Slatko i sočno: Čokoladni muffini s tikvicama
Prehrana

Slatko i sočno: Čokoladni muffini s tikvicama

Muffine volimo svi, a kada se radi o muffinima od čokolade, a koji su napravljeni na zdrav način koji ne prijeti našoj vitkoj liniji, onda ih možemo voljeti bez imalo grižnje savjesti. Ovako pripremljene muffine možete jesti kao desert, nakon ručka ili kao odvojen doručak ili međuobrok. 

Donosimo recept za pripremu vrhunskih čokoladnih muffina.

Pogledajte video:

  • Vrsta jela: desert
  • Vrijeme pripreme: oko 20 min+30 min pečenje 

Sastojci (za 12 muffina):

  • 230 g naribane tikvice
  • 110 g zobenog brašna
  • 3/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 40 g kakaa u prahu
  • 100g tamne čokolade (s 70-80% kakaa)
  • 50 g kokosovog šećera
  • 2 velika jaja
  • 60 ml kokosovog ulja
  • 100 g grčkog jogurta
  • 1 žličica arome vanilije
  • 50 ml zobenog ili bademovog mlijeka, po potrebi

cokoladni muffin

Priprema:

  1. Tikvice naribajte (može na krupniji ribež) i ostavite u cjedilu da se ocijede od viška tekućine dok Vi pripremate muffine. Rukama ih stisnite i ocijedite.
  2. Pomiješajte suhe sastojke: zobeno brašno, kakao, sodu, prašak, sol i sjeckanu tamnu čokoladu.
  3. U drugoj posudi pjenjačom izmiješajte mokre sastojke: jaja, kokosov šećer, kokosovo ulje, grčki jogurt i aromu vanilije.
  4. Pomiješajte obje smjese, tek toliko da se povežu (smjesa će biti gušća, no ako je baš pregusta da se ne može miješati, dodajte malo zobenog ili bademovog mlijeka), a zatim špatulom umiješajte ocijeđene tikvice. Sve povežite pa punite do ¾ kalupa za muffine (kalupe obložite papirnatim košaricama, ili koristite silikonske kalupe koje nije potrebno mastiti ni oblagati).
  5. Peći u pećnici ugrijanoj na oko 215°C prvih 5 minuta, a zatim temperaturu smanjiti na 180°C i peći još oko 15-20 minuta (napraviti probu čačkalicom, ali moguće da će ostati malo zamuljana i dalje jer su muffini puni čokolade ). Ostavite da se ohladi u kalupu 10-ak minuta, pa pažljivo vaditi i ostavite da se još malo ohlade na kuhinjskoj rešetci. Najbolji su još mlaki.

Ako vam ostane koji muffin do sljedećeg dana, ugrijte ga 15-ak sekundi u mikrovalnoj na najvećoj temperaturi, bit će topao i svjež, a čokolada će se ponovno lagano rastopiti. Mljac!

cokoladni muffine

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 16.04.2018
Piše:
Nikolina Dianežević