Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako konstipacija (zatvor) može otežati gubljenje viška kilograma?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Imali smo nekoliko upita čitatelja oko istog problema: Postoji li veza između otežanog gubljenja kilograma i konstipacije (zatvora)?

Odgovor je jasan – DA!

U nastavku ćemo pojasniti i mehanizme koji povezuju ova dva procesa.

Zamislite slikovito svoj probavni sustav kao glavni kolodvor vašeg organizma. To nije samo sustav kojim ulazi, razgrađuje se i apsorbira sva hrana koju unosite, već je to i mjesto koje ima glavnu ulogu u vašem imunološkom, neurološkom, psihološkom i endokrinom sustavu. Naime, ne postoji ni jedna stanica ni sustav s kojim vaša crijeva nisu u interakciji, svaki dan.

Stoga, jasno je da probavni sustav ima svoju (jako važnu) ulogu i u gubljenju viška kilograma. Pogotovo je to slučaj kod žena, ako je došlo do usporavanja gubljenja viška kilograma, treba obratiti pažnju na redovitost pražnjenja crijeva i njihovu pokretljivost koja je često jako usporena. Konstipacija može usporiti ili onemogućiti gubljenje viška kilograma kroz nekoliko kanala.

crijeva

Kroz debelo crijevo se uklanja istrošeni estrogen

Ljusko tijelo ima nekoliko organa u kojima se događa proces detoksikacije, a među njima su jetra i debelo crijevo. Vaša jetra djeluje kao pametni filtar krvi; u njoj se uklanjaju potrošeni androgeni, lijekovi, toksikanti, proizvodi metabolizma i mnoštvo drugih stvari. U jetri se oni podvrgavaju postupku detoksifikacije kako bi se mogli neutralizirati i ukloniti iz tijela.

Kada govorimo o estrogenu, jetra koristi postupak koji se sastoji od dvije faze, za detoksikaciju estrogena. U Fazi 1 kroz postupak poznat kao hidroksilacija, hidroksilna skupina se dodaje estrogenu (-OH). U Fazi II estrogen se podvrgava metilaciji i glukuronidaciji kako bi se mogao transportirati putem žuči.

Jednom kada estrogen završi u žuči, istrošeni estrogen potom završava u debelom crijevu, što je normalan slijed. Ondje se on dodaje stolici koja treba biti izbačena iz organizma. Tako završava postupak uklanjanja istrošenog estrogena iz tijela.

Naravno, postojanje zatvora ne dovršava taj proces. Debela crijeva imaju svoj krvotok i ako stolica stoji u njima i nema prolaza, ovaj potrošeni estrogen bude resorbiran natrag u opću cirkulaciju. Potom on ponovo završava u jetri gdje jetra ponavlja svoj postupak s estrogenom.

Dakle, ako je došlo do konstipacije i zatvora, estrogen se „vrti“ po organizmu i ostaje zarobljen dok kod postoji zatvor. Ovo, naravno, izaziva poremećaj u ravnoteži hormona, a upravo je ova ravnoteža potrebna za uspješno gubljenje viška kilograma. Najveća prepreka gubljenju kilograma kod žena je neravnoteža androgena i povećana razina estrogena.

Stoga, ako je došlo do zaustavljanja procesa gubljenja kilograma, a pritom je zabilježen i zatvor, prvi korak koji je važno učiniti je riješiti se zavora i vratiti crijeva u normalni ritam funkcioniranja.

zena

Konstipacija pogoduje mikrobiomu koji je pogodniji za gomilanje nego za gubljenje masnog tkiva

Debelo crijevo je dom ogromnog broja dobrih bakterija. Da biste stekli dojam o kojem se broju radi dovoljno je reći da je procjena da se u debelom crijevu nalazi između 1 i 100 trilijuna stanica bakterija. Skupno ime ovim bakterijama je mikrobiom.

Mikrobiom predstavlja tisuće i tisuće različitih sojeva i vrsta koje na bezbroj načina doprinose funkcioniranju ljudskog organizma. Ne samo da pomažu kod probave i apsorpcije nutrijenata, već oni igraju ulogu i u hormonskoj aktivaciji i metabolizmu, pokretljivosti crijeva, imunološkom funkcioniranju, upalnom odgovoru te imaju utjecaj na mentalno stanje, razine lipida u krvi - i opseg struka.

Niz je studija koje se bave mikrobiomom i njegovom utjecaju na osobe s prekomjernom težinom u usporedbi s osobama koje nemaju problema s viškom kilograma. Jedan od zaključaka je da određeni sojevi bakterija pomažu ljudskom organizmu da bolje spali masnoću ili mogu pomoći da ekstrahirate više kalorija iz hrane.

No, osim toga, studije su pokazale i da osobe koje pate od zatvora teže prema mikrobiomu koji otežava ili potpuno onemogućava topljenje masnoga tkiva. Naime, neke bakterije preferiraju sporiji probavni trakt i u takvom će se razmnožiti i „nadjačati“ one bakterije koje bi pri normalnoj probavi poticale topljenje masti.

vaga

Dugotrajna konstipacija može rezultirati endotoksemijom i metaboličkim oštećenjem

Iako mnogi konstipaciju doživljavaju kao prolazno stanje, ona može imati jako teške posljedice i stoga je na vrijeme treba liječiti. U medicini je osmišljen pojam endotoksemija, autointoksikacija ili metabolička toksemija, a radi se o fenomenu koji uključuje niz različitih kroničnih bolesti, od pretilosti do depresije, neurodegenerativnih stanja i sl.

Ovo stanje nastaje kada se u crijevima javlja upala kroz dulji vremenski period, od nekoliko mjeseci do čak godina. Pojačani upalni procesi (uzrokovani nizom faktora, primjerice neravnotežom crijevne flore uzrokovanom zatvorom) dovode do povećane propusnosti uskih spojeva obloge crijeva.

Povećana propusnost podrazumijeva da upalni spojevi, imunološki kompleksi nastali uslijed interakcije imunološkog sustava s hranom i bakterijskim antigenom, te metabolički proizvodi mogu prijeći iz crijeva u cirkulaciju. Mnogi od tih spojeva također su sposobni prelaziti krvno moždanu barijeru.

Jednom kada se dogodi da propusnost crijeva te ovi upalni i antigeni spojevi krenu kolati tijelo, počinju se događati mnoge fiziološke promjene. Proizvodnja, signalizacija i razbijanje hormona je ugrožena. Neurološke i imunološke funkcije su poremećene.  Imunološki sustav je u temeljnom, proupalnom stanju, što ga čini reaktivnim. Javljaju se bolovi u mišićima i zglobovima, slabost i loše raspoloženje.

Ovaj domino efekt koji se događa nakon nastanka dugotrajne konstipacije dovodi do brojnih metaboličkih oštećenja jer je rad hipotalamusa, hipofiza, jajnika i nadbubrežne žlijezde ugrožen i poremećen, a to sve utječe na nemogućnost gubljenja viška kilograma.

bakterije

Kako se boriti protiv zatvora?

Postoji nekoliko univerzalnih savjeta koji se daju osobama koje boluju od zatvora.

Nemojte naslijepo trpati vlakna u sebe

Vrlo često, pogotovo u slučajevima kronične konstipacije, savjet da se „pojača unos vlakana“ neće pomoći u borbi protiv zatvora. Upravo suprotno, zatvoru će se dodati osjećaj nadutosti i plinovi.

Istina, unos vlakana u dovoljnoj količini (25-50g/dan) je potreban za normalan rad crijeva, no mnogi tu količinu ne unesu. No, kod slučajeva dugotrajne konstipacije, posebno u slučajevima kad je osoba imala dijagnosticiran i sindrom iritabilnog kolona ili bilo kakav oblik disbalansa crijevnog mikrobioma, vrlo je važan tip vlakana koji se unosi.

Prije svega, zlatno pravilo s unosom vlakana je – krenite s malom dozom pa je, po potrebi, polako povećavajte. Osim toga, savjetuje se unositi namirnice s niskim tzv. FODMAP-om. FODMAP je kratica za probavljive oligo- di-, monosaharide i poliole, odnosno ugljikohidrate kratkoga lanca koji se ne probavljaju već probavne bakterije fermentiraju u debelom crijevu. Bioprodukt ovog procesa su plinovi.

Također, kod planiranja obroka treba voditi računa da se u obroku, uz vlakna, unose i proteini i masti, sva makronutrijenta koji su neophodni za pravilan rad crijeva. Mikronutrijenti, elektroliti i minerali, također su jako bitni za održavanje razine vode i, samim time, prohodnost crijeva.

voda

Pazite da ste dobro hidrirani

Dehidracija je često zanemarena komponenta koja snažno doprinosi konstipaciji. Ne samo da mnogi ne unesu dovoljno tekućine, već i unesu prevelike količine kave, alkohola i cigareta, koji dodatno potiču dehidraciju.

Generalna preporuka za unos vode je oko 2 litre u danu.

Slično kao masti, voda podmazuje probavni sustav i pomaže da stolica ne bude presuha. Također, u slučaju uzimanja vlakana u obliku dodataka prehrani, također je bitan dostatan unos vode jer će u slučaju doći do osjećaja nadutosti i plinova.

Uzmite magnezij

Uz niz drugih pozitivnih učinaka koje ima na ljudsko zdravlje, magnezij pomaže i u regulaciji probave. Krenite s manjom dozom od 300-350 mg magnezija prije spavanja.

Doze je moguće povećavati nakon svakih par dana za oko 100 mg, no nemojte pretjerivati jer je prva nuspojava uzimanja prevelike količine magnezija upravo – proljev, a ne želite završiti od jedne krajnosti na drugoj.

Objavljeno 06.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!