Savršena božićna večera: Pileći file s koricom od kestena i pečenom tikvom

Image

Naš prijedlog za zdravu i fenomenalno ukusnu božićnu večeru je pred vama - pileći file pripremljen uz dodatak korice od kestena i timijana te pečene hokkaido tikve. Garantiramo da nešto ovakvo niste nikada probali! Radi se o gurmanskoj poslastici koja će zadovoljiti čak i najzahtjevnija nepca, a svečanošću i profinjenošću je jelo itekako dostojno božićne večere.

Pileća prsa pripremljena na ovaj način (naglo zapržena na tavici, pa dovršena u pećnici) ostaju vrlo sočna, dok ih dodatak korice od kestena i zdravih krekera čini i lagano hrskavima - divota!

Tko kaže da božićna večera mora biti nezdrava? Mi se ne slažemo, i u video receptu imamo dokaz koji pobija tu tvrdnju. Provjerite!

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 hokkaido tikva (od oko 500 g)
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol
  • Svežnjić svježeg timijana
  • 70 g oguljenih i kuhanih kestena (smrznuti proizvod)
  • 35 g mljevenih zdravih, slanih krekera (prutića)
  • 30 g kokosovog ulja, sobne temperature
  • 2 filea pilećih prsa (po oko 200 g)
  • 1/2 žličice kokosovog ulja, za prženje mesa

pileci file

Priprema:

  1. Hokkaido tikvu operite i odrežite joj krajeve. Guliti je ne morate, jer pečenjem njena kora omekša i može se jesti. Prepolovite je, uklonite joj sjemenke i unutarnja vlakna pomoću žlice, pa je narežite na kriške debljine par centimetara. Kriške tikve prebacite u lim ili vatrostalnu posudu obloženu papirom za pečenje i rasporedite ih u što širem sloju.
  2. Tikvi dodajte sitno sjeckani češnjak, 2 žlice maslinovog ulja, posolite te natrgajte obilno listiće timijana. Sve dobro izmiješajte rukama i stavite peći u pećnicu ugrijanu na 200°C oko 20 minuta.
  3. Dok se tikva peče, pripremite nadjev od kestena i meso. Za nadjev od kestena, prvo skuhajte kestena (kestene staviti u kipuću vodu i kuhati oko 20 minuta). Ocijedite ih i ohladite malo, a zatim sitno nasjeckajte i izgnječite vilicom da dobijete smjesu sličnu pasti. Krekere sitno sameljite u blenderu da dobijete mrvice.
  4. U zdjeli pomiješajte gnječene kestena, mljevene krekere, žlicu listića timijana, sol, papar i kokosovo ulje sobne temperature. Sve povežite vilicom, pa rukama u mrvičastu smjesu, tako da se kokosovo ulje poveže s ostalim sastojcima.
  5. Pileća prsa operite, osušite i na naglo popržite u tavici na malo kokosovog ulja - sa svake strane po oko 5 minuta. Posolite, popaprite, te položite na polupečenu tikvu, u lim za pečenje kojeg ste izvadili iz pećnice.
  6. Komade piletine nadjenite pripremljenom smjesom od kestena i timijana, te je lagano pritisnite o površinu mesa kako bi se smjesa primila. Sve vratite u pećnicu na oko 10-tak minuta, da se piletina ispeče do kraja, a korica od kestena postane zlaćana i hrskava. Poslužite odmah s pečenom tikvom i salatom po želji.

Pileći file s koricom od kestena i pečenom tikvom

Više božićnih recepata pročitajte ovdje: 

Objavljeno 22.12.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!