Akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Acai i goji - superbobice prepune antioksidansa i vitamina!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

O Acai i Goji bobicama smo već pisali u našem članku na temu superhrane. Ovdje ćemo reći nešto više o njima i zašto su toliko obožavane diljem svijeta, pa krenimo redom.

Acai bobice

Acai bobice su mali okrugli plodovi crno-ljubičaste boje izgledom slične borovnicama a porijeklo vuku iz Južne Amerike, točnije amazonskog dijela Brazila. Danas ih svrstavaju u superhranu obzirom da tijelo opskrbljuju obiljem vrijednih nutrijenata, aminokiselina i antioksidanata čime su zaslužile i naziv čarobne bobice.

Iako su poznate još od davnina, tek u posljednjih nekoliko godina dobile su mjesto koje i zaslužuju na listi najpoželjnijih namirnica. Nevjerojatan je podatak da jedna acai bobica prosječno sadrži nevjerojatnih 8 grama proteina te veliku količinu osnovnih aminokiselina što je i razlikuje od ostalog voća.

Spomenuli smo antioksidanse kojima upravo ove bobice obiluju a koji su važni za naš organizam jer sudjeluju u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

Acai bobice

Acai bobice su još bogate kalijem, bakrom, magnezijem, vitaminima B-skupine, vitaminima C, A, D i E, vlaknima, zdravim nezasićenim masnim kiselinama, omega-3 masnim kiselinama i fitosterolima. Imaju i izuzetan sastav masti koji uključuje oleinsku kiselinu, palmitinsku i linolensku kiselinu. Sadrže visoku koncentraciju beta sitosterola dok su uljni dijelovi acai voća bogati polifenolima poput oligomeričkih procijanida, vanilinske kiseline, siringične kiseline, hydroxy-benzoične kiseline, protokatehinske kiseline i ferulične kiseline. Ugljikohidrati iz bobica će tijelu osigurati energiju dok će vlakna poboljšati probavu.

Acai bobice za zdravlje

Provedena su brojna istraživanja koje sve efekte ovo voće ima na ljudski organizam. Ponajviše je proučavana posebna liofilizirana forma Acai bobica, Opti-acai, odnosno pripravak u prahu liofilizirane pulpe i kože acai bobica koji sadrži kalcij, željezo i vitamin A, asparaginsku kiselinu te glutaminsku kiselinu. Ovaj prah sadrži antocijanine te dvanaest flavonoidnih sastojaka, uključujući homoorientin, orientin, taxifolin, deoksi-heksozu, izoviteksin, skoparin, kao i proantocijanidine i niske razine resveratrola.

Acai prah ima snažno antioksidativno djelovanje čime pridonosi obrambenom sustavu tijela i pomaže mu u borbi protiv oksidacijskih molekula poznatih kao slobodni radikali koji mogu prouzročiti oštećenja stanica i tkiva u tijelu.

Acai bobice će svojom kombinacijom antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina, fitosterola i aminokiselina pomoći tijelu da bolje funkcionira. Podići će razinu energije te poboljšati probavne funkcije, potaknuti zdrav san i smanjiti anksioznost.

Pružaju organizmu prijeko potrebnu količinu važnih minerala i vitamina te imaju antibakterijsko djelovanje. Visok nivo vlakana će pomoći u čišćenju i detoksikaciji organizama. Acai bobice u potpunosti jačaju imunološki sustav a posebice pogoduju u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sustava smanjujući kolesterol, sprječavajući začepljenje arterija regulirajući povećanje dobrih masnoća u krvi. Osim toga pozitivno utječu i na zdravlje kože, smanjenje upala te vid.

Umorili smo se od nabrajanja i ako vas sve ovo nije uvjerilo da probate ovo fantastično voće, pokušajte pročitati sve ispočetka. ? Šalimo se naravno, ali osim slasnog zalogaja kojeg ćete priuštiti svom nepcu, s acai bobicama ćete puno učiniti za svoje zdravlje.

Goji bobice

Goji bobice nam dolaze s Himalaje gdje već stoljećima uživaju veliki ugled. Imaju plod karakteristične narančasto crvene boje koji u Aziji još nazivaju i „crvenim dijamantom“. Kažu da je goji bobica jedna od najmoćnijih biljaka u svijetu. Toj tituli je zasigurno pomoglo i prvo mjesto goji bobica na američkoj ljestvici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.

Goji bobice

Zapanjujuć je podatak da goji bobice u 100 grama sadrže fantastičnih 25.300 jedinica za razliku od šljiva kojima je pripalo drugo mjesto sa 5.770 jedinica u 100 grama. Ovo ih čini najidealnijom namirnicom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.

Ako se opet vratimo na brojke, stanje je sljedeće - goji bobice sadrže 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti tako da u 100 grama ima 370 (kilo) kalorija. Zabilježena je i izuzetno velika razina vitamina C te željeza. Sadrže mnoštvo nutrijenata i fitokemikalija i to redom- 19 amino kiselina, 6 esencijalnih vitamina, 21 mineral, 8 polisaharida i 6 monosaharida, 5 nezasićenih masnih kiselina od kojih su najvažnije linolna i alfa-linolenska kiselina koje osiguravaju pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava, beta-sitosterol i ostale fitosterole, 5 karotenoida te mnogobrojne fenolne pigmenate koji imaju antioksidacijska svojstva.

Jednostavnije rečeno, našem tijelu čine dobro jer jačaju imunološki sustav, poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile te reguliraju povišeni krvni tlak. Goji bobice štite jetru, bubrege i mokraćni sustav, pozitivno djeluju u procesu kemoterapije i radioterapije ublažavajući njihove nuspojave. Pozitivno utječu na ten, pomažu kod bolova u leđima i poboljšavaju vid dok ih neki preporučuju i dijabetičarima.

Goji bobice obično nalazimo u sušenom obliku obzirom da brzo oksidiraju te ih kao takve možete kupiti i kod nas. Sušene okusom podsjećaju na grožđice a iznimno su ukusne i kao čaj ili sok. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno a spomenuta količina je sasvim dovoljna da u vrlo kratkom vremenu iznimno pozitivno utječe na vaš organizam i zdravlje.

Acai i Goji bobice predstavljaju jedne od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani koje će pomoći u jačanju cjelokupnog imunološkog sustava i organizma. Ne tvrdimo da je riječ o lijekovima, jer nije, ali ako je nešto najbliže tome da potakne da se osjećate i živite bolje, onda su to zasigurno ove super moćne bobice.

Objavljeno 12.08.2013.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!