Mrvičasta pita od rabarbare i jagoda

Pripremite, za kalup od 24cm:

250g zobenog brašna (fino sameljite zobene pahuljice)
100g kokosovog brašna
100g mljevenih badema ili lješnjaka
žlicu psyllium ljuskica
nekoliko žlica bademovog ili kravljeg mlijeka
oko 6 žlica kokosovog ulja (može i neko biljno poput suncokretovog)
2 žlice kokosovog ili nekog drugog šećera

za punjenje:

3 stabljike rabarbare
1kg jagoda
koricu jednog neprskanog limuna
pola žličice vanilije u prahu
po prstohvat cimeta i đumbira
žlicu psyllium ljuskica i 2 žlice škrobnog brašna
nekoliko žlica kokosovog ili smeđeg šećera


Pomiješajte zobeno i kokosovo brašno. Za ovaj recept je potrebno vam je pravo kokosovo brašno, a ne mljeveni kokos kakav inače drže u svim trgovinama.
(Ukoliko ne želite raditi ovo bezglutensko, vegansko tijesto, napravite obično od bijelog ili integralnog brašna. Pomiješajte 450g brašna, 50g šećera, 200g maslaca i 1 veće jaje.)


Dodajte mljevene bademe, psyllium, šećer i zatim umijesite tijesto s otopljenim, ohlađenim kokosovim uljem i bademovim mlijekom. Kod količine ulja pripazite jer nisu sva brašna ista i ne popiju jednaku količinu ulja/tekućine. Stoga postupno dodavajte ulje i mlijeko i mijesite, dok ne dobijete loptu koja je kompaktna i lako se odvaja od posude. Loptu malo spljoštite, da dobijete disk i omotajte prozirnom folijom. Stavite tijesto u hladnjak na 30ak minuta.


Operite jagode i rabarbaru. Jagode narežite na polovice ili četvrtine ako su veće, a rabarbaru na šnitice. Pomiješajte, dodajte koricu jednog limuna, šećer, vaniliju i ostale začine. Posipajte mješavinom psylliuma i škrobnog brašna pa ostavite da stoji.

Izvadite tijesto, odvojite malo više od pola i razvaljajte na papiru za pečenje pa stavite u namašćeni kalup za pite. Utisnite u dno  i stranice, izbockajte vilicom pa vratite u hladnjak. Ostatak tijesta možete razvaljati i rezati trake, a možete ga i samo izmrviti rukama pa kasnije posipati po voću.

Golo tijesto pecite 10ak minuta u pećnici zagrijanoj na 175C. Zatim izvadite iz pećnice i posipajte s malo šećera, dodajte voće. Nemojte ulijevati tekućinu koju je voće ispustilo, nego voće malo ocijedite prilikom vađenja iz posude. Po voću posipajte ostatak tijesta i pecite još 30-40ak minuta. Ako primijetite da tijesto odozgo tamni, nakon prvih 15min ga prekrijte papirom za pečenje.

Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi barem 45min kako bi se punjenje ohladilo i stisnulo. Poslužite samo ili uz tučeno vrhnje, sladoled.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Krem juha od povrća x 12
    Ova lagana krem juha odlična je zamjena za klasične krem juhe, koje se pripremaju sa zaprškama ili zgušnjavaju krumpirom. Ja sam upotrijebila malo zobenog vrhnja i nisam je dodatno zgušnjavala, no vi možete upotrijebiti mljevene zobene pahuljice. Pripremite: 2 srednje velike mrkve 2 korijena peršina 1 glavicu luka 1 manji korijen celera 1 manju glavicu brokule 1 manju glavicu cvjetače himalajsku sol svježe mljeveni papar  majčinu dušicu 100ml zobenog ili običnog vrhnja za kuhanje  ...
  • Spicy zapečena brokula x 8
    Sigurna sam da se i vama ponekad dogodi da vam se brokula "vuče" po hladnjaku i da ne znate što biste s njom. Meni je ovaj kvazi složenac odličan jer se može kombinirati bilo što, šunka, ostatak pečenja, kobasice, špek.. Što god vam se uklapa u način prehrane. Povrće isto možete mijenjati prema vlastitom ukusu - cvjetaču, korabu, tikvice... Pripremite: 500g brokule 2 domaće ljute kobasice za kuhanje 2 jaja 3-4 žlice grčkog jogurta, vrhnja ili posnog sira himalajsku sol papar đumbir u p...
  • Pile na saft s noklicama x 8
    Svi imamo neki comfort food ili najdraže jelo, a jedno od takvih meni je pile na saft s noklicama. Noklice naravno možete preskočiti i pripremiti neki drugi prilog, ali meni je mama ovaj saft uvijek radila baš s noklicama pa ga upravo tako najčešće jedem. Moja mama saft ponekad radi bez luka, kako bi bio laganiji pa sam napisala obje verzije. Ako izostavite noklice, ovo jelo prikladno je za LCHF način prehrane. Pripremite: 1 veće pile ili iskombinirajte batke, zabatke i bijelo meso himalaj...
  • Crna leća sa šparogama x 7
    Jeste li ikad isprobali crnu leću? Nazivaju je još i beluga lećom jer njezina crna zrna podsjećaju na taj poznati kavijar. Meni je ukusna i draga poput svake leće, ali je nešto atraktivnija ili bolje rečeno neobičnija obzirom da je crne boje. U odnosu na druge vrste leće ima otporniju opnu pa bolje zadržava oblik tijekom kuhanja i nešto duže se može čuvati kuhana u hladnjaku zbog čega je idealna za jela koja pripremate unaprijed. Crna leća ipak ispušta svoje crnilo tijekom kuhanja pa će to u...