Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na kettlebelle, bučice i pločaste utege!

Kava - prehrambeni izvor antioksidansa

Image

Moderan ritam života, utrka za karijerom, dugo radno vrijeme, obiteljske obaveze - svakodnevno smo se nebrojeno puta našli u situaciji da posegnemo za kavom kako bi nam pomogla da izdržimo dan.

Brojni ljubitelji kave znaju koliko ona može pomoći u otklanjanju umora, poboljšati mentalne sposobnosti, ali malo ih je upoznato s činjenicom da je kava bogat izvor antioksidansa, koji pozitivno djeluju na tjelesne funkcije. Dugo se kavi pripisivalo da je opasna za srce i živčani sustav, da povećava razinu kolesterola u krvi te da čak pospješuje pojavu određenih vrsta tumora. U studenome 1970. došlo je do preokreta. U Veneciji je tada održan Prvi biofarmakološki simpozij o kavi, nakon kojeg su uslijedili brojni seminari i predavanja koji su omogućili detaljniju analizu kave s dijetološkog, nutricionističkog i fiziološkog aspekta.

Danas, nakon tridesetak godina istraživanja i uspoređivanja rezultata, iz dana u dan stižu nam nove potvrde koliko je kava zdrava.

Najviše antioksidansa

Amerikanci primaju putem kave i nijedna druga supstancija nije ni približno toliko učinkovita, čulo se na nedavnom godišnjem sastanku Američkog društva kemičara u Washingtonu. Profesor Vinson sa Sveučilišta Scranton izmjerio je udio antioksidansa u više od 100 različitih namirnica, uključujući voće, povrće, orašaste plodove, začine, biljna ulja i napitke. Zatim su uzeli u obzir uobičajenu potrošnju svake analizirane namirnice i izračunali doprinos u ukupnom unosu antioksidansa. Ispada da prosječna odrasla osoba kavom unese 1299 mg antioksidansa (prosječni Amerikanac dnevno popije 1,64 šalica kave). Na drugom je mjestu čaj sa 294 mg, slijede banane (76 mg), grah (72 mg) i kukuruz (48 mg).

Ti rezultati, naravno, ne znače da kava može zamijeniti voće i povrće, koje je mnogo bolje s cjelokupnog prehrambenog stajališta s obzirom na visok sadržaj vitamina, minerala i biljnih vlakana, ali svakako veseli sve kavoljupce.

Čuva srce

I najnovija vijest ide u prilog kavi: kava ne povećava opasnost od srčanog udara, a možda čak ima i zaštitno djelovanje, objavili su znanstvenici s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu. Tijekom pet godina ispitivali su vezu kave i rizika od srčanog udara na 32.650 Šveđanki u dobi od 40 do 74 godine. U analizama, u kojima su uzeli u obzir i moguće druge faktore, ekipa znanstvenika otkrila je da žene koje su pile pet i više šalica kave na dan imaju za 32 posto manji relativni rizik od srčanog udara u usporedbi s onima koje su pile do četiri šalice kave.

Znanstvenici vjeruju da se neke sastojke kave može iskoristiti u proizvodnji novih lijekova za srčane bolesti i nesanicu. Svoja su istraživanja usmjerili na takozvane klorogene kiseline, prenosi BBC. Ima nekoliko bioloških mehanizama pomoću kojih bi se mogao smanjivati rizik od srčanog udara. Kava sadrži fenolske spojeve, poznate kao antioksidanse, koji mogu reducirati stres. Osim toga, dokazano je da ona pomaže tijelu da bolje iskoristi inzulin i štiti od dijabetesa tipa 2.

Smanjuje rizik za dijabetes tipa 2

Osobe koje piju kavu mogle bi imati manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, za razliku od osoba koje apstiniraju od ovoga napitka. Ovaj izvanredan protektivni učinak pojavljuje se i u osoba koje su prije pile kavu, objavili su znanstvenici sa sveučilišta California u San Diegu.

Znanstvenici smatraju kako je sigurno da je kava zaslužna za taj učinak, no smatraju da učinak nije povezan s kofeinom. Sličan je učinak, naime, postignut i konzumacijom kave bez kofeina. Nisu uspjeli odrediti koliko je potrebno piti kave da bi se ostvario spomenuti učinak, no navode kako su ispitanici bili umjereni konzumenti kave.

Štiti jetru

Istraživanje američkih znanstvenika, provedeno na 125.000 ljudi, pokazalo je da kava može ublažiti negativan utjecaj alkohola na jetru. Utvrđeno je da najmanje jedna šalica kave na dan opasnost od ciroze jetre smanjuje za 20%. U rezultatima, objavljenim u časopisu Archives of Internal Medicine, među ostalim, navodi se da su korisna svojstva kave više dolazila do izražaja u ljudi koji su pili veće količine alkohola, kao i da kava nije imala nikakva učinka na druge bolesti jetre.

Protiv alergija

Istraživači iz Južne Koreje tvrde da kava ima preventivan i ljekovit učinak na nekoliko alergija, među kojima je i ponekad smrtonosni anafilaktički šok u ljudi koji su alergični na ubode pčela ili osa.

Nakon tjelovježbe

Konzumacija kave nakon tjelovježbe ublažava bolove prouzročene intenzivnim vježbanjem, tvrde američki znanstvenici sa sveučilišta Georgia.

Rezultati, koje je objavio 'The Journal of Pain', sugeriraju da umjerene doze kofeina, ekvivalentne količini u 2 šalice kave, mogu prepoloviti osjećaj bola u mišićima.

Učinak kofeina na smanjenje osjećaja bola temelji se na blokiranju adenozina, kemikalije do čijeg lučenja u organizmu dolazi zbog upala, vjeruju istraživači. U slučaju potvrde dobivenih nalaza, kofein bi se mogao preporučiti kao pomoć osobama osoba koje na početku treninga trpe bolove, dodaju znanstvenici. Kava je ipak zdravija nego što se mislilo !

Objavljeno 08.05.2007.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!