Pojačajte unos vlakana: 5 recepata s psylliumom
Prehrana

Pojačajte unos vlakana: 5 recepata s psylliumom

Ako bismo parafrazirali izreku bilo bi: Svako vrijeme ima svoje namirnice! Pa tako, neke namirnice dobiju na važnosti, ističe se njihova nutritivna vrijednost te postaju predmet interesa, ne samo nutricionista već i svih zainteresiranih za kvalitetnu prehranu i nutritivno bogate namirnice. Jedna od namirnica koja je dobila svjetla reflektora u posljednjim godinama je - psyllium!

Psyllium ljuskice (psilium) su sjemenke biljke Plantago ovata, podrijetlom iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. To su neprobavljivi listići i odličan izvor topivih vlakana, a vlakna pomažu u regulaciji probave, čišćenju organizma od toksina, ubrzavanju metabolizma te gubljenju viška kilograma.

Dakle, u želji da povećate unos vlakana psyllium je odličan izbor jer u 100 g psylliuma imamo čak 71 gram vlakana čime su ove ljuskice jedan od najboljih izvora vlakana na svijetu!

Već smo pisali o zdravstvenim prednostima psylliuma no, kako pripremiti psyllium?

Natjecateljske palačinke s psylliumom

Sastojci:

Postupak:

Sve sastojke pomiješajte u posudi. Tavu za palačinke zagrijte. Pecite kao klasične palačinke.

Nutritivna vrijednost (za cijelu smjesu):

  • Energetska vrijednost: 195 kcal
  • Masti: 6 g
  • Ugljikohidrati: 8 g
  • Proteini: 29 g

Jutarnji voćni smoothie s psylliumom

Sastojci:

  • 1 banana
  • 10 jagoda (može i smrznute)
  • 1/2 kruške
  • 1 žlica psyllium ljuskica
  • 100 ml cijeđenog soka naranče

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Uživajte u osvježavajućem napitku.

Napomena: Ako napitak ne pijete odmah, prije konzumacije ga promiješajte ili protresite jer će se psyllium ljuskice podići na vrh i stvoriti želatinasti pokrov.

Nutritivna vrijednost:

  • Energetska vrijednost: 210 kcal
  • Masti: 0,8 g
  • Ugljikohidrati: 40 g
  • Proteini: 3 g

Proteinski kruh s psylliumom

Sastojci (za 10 porcija):

  • 135 g slatkog krumpira, kuhanog
  • 4 cijela jaja
  • 90 g whey proteina
  • 75 g zobenog brašna
  • 15 g psyllium ljuskica
  • 1 čajna žličica himalajske soli
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1,5 žlica na sitno narezanog svježeg ružmarina

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U protvan stavite papir za pečenje. Sve sastojke osim ružmarina stavite u posudu i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kada ste dobili smjesu u nju umiješajte ružmarin i pokušajte ga također ravnomjerno rasporediti po čitavoj smjesi.

Tijesto premjestite u protvan i oblikujte kruh u željenom obliku. Kruh je gotov nakon 25-30 minuta, odnosno kad dobije svjetlo smeđu koricu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi na zraku.

Nutritivna vrijednost (za 1 fetu):

  • Energetska vrijednost: 390 kcal
  • Masti: 0,7 g
  • Ugljikohidrati: 8,3 g
  • Proteini: 12,5 g

Zdravi psyllium kvinoa krekeri

Sastojci:

  • 130 g kvinoe, skuhati
  • 150 g lanenih sjemenki, svježe usitnjenih u mlincu za kavu
  • 1 žlica psyllium ljuskica
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 ml vode
  • 2-3 žlice suncokretovih sjemenki
  • 2-3 žlice sezamovih sjemenki
  • 2-3 žlice maka

Postupak:

Pomiješati lanene sjemenke, psyllium ljuskice, sol i vodu u većoj posudi. Dodati ulje i kuhanu kvinou. Smjesu podijelite na dva dijela i rasprostrite po protvanu u kojem se nalazi papir za pečenje. Smjesa treba biti debela oko 0,5-1 cm.

U posudici promiješajte suncokretove i sezamove sjemenke i mak. Ravnomjerno pospite sjemenke i mak po smjesi koju ste raširili u protvanu.

Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok se smjesa ne odvoji od papira za pečenje. Krekeri su gotovo kad su hrskavi.

Limunada s psylliumom

Sastojci:

  • 1 limun, cijeđen
  • 1 čajna žličica psylliuma
  • 150 ml mlake / tople vode

Postupak:

Iscijeđeni limun istresite u čašu pa ga prelijte mlakom (toplom) vodom. U limunadu dodajte žličicu psylliuma i promiješajte te popijte.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 05.07.2015
Piše:
Zorana Jagodić