Pravilnim odabirom namirnica smanjite visoki kolesterol!
Prehrana

Pravilnim odabirom namirnica smanjite visoki kolesterol!

Zapadnjačka kuhinja, općenito suvremeni način života, često nas navodi da jedemo brzo pripremljenu hranu kako bi nam jelo oduzelo što manje vremena. Takva hrana najčešće sadrži visoke vrijednosti kolesterola jer je životinjskog podrijetla i šteti našem zdravlju u prevelikim količinama.

Hrenovke

Rješenje postoji, osim smanjivanja unosa hrane bogate životinjskim mastima, možemo pojačati konzumaciju hrane bogate „dobrim“ HDL kolesterolom koji naš organizam „čisti“, upijajući kristale LDL kolesterola koje se nakupe u unutrašnjim stijenkama arterija i vraćajući ih u jetru koja ih obrađuje uz pomoć žučnih kiselina, izluči iz tijela.

Ne smijemo pretjerati pa se pokušati potpuno riješiti kolesterola jer je optimalan kada je njegova ukupna vrijednost između 4,64 i 6,19 mmol/L. Dakle, kolesterol nas djelomično štiti od moždanog udara, nekih oblika raka i depresije, stoga je bitno unositi raznolike namirnice, zahvaljujući kojima ćemo uvijek održavati dobar omjer između „dobrog“ i „lošeg“ kolesterola, između 3 i 3,5.

Dakle, nije svaka masnoća loša i nije potrebno potpuno izbaciti namirnice životinjskog podrijetla, samo moramo voditi računa koje ćemo konzumirati i u kojoj količini. Najbolje bi bilo dnevno unositi 200 mg egzogenog kolesterola, onog koji sadrži masne hilomikrone koji lakše prianjaju uz stijenke krvnih žila.

Mljeveno meso

Namirnice bogate LDL, „lošim“ kolesterolom su jaja (jedan žumanjak sadrži 290mg, a bjelanjak ga nema uopće), maslac (250 mg), panceta i masno meso (100 mg), masni sirevi (100mg) i svi njihovi produkti, kao što su kolači. Slobodni ste jesti ribe, naročito plave jer osim kolesterola sadrže i omega 3 masne kiseline, koje pomažu u smanjivanju loših masnoća.

Riba i povrće

Preporučamo, dakle unos što više namirnica s HDL kolesterolom, a to su sve one koje sadrže biljne masnoće – maslinovo i bućino ulje, pripremu hrane na biljnim uljima, izbacivanje margarina kojeg različite reklame preporučuju srčanim bolesnicima, a izuzetno je štetan jer sadrži transmasne kiseline, koje osim što uzrokuju začepljivanje arterija uzrokuju i neke vrste tumora; plava riba, piletina, integralne žitarice i jela priređena od njih, zeleno lisnato povrće od kojih se posebno preporuča kupus i kupusnjače tipa kelja, karfiola, brokule, koji obiluju i vitaminom C, E i drugim antioksidantima pa smanjuju kolesterol i jačaju imunitet; paprika, mrkva, salata, sjemenke suncokreta, zobi, sezama, kao i orašasto voće, voće naravno, naročito bobičasto šumsko voće koje obiluje antioksidantima, hranu bogatu vlaknima i suhe mahunarke kao što je grah, leća, soja i sl.

Najbolje bi bilo da jednostavno izbacite upotrebu životinjske masti, na kojoj mnogi imaju običaj pripremati neke vrste jela, a umjesto nje uvedete suncokretovo ili maslinovo ulje. Umjesto slatkiša i grickalica jedite orašasto voće. Smanjite na minimum unos crvenog mesa i zamijenite ga piletinom, puretinom i ribom, naročito plavom.

Voće

Navalite na jabuke, banane, agrume kada im je sezona, ciklu, mrkvu i naročito češnjak, koji dokazano povećava dobri kolesterol za 10%, a smanjuje ukupni kolesterol za 10% i loš LDL za 15% ukoliko ga jedete jednog do tri češnja dnevno kroz mjesec dana, naravno ne u kombinaciji sa pancetom.

Osim reduciranja unosa masnoća životinjskog podrijetla, neizbježno je uvesti fizičke aktivnosti koje će te sve masnoće trošiti i održavati nas u formi kroz cijeli život. Ukoliko niste za bavljenje sportom ne očajavajte, dovoljno je da izbacite vožnje automobilom i počnete se češće kretati pješke. Iskoristite tople ljetne večeri i šećite umjesto što ih provodite kod kuće pred računalom ili televizijom. Plivajte, brzo hodajte, planinarite, vozite bicikl.

Hodanje

Radite li stresan posao ili vam je život takav sam po sebi, nađite aktivnosti koje vas opuštaju. Često od stresa ne možemo pobjeći, ali možemo se naučiti oslobađati od njegovog negativnog utjecaja.

Vježbajte borilačke vještine ili nabavite vreću za udaranje, šećite prije spavanja, lezite u kadu punu vode, pogledajte neki dobar film ili vodite ljubav. Bitno je da zaboravite sve što vas muči i shvatite da je smisao u lijepim trenutcima koji nas čine sretnima i zadovoljnima.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Cimet - čarolija orijentalnog začina x 41
    Cimet je dospio na zao glas zbog različitih slastica u kojima se koristi, no bez šećera zapravo je veoma zdrav. Istraživanja su povezala ovaj začin sa smanjenom razinom šećera u krvi, kolesterola i ra...
  • Koja je uloga omega masnih kiselina u organizmu? x 35
    Poremećena ravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina u krvi, od kojih se stvara čitav niz izuzetno značajnih ljudskih hormona, jedan je od najsnažnijih utjecajnih elemenata na kakvoću života ...
  • Što je to kolesterol ? x 38
    Nije bitna količina kolesterola koji unosimo u organizam, već koliko su zasićene masne kiseline u namirnicama koje jedemo. Primjerice, maslinovo ulje smanjuje loš kolesterol i povećava dobar. Pojam ko...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 05.07.2011
Piše:
Iva Pranjić