Miris ljeta: 5 osvježavajućih recepata s dinjom

Image

Ako bi bilo potrebno odabrati neko voće koje najviše asocira na ljeto, onda bi uz lubenicu svoje mjesto zacijelo pronašla i dinja. Dinja je izvrstan odabir za tople ljetne dane zbog visokog udjela vode koju je vrlo važno dostatno unositi za vrućina, kako bi se spriječila dehidracija. U 100 grama dinje nalazi se samo 34 kalorije pa se dinja smatra izuzetno niskokaloričnom hranom.

No, osim visokog udjela vode, dinja je izvrstan izvor vitamina A i C, te sadrži druge vitamine i minerale poput kalcija, željeza, vitamina B kompleksa te magnezij. Zbog svojeg kvalitetnog sastava, dinji se pridaje niz pozitivnih učinaka na zdravlje:

Iako se dinju najčešće jede najjednostavnije pripremljenu, oguljenu i očišćenu od sjemenki, postoji i niz recepata za uživanje u ovoj pravoj ljetnoj poslastici. Donosimo vam 5 recepata pa pripremu obroka s dinjom:

Juha od dinje

juha dinja

Sastojci:

  • 1 manja dinja, očišćena i narezana na kockice
  • 120 ml grčkog jogurta
  • 1 žličica svježe ribanog đumbira
  • 1 žličica meda
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • malo soli

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i dobro izmiksajte. Probajte je li dovoljno slatko, pa po potrebi dodajte još meda. Stavite u hladnjak na barem 30 minuta.

Tost s dinjom i posnim sirom

dinja tost

Sastojci:

  • 2 fete proteinskog kruha
  • 2 žlice kremastog posnog sira
  • 4 tanke fete dinje
  • 5-6 polovica oraha

Postupak:

Na proteinski kruh namažite sloj posnog sira pa preko njega na što tanje narezanu dinju. Pokušajte dinju narezati tanko kao šunku. Preko dinje stavite par oraha.

Tjestenina s dinjom i pršutom

dinja tjestenina

Sastojci:

  • 50 g tjestenine
  • 150 g dinje
  • 100 g pršuta
  • 1 šaka rukole
  • 30 g ribanog parmezana ili nekog drugog tvrdog sira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica cijeđenog limuna
  • sol i papar, po želji

Postupak:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Pršut usitnite na komade željene veličine koji će olakšati jedenje. Dinju narežite na kockice. Sve sastojke stavite u tanjur i prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom i dodajte začine. Na kraju po vrhu stavite malo parmezana.

Salata od dinje i feta sira

salata dinja

Sastojci:

  • 1/2 dinje
  • 150 g feta sira
  • 1 krastavac
  • 1 žličica vlasca
  • 1 žličica svježeg peršina
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka

Postupak:

Polovicu dinje izdubite žličicom tako da dinja ostane u kuglicama. Stavite je u posudu. Dodajte na sitno narezan krastavac i usitnjen feta sira. Dodajte začine i promiješajte. Servirajte hladno.

Sangrija od dinje

dinja sangrija

Sastojci:

  • 1 srednje velika dinja
  • 150 ml bijelog vina sorte Chardonnay
  • 150 ml mineralne vode

Postupak:

Dinju razrežite na dvije polovice. Jednu polovicu očistite i meso dinje ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete tečan sok. Drugu polovicu očistite i narežite na manje kockice. U bokal stavite sok dinje, dodajte dinju narezanu na kockice, vino i mineralnu vodu. Stavite u hladnjak na barem 2-3 sata, da komadići voća pokupe aromu vina. Servirajte hladno.

Objavljeno 24.06.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
9
1
Podijeli s prijateljima!