Novo istraživanje: Psyllium pojačava učinkovitost lijekova za povišen kolesterol!
Zdravlje

Novo istraživanje: Psyllium pojačava učinkovitost lijekova za povišen kolesterol!

Srčanožilne bolesti prvi su uzrok smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrtnih slučajeva. U Hrvatskoj su ove bolesti vrhu ljestvice smrtnosti.

Statini

U kliničkoj praksi za prevenciju i liječenje srčanožilnih bolesti uobičajeno je propisivanje statina. Statini su lijekovi zna snižavanje razine kolesterola u krvi. Ova skupina lijekova utječe na razine ukupnog i LDL kolesterola.

Kako navodi Lakušić, osnovni mehanizam djelovanja statina jest inhibicija enzima hidroksi-metil-glutaril koenzima A reduktaze (HMG CoA), enzima koji je ključan u sintezi kolesterola u svim tjelesnim stanicama, poglavito hepatocitima.

Time se smanjuje endogena sinteza ukupnog i LDL kolesterola i njihova koncentracija u krvi. Istovremeno, statini imaju jako malen utjecaj na povećanje HDL kolesterola.

statini

Statini + psyllium

No, uz samo djelovanje statina na navedene bolesti, studija koju su proveli Brum i dr. potvrdila je da djelovanje statina može biti pojačano ukoliko se prehrana bolesnika pojača topivim dijetalnim vlaknima.

Ova vrsta vlakana, potvrđeno djeluje i kod osoba koje slabije reagiraju na statine, kao i  kod onih kod kojih je djelovanje u granicama uobičajenoga.

Kombinacija dijetalnih vlakana iz punozrnatih žitarica i statina doprinosi boljem lipoproteinskom profilu oboljele osobe nego što to statini čine kada ih se uzima bez ove vrste vlakana.

Znanstvenici su proveli meta-analizu 3 kliničke studije koje su evaluirale simultano korištenje statina i psylliuma. Studije su trajale u rasponu od 4 do 12 tjedana.

stetoskop

Psyllium ljuskice (psilium) su u biti sjemenke biljke Plantago ovata, podrijetlom iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. To su neprobavljivi listići i odličan izvor topivih vlakana. 100 g psylliuma ima 350 kcal samo iz ugljikohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži niti proteine niti masti.

Uočena je klinički značajna razlika u snižavanju razine kolesterola nakon tretmana u kojem su kombinirani statini i psyllium nego u tretmanu u kojem je ispitanih uzeo samo statine.

Dodavanje psylliuma uz statine rezultiralo je redukcijom LDL kolesterola koje je jednako onom koje se postiže s udvostručavanjem doze statina!

Kako su naveli autori studije u zaključku, prehrana bogata topivim vlaknima dobro je rješenje za pacijente koji imaju potrebu sniziti malo do umjereno povišene razine LDL kolesterola u krvi.

Također, dodavanje psylliuma posebno je pozitivno zbog činjenice da dokida potrebu za propisivanjem većih doza statina ili drugih sličnih lijekova, osobama kojima manje doze ne postižu željene učinke u zaštiti zdravlja.

Psyllium ljuskice možete naručiti u fitness.com.hr webshopu.

psyllium

Reference:

 1. Brum, J. Ramsey, D. i dr. Meta-Analysis of Usefulness of Psyllium Fiber as Adjuvant Antilipid Therapy to Enhance Cholesterol Lowering Efficacy of Statins. American Journal of Cardiology. 2018.
 2. Lakušić, N. Statini u prevenciji srčanožilnih bolesti – činjenice i predrasude. Cardiologia Croatica 2016; 11(1-2): str. 81-86.
 3. Reiner, Z. Catapano, AL. i dr. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: the Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Atherosclerosis Society (EAS). European Heart Journal, Volume 32, Issue 14. 2011.
Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Cimet - čarolija orijentalnog začina x 41
  Cimet je dospio na zao glas zbog različitih slastica u kojima se koristi, no bez šećera zapravo je veoma zdrav. Istraživanja su povezala ovaj začin sa smanjenom razinom šećera u krvi, kolesterola i ra...
 • Sok od naranče snižava kolesterol x 1
  Steroli su po kemijskom sastavu slični kolesterolu, a mogu se naći u voću, povrću, orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama i mahunarkama. Zbog toga što snižavaju LDL kolesterol, smanjujući njegovu...
 • Što je to kolesterol ? x 38
  Nije bitna količina kolesterola koji unosimo u organizam, već koliko su zasićene masne kiseline u namirnicama koje jedemo. Primjerice, maslinovo ulje smanjuje loš kolesterol i povećava dobar. Pojam ko...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 29.08.2018
Piše:
Zorana Jagodić