Mrvičasta pita od rabarbare i jagoda

Pripremite, za kalup od 24cm:

250g zobenog brašna (fino sameljite zobene pahuljice)
100g kokosovog brašna
100g mljevenih badema ili lješnjaka
žlicu psyllium ljuskica
nekoliko žlica bademovog ili kravljeg mlijeka
oko 6 žlica kokosovog ulja (može i neko biljno poput suncokretovog)
2 žlice kokosovog ili nekog drugog šećera

za punjenje:

3 stabljike rabarbare
1kg jagoda
koricu jednog neprskanog limuna
pola žličice vanilije u prahu
po prstohvat cimeta i đumbira
žlicu psyllium ljuskica i 2 žlice škrobnog brašna
nekoliko žlica kokosovog ili smeđeg šećera


Pomiješajte zobeno i kokosovo brašno. Za ovaj recept je potrebno vam je pravo kokosovo brašno, a ne mljeveni kokos kakav inače drže u svim trgovinama.
(Ukoliko ne želite raditi ovo bezglutensko, vegansko tijesto, napravite obično od bijelog ili integralnog brašna. Pomiješajte 450g brašna, 50g šećera, 200g maslaca i 1 veće jaje.)


Dodajte mljevene bademe, psyllium, šećer i zatim umijesite tijesto s otopljenim, ohlađenim kokosovim uljem i bademovim mlijekom. Kod količine ulja pripazite jer nisu sva brašna ista i ne popiju jednaku količinu ulja/tekućine. Stoga postupno dodavajte ulje i mlijeko i mijesite, dok ne dobijete loptu koja je kompaktna i lako se odvaja od posude. Loptu malo spljoštite, da dobijete disk i omotajte prozirnom folijom. Stavite tijesto u hladnjak na 30ak minuta.


Operite jagode i rabarbaru. Jagode narežite na polovice ili četvrtine ako su veće, a rabarbaru na šnitice. Pomiješajte, dodajte koricu jednog limuna, šećer, vaniliju i ostale začine. Posipajte mješavinom psylliuma i škrobnog brašna pa ostavite da stoji.

Izvadite tijesto, odvojite malo više od pola i razvaljajte na papiru za pečenje pa stavite u namašćeni kalup za pite. Utisnite u dno  i stranice, izbockajte vilicom pa vratite u hladnjak. Ostatak tijesta možete razvaljati i rezati trake, a možete ga i samo izmrviti rukama pa kasnije posipati po voću.

Golo tijesto pecite 10ak minuta u pećnici zagrijanoj na 175C. Zatim izvadite iz pećnice i posipajte s malo šećera, dodajte voće. Nemojte ulijevati tekućinu koju je voće ispustilo, nego voće malo ocijedite prilikom vađenja iz posude. Po voću posipajte ostatak tijesta i pecite još 30-40ak minuta. Ako primijetite da tijesto odozgo tamni, nakon prvih 15min ga prekrijte papirom za pečenje.

Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi barem 45min kako bi se punjenje ohladilo i stisnulo. Poslužite samo ili uz tučeno vrhnje, sladoled.

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Bezglutenski keksi s komadićima čokolade x 8
    Nekoliko meni dragih osoba ima problema s intolerancijom na gluten pa se trudim osmisliti recepte koji im mogu poslužiti, pogotovo u situacijama kada žele neke klasične recepte zamijeniti bezglutenskim. Takav je i ovaj recept za svima poznate chocolate chip cookies ili kekse s komadićima čokolade. Upotrijebila sam Alnavit Bio Saatenbrot bezglutensku mješavinu za kruh, kupljenu u Muelleru, no recept funkcionira i s mješavinom iz Lidla. Znam, recept je specifičan jer zahtijeva to brašno, ali vj...
  • Dravski diver ili deverika u kukuruznom brašnu x 4
    Dravski diver, poznat još kao deverika, riječna je riba iz porodice šarana. Meso joj je izuzetno ukusno i slatkasto i mene čak podsjeća na neke vrste bijele morske ribe. S obzirom da je moj tata strastveni ribič, često jedemo ribu, kako morsku, tako i riječnu. Najčešće su to smuđ, šaran ili som, a nešto rjeđe diver. Budući da nisam često nalijetala na recepte s tom ribom, kad je tata donio svježe ulovljene divere, odlučila sam ovaj recept podijeliti s vama. Pripremite: 2 divera ili deverike ...
  • Bezglutenska keto granola x 10
    Ova hrskava granola prava je eksplozija okusa. Začine možete birati prema vlastitom ukusu, no meni je kombinacija cimeta, vanilije i kurkume jedna od najukusnijih pa je najčešće upotrjebljavam. Ja granolu volim rastresitu pa je pripremam s vodom, ali ako volite "chunky" granolu, onda izostavite vodu i pomiješajte sastojke sa snijegom od dva bjelanjka. Na taj će se način granola više povezati i dobit ćete hrskave hrpice. Pripremite: 50g mljevenih badema 150g krupno rezanih badema 50g mljev...
  • "Snickers" zobena kaša x 15
    Ja sam u onoj skupini čudaka koji ne vole kikiriki i maslac od kikirikija. No, volim Snickers pa sam pomislila da bih možda trebala dati priliku nekoj kombinaciji koja nalikuje toj čokoladici - i jako mi se svidjela. Upotrijebila sam kakao prah, a vi možete upotrijebiti whey s okusom čokolade i dodati i nasjeckanu čokoladu, ako vam se to uklapa u kalorijski unos. S obzirom da mene maslac od kikirikija automatski asocira na PB&J sendviče, koji se najčešće jedu s pekmezom od jagoda, kašu sam uk...