Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koliko je pametno kavu piti na prazan želudac?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kava je definitivno jedno od najpopularnijih napitaka na svijetu. Prema podacima koje su objavili Temple i sur., a prema prodaji kave, zemlje s najvišom konzumacijom kave su Finska i Norveška, s prosječnom konzumacijom od 9,6 i 7,2 kilograma kave po stanovniku godišnje. Prema kanadskim podacima, u toj sjevernoameričkoj zemlji, kava je drugi najpopularniji napitak, odmah nakon vode.

Osim što je svojevrsni društveni događaj i točka druženja s prijateljima, ispijanje kave ima i niz drugih učinaka, a koje su često presudne u velikoj konzumaciji kave, na svakodnevnoj razini. Kava smanjuje osjećaj umora, povećava osjećaj budnosti i fokusa, poboljšava raspoloženje, doprinosi moždanim funkcijama te pozitivno utječe na sportske performanse. Također, kava pomaže u gubljenju kilograma te štiti od bolesti poput dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i kardiovaskularnih bolesti.

Mnogima je kava nezaobilazan događaj u danu i upravo ono s čime počinju dan. No, je li kavu pametno i preporučljivo piti na prazan želudac?

kava

Odgovor na ovo pitanje pročitajte u nastavku članka:

Izaziva li kava probavne smetnje?

Kad se govori o potencijalnim probavnim smetnjama koje mogu biti povezane s unosom kave, najčešće se govori o povećanoj proizvodnji želučane kiseline koja može oštetiti sluznicu želuca.

No, kako navodi Nieber u svojoj studiji, zasad nema znanstvene potvrde da umjerena konzumacija kave (3-4 šalice, odnosno 300-400 mg kofeina na dan) ima ikakav štetan utjecaj na zdravlje, uključujući kardiovaskularni sustav, bolesti jetre, dijabetes te gastrointestinalne tegobe.

Naime, iako je mali udio ljudi izuzetno osjetljiv na kavu i redovito doživljavaju žgaravicu, povraćanje ili probavne smetnje, učestalost i ozbiljnost ovih simptoma ostaju iznimno niski bez obzira na to konzumira li se kava na prazan želudac ili uz hranu.

Ipak, treba voditi brigu na reakcije organizma. Ako osjećate probavne tegobe nakon konzumacije kave natašte, a ne kad je popijete nakon obroka, tada uživanje u ovom napitku prilagodite tome da izbjegnete tegobe.

kava

Diže li kava razinu kortizola (hormona stresa)?

Osim argumenta da kava potiče probavne tegobe, drugi najčešći je onaj da ona izaziva povećanu proizvodnju kortizola, hormona stresa.

Kortizol se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama i pomaže u regulaciji metabolizma, krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Ipak, kronično prekomjerna razina ovog hormona može izazvati zdravstvene probleme, uključujući smanjenje kvalitete kostiju, visok krvni tlak, dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.

Prirodno, kortizol je visok u vrijeme buđenja, opada tijekom dana te ponovo raste u prvoj fazi spavanja. Kava ima utjecaj na porast kortizola pa postoji teza da je nije preporučljivo piti čim se probdite jer je tada kortizol već prirodno jako visok.

No, studija koju su proveli Papakonstantinou i sur.  pokazala je da je proizvodnja kortizola uzrokovana kavom iznimno niska kod osoba koje redovno piju kavu, a neke studije pokazuju da uopće nema porasta kortizola.

Dodatno, ista studija je pokazala da je jako malo potvrde da unos kave nakon obroka smanjuje kortizolski odgovor. Osim toga, čak i kod osoba koje ne piju kavu, kortizolska reakcija je privremena te nema potvrde da može biti odgovorna za neke zdravstvene tegobe.

kava

Osjećate li druge moguće nuspojave?

Osim navedenih, kava može izazvati neke nuspojave pa treba pripaziti na njih. Najčešće se navode anksioznost, nemir, povećani srčani otkucaji i napadi panike. Također, neke osobe bilježe glavobolje, migrene i povišen krvni tlak. Među češćim nuspojavama su nesanica ako se kava popije u kasnijim večernjim satima. Stoga, ako osjećate bilo koju od navedenih nuspojava ograničite unos kave ili je konzumirajte u ranijim dijelovima dana.

Ipak, nema potvrde da će se bilo koja od tih mogućih nuspojava češće ili intenzivnije javiti ukoliko se kava pije na prazan želudac, a ne nakon obroka.

Dakle, je li preporučljivo kavu piti na prazan želudac?

Mnogi među nama čim otvore oči prvo što žele je šalica tople, mirišljave kave. Unatoč nizu mitova koji postoje protiv kave na prazan želudac, nema potvrde da će ovaj napitak išta drugačije djelovati ako ga se popije uz obrok.

Stoga, uživajte u svojem kofeinskom napitku kako god volite i kako vam odgovara, a ako osjećate smetnje, prilagodite konzumaciju tome da izbjegnete tegobe.

kava

Reference:

  1. Nieber K. The Impact of Coffee on Health. Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-1263.
  2. Papakonstantinou E, Kechribari I. i sur. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutrition Journal. 2016. 15:26.
  3. Temple JL, Bernard C, Lipshultz SE. i sur. The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Frontiers in Psychiatry. 2017. 8:80.

Objavljeno 01.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!