Marelice - jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina
Prehrana

Marelice - jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina

Pored njihovog sjajnog okusa i mirisa, marelice su zdrave i bogate vitaminima. Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid.

Kinezi koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti, miris cvijeta marelice služi za pravljenje parfema.

Nutrijenti iz marelice štite srce i oči a biljna vlakna štite od bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekat ima visok sadržaj beta-karotena i likopena koji štite LDL kolesterol od oksidacije.

Vitamin A, koji je snažan antioksidans štiti ćelije i tkiva od oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali, a također i utječe na bolji vid.

Degenerativan efekat slobodnih radikala ili oksidativni stres može voditi razvoju katarakte ili slabijem snabdjevanju oka krvlju što prouzrokuje makularnu degeneraciju. Unosom vitamina A za 40% se smanjuje vjerovatnost pojave katarakte.

Marelice su i dobar izvor biljnih vlakana, koja povoljno utječu na probavni trakt pa su marelice dobra prevencija protiv konstipacije ili pojave bolesti kao što je divertikoloza. Zahvaljujući celulozi i pektinima služi kao blagi laksativ, a blago alkalnom reakcijom povoljno utječe na varenje ukoliko se jede prije svakog obroka.

Preporučuje se anemičnim osobama zbog njenog visokog sadržaja željeza, također povećava količinu hemoglobina. Svježi sok od marelice se koristi kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Povoljno djeluje na kožu pa bi ih trebalo jesti ukoliko patite od ekcema ili opekotina.

Bogata je vitaminom B 17- amigdalin, koji pomaže u borbi protiv raka jer uništava ćelije raka i pomaže u prevenciji njegove pojave. Amigdalin napada ćelije raka tako što uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama.

Vitamin B17 se koristi kao glavna terapija oboljelih od raka u klinikama širom svijeta pored ostalih netoksičnih lijekova i odgovarajućeg načina prehrane.

Sjeme marelice je bogato proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, koristi se u kozmetičkoj industriji u preparatima namijenjenim suhoj, starijoj i izboranoj koži.

Stoga, više je razloga zašto jesti marelice. Uživajte u marelicama!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Prirodni sokovi - navalite ! x 20
    Ukoliko želite izvući maksimalnu količinu vitamina i minerala iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok . Ako postoji potreba za vlaknima dodajte integralne žitarice u njega. Miješanjem više vrst...
  • Što sve znamo o magneziju? x 83
    Tijelo ne može samo proizvesti magnezij pa je potreban svakodnevan unos putem hrane - dnevne potrebe za magnezijem su oko 300-400 mg. Istraživanja potvrđuju da opskrba tim iznimno važnim mineralom čes...
  • Limun - izvor zdravlja i ljepote x 23
    Limun je poznat kao "lijek za sve", jer su i njegov sok i korica bogati izvori antioksidansa poput vitamina C i flavonoida koji stanice štite od starenja, infekcija i mnogih zdravstvenih problema, a o...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.06.2007
Piše: