Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ulje noćurka - smanjuje simptome PMS-a i ublažava reumatski artritis

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Žuti noćurak ili pupoljka (lat. Oenothera biennis), grmolika je biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike koja se od davnina koristi u ljekovite svrhe. Još su Indijanci otkrili veliku moć te lijepe biljke žutih cvjetova, te su je koristili prvenstveno pri liječenju kožnih bolesti, problema ženskog reproduktivnog sustava, želučanih i jetrenih tegoba, bolesti dišnih puteva te kod liječenja gripe i prehlade.

Zanimljivo ime koje nosi nije slučajno - naime, svake večeri za vrijeme cvatnje noćurak se ukrasi novim cvjetovima koji prije jutra uvenu. Cvate od proljeća do kraja ljeta, a dragocjeno ulje dobiveno hladnim prešanjem njegovih sjemenki skriva mnoge blagodati po zdravlje.

Iako se zbog specifičnog sastava ulju noćurka pripisuju brojna ljekovita svojstva, znanstveno su potvrđene dobrobiti u slučajevima ekcema, upalnih procesa (reumatski artritis) te posebice simptoma PMS-a.

nocurak

Ulje noćurka i PMS

Ono što ovom ulju daje toliku moć pri rješavanju simptoma PMS-a njegova je glavna karakteristika - to da je jedan od najbogatijih prirodnih izvora esencijalnih masnih kiselina, odnosno onih masnih kiselina koje moramo unijeti hranom jer ih naše tijelo ne može samo sintetizirati ili to radi nedovoljno dobro.

Ono sadrži čak oko 9% gama-linolenske kiseline (GLA) - esencijalne masne kiseline, koju u ostalim biljnim uljima ne nalazimo tako često, niti u tim količinama. U usporedbi s ostalim poznatim izvorima gama-linolenske kiseline kao što su ulje boražine, ulje iz sjemena crnog ribiza ili sjemena kanabisa, koji sadrže i veće količine GLA, uočeno je da ulje noćurka ipak bolja opcija zbog većeg apsorpcijskog potencijala i veće biološke aktivnosti.

Od ostalih sastojaka tu su još jedna esencijalna masna kiselina - linolna kiselina (oko 70%), razne aminokiseline, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, vitamin E i cink.

Brojne znanstvene studije su demonstrirale da suplementacija uljem noćurka ima velik utjecaj na simptome PMS-a pa je tako uočeno da su žene koje su ga uzimale zabilježile značajno smanjenje tegoba vezanih uz PMS. Prije svega uočeno je da smanjuje bolove i napetost u prsima, glavobolje, nervozu, napuhnutost i obilna krvarenja.

Navedeni učinci vežu se uz djelovanje GLA na prolaktin i prostaglandine. Tako istraživanja pokazuju da su žene deficitarne na GLA osjetljive na prolaktinsko djelovanje što rezultira pojavom bolnih i napetih grudi. Budući da GLA iz ulja noćurke umanjuju učinak prolaktina, djeluju blagotvorno na ovu neugodnu pojavu.

Isto tako, mnoga istraživanja potvrđuju da je izraženost PMS-a povezana s prostaglandinima, reaktivnim tvarima koje po svojoj strukturi nalikuju hormonima. Prostaglandine nalazimo u svim stanicama organizma gdje igraju važnu ulogu u regulaciji tjelesnih funkcija. Tijelo proizvodi nekoliko vrsta ovih reaktivnih spojeva od kojih jedni potpomažu nastanak upala, a neki ih kontroliraju ili na njih djeluju blagotvorno.

GLA iz žutog noćurka se direktno konvertira u protuupalne prostaglandine, pa djeluje protuupalno. Žene kojima su simptomi PMS-a jače izraženi obično imaju deficit prostaglandina E1. Budući da GLA iz ulja noćurke potiče stvaranje upravo te vrste prostaglandina, nije nimalo čudan njen blagotvoran učinak na simptome PMS-a.

nocurak

Ulje noćurka i zdravlje kože

Još 30–ih godina prošlog stoljeća utvrđeno je da manjak omega-6 esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih stanja kože i kod životinja i kod ljudi. S obzirom na znatnu količinu navedenih masnih kiselina suplementacija uljem noćurka kao visokovrijednim izvorom GLA pokazala se kao vrijedan tretman za osobe koje pate od različitih bolesti kože kao što su ekcemi, psorijaza i atopijski dermatitis pa je tako kod većine pacijenata zabilježeno drastično poboljšanje stanja.

Studije su pokazale da ulje noćurka može pomoći kod strukturalnih i funkcionalnih promjena u tkivu kože, poput crvenila, čvrstoće, hrapavosti i otpornosti pa se tako ulje noćurka često koristi i za opće stanje i njegu kože - poboljšava njenu elastičnost, glatkoću, smanjuje upalne procese u koži i razlike u pigmentaciji.

nocurak

Ostali učinci

GLA djeluje i tako da promovira funkcioniranje T-stanica, reducira proizvodnju kolesterola, smanjuje krvni tlak i mogućnost pojave krvnih ugrušaka, regulira ravnotežu spolnih hormona – estrogena i testosterone te sudjeluje u stvaranju optimalne strukture i funkcioniranja stanica kože.

Neka istraživanja pokazuju da ulje noćurka može biti prikladan prirodni lijek za reumatoidni arthritis, a vrlo je učinkovit i u borbi protiv gubitka kose.

nocurak

Kako ga koristiti i koje su nuspojave?

Danas na tržištu nalazimo različite vrste proizvoda s uljem noćurka - kapsule, tablete, ulja, kreme i to kao zasebne izvore ili pak kao kombinaciju s nekim drugim sirovinama... Kod liječenja kožnih tegoba, najbolji rezultati se postižu ako se primjenjuje i oralno i lokalno direktno na kožu.

Ovisno o namjeni, preporučena dnevna doza iznosi od 2 do 6 grama na dan. Ta količina trebala bi osigurati oko 200 do 600 mg GLA dnevno. Potrebno je naglasiti i da je proizvod potrebno uzimati kontinuirano kroz određen period (otprilike 3-6 mjeseci) kako bi se postigli najbolji rezultati.

Najbolja iskoristivost ulja noćurka je ako se kapsule uzimaju s hranom, a osim iskoristivosti to će spriječiti eventualne probavne tegobe koje masti uzrokuju kod pojedinaca. Dodatno se zbog što bolje iskoristivosti preporučuje smanjeni unos zasićenih masnih kiselina jer se one natječu s esencijalnim masnim kiselinama u procesu apsorpcije.

Za još bolji učinak, preporučuje se i paralelno uzimanje nekih nutritivnih tvari koje djeluju sinergijski kao što su primjerice vitamin B6, cink, magnezij, niacin i vitamin C.

Nuspojave uzimanja ulja noćurka su vrlo rijetke, a mogu se očitovati pojavom blagih mučnina i proljeva, no u pravilu se povezuju s uzimanjem proizvoda na prazan želudac. Najbolji učinak se postiže ako se ukupna dnevna doza uzima u više puta u danu.

Osobe koje boluju od epilepsije, shizofrenije ili koje uzimaju antikoagulantske lijekove trebaju biti na oprezu i o uzimanju ulja noćurka posavjetovati se s liječnikom.

Ulje noćurka možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Objavljeno 10.10.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!