Topli božićni ugođaj: Heljdine zvjezdice s “džemom” od marelica
Prehrana

Topli božićni ugođaj: Heljdine zvjezdice s “džemom” od marelica

Božićni keksići na potpuno zdrav i fit način, bez bijelog brašna, šećera ili nezdravih masnoća - ove zvjezdice su prava bomba nutrijenata, budući da su glavni sastojci bezglutensko heljdino brašno, sirovi kakao, cejlonski cimet i kokosovo ulje.

Radi se o “klasičnim” božićnim keksićima s marmeladom, ali interpretiranima na naš način. Umjesto nezdravih džemova punih šećera, mi smo napravili jednostavan “džem” ili namaz od suhih marelica, koje smo namočili i izblendali u našem Vitamixu kako bismo dobili kašastu smjesu nalik džemu i - gotovo!

Zdravi klasik je začas na vašem božićnom stolu, bez grižnje savjesti i straha od debljanja.

Pogledajte video:

Sastojci (za oko 20-tak keksića):

Za zdravi “džem”

  • 120 g suhih marelica
  • Voda za namakanje marelica

Za tijesto

Za dekoraciju

  • Malo otopljene tamne čokolade
  • Sitno sjeckani bademi

zdravi keksici

Priprema:

  1. Za zdravi “džem” od marelice, prvo namočite suhe marelice u dovoljnoj količine mlake vode (toliko da ih tekućina potpuno prekrije). Ostavite ih da se namaču barem 2 sata, a zatim ocijedite višak tekućine. Izblendajte ih u jakom blenderu tako da se pretvore u kašu tj. džem. Po potrebi dolijte koju žlicu vode da bi se sve povezalo.
  2. Za tijesto prvo pomiješajte suhe sastojke: sitno mljevene bademe, heljdino brašno, cimet i kakao. Dobro izmiješajte pjenjačom da uklonite sve grudice i povežete smjesu.
  3. U drugoj zdjelici dobro izmiješajte žumanjak, otopljeno i prohlađeno kokosovo ulje, zobeno mlijeko i kokosov sirup. Tu smjesu ulijte u suhe sastojke i dobro izmiješajte, te nastavite mijesiti koju minutu rukama da dobijete kompaktno tijesto.
  4. Na radnoj površini blago posutoj heljdinim brašnom, izvaljajte tijesto tanko, na debljinu oko 3 mm. Modlićem u obliku zvjezdice izrežite iz tijesta keksiće i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 175°C, oko 8-10 minuta (ovisno o jačini Vaše pećnice). Pustite ih da se malo ohlade pa ih stavite na kuhinjsku rešetku.
  5. Džem od marelice stavite u slastičarsku vrećicu ili žličicom nadijevajte polovicu pečenih keksića, te ih poklopite drugom polovicom. Zatim keksiće dekorirajte otopljenom čokoladom i sjeckanim bademima.

zdravi keksici

Više božićnih recepata pročitajte ovdje: 

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 19.12.2018
Piše:
Nikolina Dianežević