Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Beta-glukan - najbolje što postoji za vaš imunitet

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bez dobrog imuniteta nema života jer je upravo imunitet „štit obrane“ našeg organizma od štetnih djelovanja različitih vanjskih ugroza, poput virusa, bakterija, gljivica i sl. U susretu s vanjskim ugrozama, imunološki sustav reagira stvaranjem imunosnog odgovora (reakcije) te uklanjanjem ugroze iz organizma.

Sigurno se, ukoliko tragate za najboljim sredstvima za jačanje imuniteta, došli do pojma beta-glukana, bioaktivnog spoja koji značajno i pozitivno utječe na ljudski imunološki sustav. U nastavku pročitajte što je beta-glukan i kako on utječe na ljudski imunitet.

zob

Što je beta-glukan?

Beta-glukan pripada skupini biološki aktivnih prirodnih komponenata hrane koji se nazivaju regulatorima biološkog odgovora. Oni su polisaharidi, polimeri glukoze koji čine gradivni materijal stanične stijenke algi, biljaka, gljiva, kvasaca i bakterija, navode Merkaš.

Dakle, pojednostavljeno, beta-glukan nalazimo u namirnicama kao što su zob, pekarski kvasac i gljive, a najjednostavnije ga je u dovoljnim količinama unijeti kao dodatak prehrani.

U zobi beta-glukan se nalazi u staničnoj stijenci endosperma ispunjenog škrobom, a i u pekarskom kvascu ga nalazimo unutar stanične stijenke. U gljiva se različiti beta-glukani nalaze u miceliju, a nazvani su prema njihovim izvorima pa imamo maitake, šitake, plemenite pečurke, bukovače i dr. beta-glukane.

Djelovanje beta-glukana

Kad govorimo o imunitetu, istraživanja koja se bave temom beta-glukana su vrlo složena i nastoje utvrditi utjecaj na različite stanice, stanične receptore, mehanizam uklanjanja patogena i jačanja imunosnog sustava. 

U znanstvenim studijama je potvrđeno da beta-glukan utječe na različite komponente imuniteta, potiče poželjan imunosni odgovor, doprinoseći tako većoj obrambenoj sposobnosti organizma.

Osim ovog djelovanja na imunitet, za beta-glukan se smatra da ima i antioksidativno djelovanje. Antioksidansi inaktiviraju reaktivne slobodne radikale koji su primarni uzrok starenja i različitih bolesti kao što su ateroskleroza, dijabetes, upalne bolesti i tumori. Kako tvrde Kofuyi i sur. beta-glukan izoliran iz ječma pokazuje veliku antioksidativnu aktivnost.

zob

Beta-glukan kao dodatak prehrani

Iako ga u malim količinama nalazimo u namirnicama poput zobi, za jači učinak beta glukana potrebno je uzeti dodatke prehrani kako bi se uspjele unijeti potrebne količine. Beta-glukan se savjetuje uzimati osobama oboljelima od karcinoma, ali i svima kojima je imunitet ugrožen o koji žele prevenirati razvoju niza bolesti.

Brojna istraživanja pokazala su da beta-glukan može pozitivno djelovati u kombinaciji s drugim komponentama hrane. Posebno se istaknuo singergijski učinak beta-glukana s vitaminom C za kojeg se ustanovilo da stimulira iste imunosne odgovore kao i beta-glukan, navodi Vetvicka.

Osim navedenoga, beta-glukan uspješno snižava razine ukupnog kolesterola i LDL kolesterola. Smatra se da je glavni mehanizam na koji beta-glukan i drugi oblici topivih vlakana utječu na razinu glukoze u krvi vezan uz njihovu sposobnost smanjenja probave i apsorpcije škroba, navode Pins i sur.

Dodatno, beta-glukan snižava razinu glukoze i lipida u krvi u bolesnika oboljelih od dijabetesa tipa 2, navode Andrade i sur. Također, snižava ukupni i LDL-kolesterol, čime smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Moj Immune Boost paket

Ojačajte svoj imunitet uz paket proizvoda koji sadrži vitamin C, vitamin D3 i Omega 3.

  • 41,49 €
Immuno complex - 60 kapsula

Sadrži vitamin C, vitamin B12, vitamin B6, folnu kiselinu i cink koji doprinose normalnoj funkciji i...

  • 20,00 €

Koliko beta glukana se preporučuje uzimati?

Još uvijek nije utvrđena točna preporučena i maksimalna dozvoljena doza beta-glukana, a najčešće preporuke spominju unos 20-30 mg/kg tjelesne mase, odnosno 1000-2000 mg dnevno, navodi Merkaš.

Ipak, uočeno je da ni velike doze, između 3000 i 15000 mg dnevno, nisu bile toksične ni opasne po zdravlje, dapače, veća doza doprinijela je većem učinku.

Ukoliko se odlučite za uzimanje većih doza beta-glukana svakako se prije posavjetujte sa svojim liječnikom.

ili Fitness.com.hr trgovinama.

yeast

Reference:

  1. Merkaš, M. Utjecaj beta-glukana na imunosni sustav. Završni rad. Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Sveučilište u Zagrebu. 2018.
  2. Vetvicka V. (2011) Glucan-immunostimulant, adjuvant, potential drug. World Journal of Clinical Oncology 2: 115.
  3. Kofuji K. Aoki, A. i sur. (2012) Antioxidant activity of ß-glucan. ISRN pharmaceutics 2012: 125864.
  4. Andrade EF. Vieira Lobato R. (2015) Effect of beta-glucans in the control of blood glucose levels of diabetic patients: a systematic review. Nutricion Hospitalaria 31.
  5. Pins JJ. Kaur H. (2006) A review of the effects of barley beta-glucan on cardiovascular and diabetic risk. Cereal Foods World 51: 8.

Objavljeno 09.12.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!