav vašeg organizma koji vas štiti od bolest.

1. Premalo spavate

Manjak sna vam značajno povećava neotpornost na viruse i bakterije, a u slučaju zaraze produžava vrijeme oporavka. Razlog tome nalazi se u činjenici da organizam ne uspijeva proizvesti dovoljno stanica koje sudjeluju u borbi protiv infekcije i proteina (antitijela) koji pomažu u borbi protiv bolesti. Upravo tijekom sna, tijelo ispušta proteine citokine koji pomažu imunitetu u borbi protiv bolesti.

spavanje

2. Anksiozni ste

Stres i briga svakako ne pomažu u borbi protiv infekcije. Anksioznost potvrđeno slabi imunitet, a već s 30 minuta negativnog razmišljanja negativno utječete na svoj obrambeni sustav. Kontinuirana izloženost stresu usporava oporavak od bolesti poput gripe, herpesa i drugih virusa. Ako se ne možete sami nositi sa stresom posavjetujte se sa stručnom osobom koja će vam ukazati na načine kako da umanjite utjecaj stresa na vaš imunitet.

3. Imate manjak vitamina D

Vjerojatno znate da je vitamin D potreban za snažne kosti i stanice krvi, ali ovaj vitamin igra važnu ulogu u jačanju imuniteta. Osim kao dodatak prehrani, nalazimo ga u jajima, masnoj ribi te nečim žitaricama koje su pojačane ovim vitaminom. Izlaganje suncu također je jedan način podizanja razine vitamina D.

4. Uzimate lijekove koji ruše imunitet

Lijekovi protiv alergije, artritisa, lupusa, sindroma iritabilnog crijeva ili oni nakon transplantacije organa imaju snažan negativan utjecaj na imunitet. Također, kortikosteroidi također negativno utječu na imunitet. Nemojte mijenjati lijekove bez konzultacija s liječnikom, već se obavezno posavjetujte kako da očuvate imunitet unatoč lijekovima koje uzimate.

lijekovi

5. Konzumirate premalo voća i povrća

Voće i povrće pomaže organizmu da proizvede više bijelih krvnih stanica koje su potrebne za borbu protiv infekcije. Svježe voće i povrće, uz orašaste plodove i sjemenke, bogati su cinkom, beta-karotenom, vitaminima A, C i E te drugim nutrijentima potrebnima za zdravlje organizma. Prehrana bogata biljkama osigurava unos vlakana koja doprinose zdravoj tjelesnoj težini, a koja je preduvjet jakog imuniteta.

6. Premalo vremena provodite na otvorenom

Izlaganje sunčevoj svjetlosti jača T-stanice imunološkog sustava koje sudjeluju u borbi protiv infekcije. Osim toga, boravak na svježem zraku ima i niz drugih prednosti, od boljeg raspoloženja do osiguranja vitaminu D koji smo spomenuli ranije.

7. Pušite cigarete

Nikotin iz cigareta slabi organizam i njegovu sposobnost da se bori protiv bakterija. Jednako loš utjecaj imaju i e-cigarete. Osim nikotina, i drugi sastojci koje nalazimo u elektroničkim cigaretama ugrožavaju imunitet i odgovor imunološkog sustava na izazove koji mu prijete.

e cigarete

8. Prečesto pijete alkohol

Već samo jedno opijanje u naredna 24 sata značajno spušta imunitet, što se često očituje kroz herpes ili sličnu infekciju u danu nakon opijanja. Kontinuirano prevelik unos alkohola slabi sposobnost organizma za oporavak, što je jedan od razloga zašto su osobe koje redovno konzumiraju veće količine alkohola podložnije bolestima jetre, upali pluća, tuberkulozi i određenim karcinomima. Ako ne možete bez alkohola, držite se na jednom do dva pića na dan, sve više je opasno za vaše zdravlje.

9. Žalujete za nečim

Niz je studija koje su potvrdile da dugotrajno žalovanje značajno narušava imunitet.. efekti se mogu bilježiti čak i do 6 mjeseci, a mogu se i produljiti ako žalovanje ne popusti. Posavjetujte se sa stručnom osobom kako biste pronašli način suočiti se i prebroditi traumatični događaj koji izaziva žaljenje.

10. Ne vježbate

Redovna tjelesna aktivnost pomaže tijelu u borbi protiv virusa i bakterija. Razlog se nalazi u poboljšanoj cirkulaciji, što organizam čini učinkovitijim u dopremanju kemikalija koje se bore protiv virusa i bakterija ondje gdje su one potrebne.

Objavljeno 04.04.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!