Psyllium - niskokalorične ljuskice prepune vlakana, idealne za pripremu zdravih jela
Prehrana

Psyllium - niskokalorične ljuskice prepune vlakana, idealne za pripremu zdravih jela

Kad govorimo o pravilnoj i zdravoj prehrani pričamo o kvalitetnim namirnicama koje su nutritivno bogate i imaju povoljan utjecaj na organizam. Kad smo na dijeti, uza sve to, želimo da nas namirnice dovoljno zasite i malo utaže osjećaj gladi.

U potrazi za takvim namirnicama danas predstavljam psyllium. Namirnica koja ima malo kalorija, više blagotvornih utjecaja na organizam, a radi svojih svojstava pomaže vam u pripremi hrani i shakeova. Na dijeti je cilj izbjeći nagle napade gladi kada obično posežemo za kaloričnim namirnicama koje nas na brzinu zasite.

Što je točno psyllium?

Psyllium ljuskice (psilium) su u biti sjemenke biljke Plantago ovata, podrijetlom iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. To su neprobavljivi listići i odličan izvor topivih vlakana. 100 g psylliuma ima 350 kcal samo iz ugljikohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži niti proteine niti masti.

Utjecaj na organizam

Topiva vlakna u psyllium ljuskicama mogu pomoći kod snižavanja kolesterola, u regulaciji probave (kako kod dijareje tako i kod zatvora), kod sindroma iritabilnog crijeva, hemoroida i ostalih probavnih smetnji. Kod nekih od problema studije su pokazale čvrste dokaze, neke druge pak treba dodatno istražiti:

Rak debelog crijeva - iako je bilo ideja da vlakna mogu pomoći u sprječavanju raka debelog crijeva, kasnije studije nisu to kvalitetno uspjele potvrditi.

Konstipacija - psyllium djeluje kao blagi laksativ. U probavnom sustavu bubri i potiče peristaltiku crijeva, a time i pražnjenje.

Dijabetes - postoji mogućnost da dijeta bogata vlaknima pomaže u snižavanju razine šećera u krvi. Ipak potrebni su dodatni dokazi.

Dijareja - može pomoći kod blage dijareje. Radi svog svojstva nakupljanja vode pomaže da stolica očvrsne i uspori prolazak kroz probavni trakt.

Srčane bolesti - topiva vlakna u prehrani se povezuju s manjom količinom triglicerida i shodno tome smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Sindrom iritabilnog crijeva - u nekim slučajevima može pomoći. Međutim treba pristupiti s oprezom.

Debljina - kao rezultat bubrenja, psyllium može pomoću u osjećaju sitosti i na taj način navesti osobu da unosi manje hrane.

Psyllium

Kako ga koristiti ?

Priprema hrane

Iako se može koristiti kao pomoć u dijeti, jer bubrenjem u želucu daje volumen hrani i stvara osjećaj sitosti, psyllium ima veliku ulogu u pripremi hrane kao adekvatna no carb zamjena. Inače uloga škroba u palačinkama i sličnim kolačima je zgušnjavanje smjese i davanje volumena. A što kad želite napraviti palačinku bez brašna ili zobenih pahuljica? E, tu ulijeće psyllium. Možete ga koristiti u svemu što treba dati hrani gustoću i volumen. Radi svoje lagane želatinaste konzistencije može pomoći u povezivanju smjese i pravljenju namaza od voćnog soka.

Palačinke

Meni se kod palačinki pokazao izvrstan, gdje sam uz jedno cijelo jaje i par bjelanjaka dodala samo ljuskice, malo vode, izmiksala i tako bacila na tavu. Možete ga umiješati u razne biskvite za kolače i barem djelomično zamijeniti brašno na taj način. Dobro podnosi pečenje i kuhanje, a što ga dulje pustite da odstoji smjesa će biti gušća.

Sam po sebi nema nikakav specifičan okus pa se može kombinirati i na slatko i na slano. Dodajte ga u shake, u zobene pahuljice, bilo gdje je želite dobiti gušću smjesu. Količina u kojoj se dodaje je oko žlica do dvije, ne treba pretjerivati. Na internetu ima mnogo recepata koja uključuju psyllium, dakle guglajte.

Doziranje kod rješavanja nekih od zdravstvenih problema:

Pola do dvije čajne žličice se rastopi u šalici mlake vode. Dobro se promiješa i popije prije negoli se zgusne. Ako ga pijete prvi puta, bolje krenuti pomalo, od pola žličice pa postupno povećavati dozu. Možete ga piti nekoliko puta dnevno.

Psyllium

Trebate biti oprezni ako uzimate neke od lijekova, jer psyllium može utjecati na brzinu apsorpcije pa se prije toga treba konzultirati s liječnikom.

U prodaji dolazi u kapsulama i u obliku ljuskica. Osobno sam koristila samo ljuskice jer ih se tako može koristiti na više načina.

Zaključak

Psyllium je relativno nova namirnica na našem tržištu. Glavna prednost je slaba probavljivost te zato ne utječe puno na dnevni kalorijski unos. Radi svojih osobina kvalitetan je sastojak u pripremanju hrane kad pazimo na unos ugljikohidrata i općeniti dnevni unos kalorija. Redovito uzimanje ima dobar utjecaj na regulaciju stolice, a može pomoći i kod kardiovaskularnih bolesti te dijabetesa.

Psyllium ljuskice možete naručiti u fitness.com.hr webshopu.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Prehrambena vlakna - vrste, utjecaj na zdravlje i preporuka unosa x 17
    Prehrambena vlakna su ugljikohidrati prisutni u biljkama koja se ne probavljaju u probavnom sustavu. Većina vlakana je građena od monosaharida, a razlikuju se po vrsti prisutnih monosaharida i vezama ...
  • Amaranth - na vrhu piramide zdravih žitarica x 100
    riječ je o nutritivno najbogatijoj žitarici okruglastog oblika nalik prosu. Ono što ga razlikuje od svih ostalih jest to da je njegova „nutritivna bomba“ smještena u unutrašnjosti zrna, a ne u ovojnic...
  • Po čemu je mrkva toliko posebna? x 22
    Što je izraženija boja, to je mrkva bolja. Pri kupovini birajte veće, čvrste, jako narančaste mrkve koje su glatke i bez «pukotina» -ukusnije su i sadržavaju više hranjivih tvari. Čuvajte ih u plastič...
Na forumu ima 9 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Psyllium - niskokalorične ljuskice prepune vlakana, idealne za pripremu zdravih jela

Draga Katarina, Kako ove stvari stoje u istom članku? Meni je malo nekonzistentno ovo što pišete. "100 g psylliuma ima 350 kcal samo iz ugljikohidrata"... pa onda " ima veliku ulogu u pripremi hrane kao adekvatna no carb zamjena." I na kraju kako je nešto što ima 350kcal na 100 gr "Namirnica koja ima malo kalorija"? Hvala.
ak_maja
11.08.14. u 13:29
line
Dijetalna vlakna su po kemijskom sastavu ugljikohidrati, no nisu probavljiva u tankom crijevu. Fermentacijom u debelom crijevu otpuštaju esencijalne masne kiseline koje tijelo apsorbira i koristi za energiju. S obzirom na naèin probave dijetalnih vlakana, ona efektivno spadaju u zero-carb zonu jer ne utjeèu na šeæer u krvi i ne kreiraju inzulinsku aktivnost. Ovo je više igra rijeèi, jer europska nomenklatura ne ubraja dijetalna vlakna u ugljikohidrate na deklaraciji namirnica veæ ih navodi kao zasebnu kategoriju, a amerièka ih ubraja u ukupne ugljikohidrate i navodi kao podkategoriju.

350kCal na 100g psylliuma je vrlo malo kalorija, pošto psyllium ima svojstvo da bubri u dodiru s vodom i volumen mu se višestruko poveæava. Jedna èajna žlica ~ 5g je dovoljna uz obrok, i veæe kolièine od toga mogu nepovoljno utjecati na probavu. Tri takva obroka dnevno, 15g je samo 50kCal i dovoljno da pojaèa osjeæaj sitosti i zadovolji unos dijetalnih vlakana na bilo kojoj dijeti.
Goranchero
11.08.14. u 18:37
line
Mene interesira kakva su vam iskustva s mršavljenjem. Da li zaista daje osjećaj sitosti? Meni su gladne oči....
lilika
13.05.15. u 20:10
line
Eh, gladnim oèima ništa ne može pomoæi... ni psyllium ni ništa drugo. Ako je odluka pala da se skida višak kilograma, onda je tim oèima ponekad dobro zažmiriti ;))
ZorroRi
14.05.15. u 09:50
line
Ista ova svojstva imaju i ovsene mekinje nema potrebe ici u egzoticnost Deluje malko na osecaj sitosti ali naravno nista sada spektakularno
Morrighan
14.05.15. u 13:51
line
Ja ga koristim povremeno, uglavnom zato što daje volumen hrani. Nisam primijetila da sam više ili manje sita. Nijanse su to.
Wednesday
14.05.15. u 15:29
line
eh, pa nekad su i zobene mekinje bile egzotiènost, zar ne ;)

Ja psyllium koristim preko godinu dana... ujutro žlicu ubacim u toplu limunadu, a inaèe ga koristim u nekim receptima. pogotovo za neke zdrave verzije kruha

ZorroRi
14.05.15. u 16:09
line
Nešto s kalorijskom vrijednošæu psylliuma ne valja, i po internetu su vrijednosti poprilièno šarolike.

U 100g ima 378kCal, 89g ugljikohidrata od kojih su 74g vlakna, dakle 15g efektivnih ugljikohidrata koji vrijede cca 60kCal, što ostavlja 318kCal koje bi morale doæi iz kratkolanèanih masnih kiselina nastalih fermentacijom vlakana. Od tih 74g vlakana 61g je topljivo, no nekako sumnjam da iz toga bakterije mogu proizvesti i tijelo absorbirati 40g acetata, propionata i butirata.
Goranchero
15.05.15. u 08:47
line
Kako bilo da bilo. Imam 45 godina i osim što sam sklona debljanju i bila se poprilično zapustila u posljednje 2 godine skinula sam 30 kila. Nema što nisam probala koristiti... od najskupljih do najjeftinijih namirnica. Shvatila sam da su "stražari na ustima" najbolji saveznik u borbi sa kilama... no psyilium je doslovno čaroban. Pojem ga ujutro uz proteine (jer sam vege) popijem ga navečer prije spavanja. Zbog bolesti pijem lijekove koji su mi uništili stomak i probavu. Sada sa sojinim ili rižinim mlijekom i žlicom ljuskica rješavam gomilu probavnih problema. .. Regulirala sam probavu do savršenstva, osjećaj sitosti traje i traje. Ovo je dosad najbolja ljuskica koju sam uvela u jelovnik
Pula-Istra
27.06.17. u 07:09
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova