Topli božićni ugođaj: Heljdine zvjezdice s “džemom” od marelica

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uz malo truda
5 osobe
30min

Božićni keksići na potpuno zdrav i fit način, bez bijelog brašna, šećera ili nezdravih masnoća - ove zvjezdice su prava bomba nutrijenata, budući da su glavni sastojci bezglutensko heljdino brašno, sirovi kakao, cejlonski cimet i kokosovo ulje.

Radi se o “klasičnim” božićnim keksićima s marmeladom, ali interpretiranima na naš način. Umjesto nezdravih džemova punih šećera, mi smo napravili jednostavan “džem” ili namaz od suhih marelica, koje smo namočili i izblendali u našem Vitamixu kako bismo dobili kašastu smjesu nalik džemu i - gotovo!

Zdravi klasik je začas na vašem božićnom stolu, bez grižnje savjesti i straha od debljanja.

Pogledajte video:

Sastojci (za 20-ak keksića):

Za zdravi “džem”:

  • 120 g suhih marelica
  • Voda za namakanje marelica

Za tijesto:

  • 100 g heljdinog brašna + još malo ekstra za valjanje tijesta
  • 110 g mljevenih badema
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 1 žumanjak
  • 60 ml otopljenog i prohlađenog kokosovog ulja
  • 50 ml zobenog mlijeka
  • 3 žlice kokosovog sirupa

Za dekoraciju:

  • Malo otopljene tamne čokolade
  • Sitno sjeckani bademi

heljdini kolacici

Priprema:

  1. Za zdravi “džem” od marelice, prvo namočite suhe marelice u dovoljnoj količine mlake vode (toliko da ih tekućina potpuno prekrije). Ostavite ih da se namaču barem 2 sata, a zatim ocijedite višak tekućine. Izblendajte ih u jakom blenderu tako da se pretvore u kašu tj. džem. Po potrebi dolijte koju žlicu vode da bi se sve povezalo.
  2. Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: sitno mljevene bademe, heljdino brašno, cimet i kakao. Dobro izmiješajte pjenjačom da uklonite sve grudice i povežete smjesu.
  3. U drugoj zdjelici dobro izmiješajte žumanjak, otopljeno i prohlađeno kokosovo ulje, zobeno mlijeko i kokosov sirup. Tu smjesu ulijte u suhe sastojke i dobro izmiješajte, te nastavite mijesiti koju minutu rukama da dobijete kompaktno tijesto.
  4. Na radnoj površini blago posutoj heljdinim brašnom, izvaljajte tijesto tanko, na debljinu oko 3 mm. Modlićem u obliku zvjezdice izrežite iz tijesta keksiće i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 175°C, oko 8-10 minuta (ovisno o jačini Vaše pećnice). Pustite ih da se malo ohlade pa ih stavite na kuhinjsku rešetku.
  5. Džem od marelice stavite u slastičarsku vrećicu ili žličicom nadijevajte polovicu pečenih keksića, te ih poklopite drugom polovicom. Zatim keksiće dekorirajte otopljenom čokoladom i sjeckanim bademima.

heljdini

Više božićnih recepata pročitajte ovdje: 

Objavljeno 22.12.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti