Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Tikvice - 7 razloga zašto ih morate uključiti u prehranu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tikvica je jedna od najkorištenijih namirnica u našim jelovnicima. Jede je se na niz načina, od kuhane, svježe, samostalnog priloga, kao dijela različitih jela, od variva do burgera, pa čak i u desertima. Dakle, ako volite tikvicu, pronaći ćete način da ona završi na vašem tanjuru.

Tikvica spada u porodicu tikvenjača (Cucurbitaceae) uz biljke poput krastavca, lubenice, dinje i različitih vrsta bundeva. Iako je se smatra povrćem, tikvica se botanički definira kao voće. Nalazimo je u nekoliko vrsta, a vrste se ponajprije razlikuju po boji, od snažno žute do tamnozelene.

tikvice

Da je ostavi da raste, tikvica može narasti čak do metra dužine, ali je se obično bere ranije, kada dosegne dužinu od 20-ak centimetara.

Tikvice se u narodnoj medicini koriste stotinama godina za liječenje ili ublažavanje niza medicinskih stanja, od prehlada, različitih bolova do niza drugih teškoća.

Donosimo 7 znanstveno pozitivnih utjecaja konzumacije tikvica na zdravlje ljudi:

1. Tikvice su iznimno nutritivno bogate

Tikvice su bogate vitaminima i mineralima te mnogim za zdravlje pogodnim spojevima. U 100 grama kuhanih tikvica nalazimo malo više od 7 kalorija, a od nutrijenata su bogate vitaminima A, C, K te vitaminima B-kompleksa te manganom, kalijem, magnezijem, bakrom i fosforom.

Vitamin A kojeg ima najviše u tikvicama doprinosi zdravom vidu i jača imunitet.

tikvice

2. Tikvice su bogate antioksidansima

Tikvice su bogate antioksidansima, spojevima koji štite organizam od negativnog utjecaja slobodnih radikala i procesa oksidacije. Pogotovo u tikvicama nalazimo karotenoide, poput luteina, zeaksantina i beta-karotena koji doprinose zdravlju očiju, kože i srca te pružaju zaštitu od nekih vrta karcinoma, poput karcinoma prostate.

Od dijelova tikvice, antioksidantima je najbogatija kora tikvice pa se savjetuje tikvicu konzumirati bez guljenja. Također, antioksidansima su bogatije tamnozelene tikvice od onih žutih.

3. Tikvice doprinose zdravoj probavi

Tikvice mogu na nekoliko načina pozitivno utjecati na zdravlje probavnog sustava. Prije svega, iznimno su bogate vodom što omekšava stolicu, olakšava joj prolaz kroz crijeva i smanjuje rizik od konstipacije. Nadalje, tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna.

Netopiva vlakna oblikuje stolicu i olakšava joj prolaz, a ako osoba unosi i dovoljno tekućine, dodatno je smanjen rizik od zatvora. Istovremeno, topiva vlakna hrane dobre bakterije koje žive u našim crijevima, a one zauzvrat proizvode masne kiseline kratkoga lanca koje održavaju zdravlje stanica crijeva.

Osim toga, ove masne kiseline smanjuju upalne procese i simptome bolesti crijeva, poput sindroma iritabilnog kolona, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

tikvice

4. Tikvice mogu sniziti šećer u krvi

Tikvice mogu pomoći kod snižavanja šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. S manje od 1,5 grama ugljikohidrata u 100 grama kuhanih tikvica, ovo povrće je izvrsna zamjena za tjesteninu, a često je se upravo tako i priprema.

Prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata značajno pozitivno utječu na snižavanje šećera i inzulina u krvi.

Osim toga, vlakna iz tikvica doprinose stabilizaciji šećera i prevenciji njegovih skokova nakon obroka. Općenito, prehrane bogate vlaknima, povezane su sa sniženim rizikom od dijabetesa tipa 2 te poboljšanom osjetljivošću na inzulin.

5. Tikvice mogu doprinijeti kardiovaskularnom zdravlju

Visok udio vlakana može značajno pozitivno utjecati na kardiovaskularno zdravlje zbog čega se tikvice smatra obaveznom namirnicom na jelovniku. Pektin, tip topivih vlakana koja nalazimo u tikvicama posebno je učinkovit u smanjenju ukupnog i lošeg “LDL” kolesterola.

Studija je potvrdila da unos 2-10 grama topivih vlakana dnevno u trajanju oko 1-2 mjeseca smanjuje prosječno razinu ukupnog kolesterola za 1,7 mg/dl i “lošeg” LDL kolesterola za 2,2 mg/dl.

Također, tikvice su bogate kalijem koji snižava krvni tlak tako što utječe na proširenje krvnih žila. Na kraju, prehrana bogata karotenoidima koje nalazimo u tikvicama, pokazala se zaštitnom od srčanih bolesti.

tikvice

6. Tikvice mogu doprinijeti boljem vidu

Kako je rečeno, tikvice mogu doprinijeti boljem vidu. Zasluge za to pripisuju se vitaminu C i beta-karotenu, dvama nutrijentima koji su važni za zdravlje očiju.

Tikvice sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin koji se nakupljaju u mrežnici gdje poboljšavaju vidi smanjuju rizik od očnih bolesti povezanih sa starenjem. To uključuje snižavanje rizika od makularne degeneracije koja je primarni uzrok gubitka vida u starijoj dobi. Također, lutein i zeaksantin su povezani sa smanjenim rizikom od razvoja katarakte, odnosno mrene na očima.

7. Tikvice doprinose gubljenju kilograma

Redovna konzumacija tikvica može doprinijeti gubitku viška kilograma. Ova namirnica je bogata vodom i ima nisku kalorijsku gustoću čime doprinosi osjećaju sitosti, uz jako nizak unos kalorija.

Također, i vlakna koja sadrži smanjuju osjećaj gladi i odgađaju unos sljedećeg obroka.

tikvice

Kako tikvice uključiti u redovni jelovnik?

Kako je rečeno ranije, tikvice su vrlo jednostavna za uključiti u svakodnevnu prehranu. Donosimo nekoliko recepata za zdrave obroke s tikvicama:

Objavljeno 25.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!