VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Nadutost: Saznajte kojih 6 namirnica uobičajeno uzrokuju nadutost

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nadutost je neugodno stanje u želucu i gornjem dijelu crijeva koji se najčešće osjeća kao napuhanost, težina i prepunjenost u trbušnoj šupljini. Vrlo često, uzrok nadutosti je hrana, iako u nekim slučajevima nadutost može biti uzrokovana nekim medicinskim stanjima.

Kada se zamijeti nadutost, bitno je prepoznati koja je namirnica uzrokuje pa tu namirnicu izbjegavati i zamijeniti je nekom koja neće biti uzrok ovog neugodnog stanja.

1. Grah

Grah pripada porodici mahunarki koje sadrže visok udio proteina i ugljikohidrata. Osim toga, grah je bogat vlaknima te vitaminima i mineralima. No, većina vrsta graha sadrži i šećere imena alfa-galaktozidaze, koje se ubrajaju u skupinu ugljikohidrata naziva FODMAP. FODMAP je kratica za probavljive oligo- di-, monosaharide i poliole, odnosno ugljikohidrate kratkoga lanca koji se ne probavljaju već probavne bakterije fermentiraju u debelom crijevu. Bioprodukt ovog procesa su plinovi.

grah

Kod osoba s osjetljivim crijevima ili sindromom iritabilnog crijeva, tijekom fermentacije se stvara druga vrsta plina, što može izazvati osjećaj neugode te nadutost, grčeve, a često i proljev.

Namakanjem graha prije kuhanja moguće je smanjiti utjecaj FODMAP-a iz graha, a mijenjanje vode u kojoj se grah namače i do nekoliko puta također će smanjiti mogućnost izazivanja osjećaja nadutosti.

2. Leća

Leća također pripada porodici mahunarki s visokim udjelom proteina, ugljikohidrata i vlakana, a od minerala bogata je željezom, bakrom i manganom.

Zbog visokog udjela vlakana, kod osjetljivih individualaca leća može izazvati nadutost. Posebno je to čest slučaj kod osoba koje inače u prehrani nemaju dovoljno vlakana. Kao i grah, i leća sadrži FODMAP, šećere koji doprinose osjećaju nadutosti.

I u slučaju leće, namakanje pred kuhanje će pomoći u smanjenju rizika od izazivanja nadutosti nakon obroka koji sadrži ovu nutritivno visokovrijednu namirnicu.

3. Gazirana pića

Gazirana pića su vrlo čest uzročnik nadutosti, a krivac za to je plin ugljični dioksid kojeg sadrže u visokom udjelu. Nakon ispijanja gaziranih pića izražena je pojava podrigivanja, a dio plinova ostaje u probavnom sustavu, što izaziva nadutost, a ponekad i grčeve.

4. Pšenica

Pšenica je tema mnogih kontroverzi u posljednjim godinama, prvenstveno zbog proteina gluten koji ova žitarica sadrži. Unatoč kontroverzama oko glutena, pšenica je široko rasprostranjena namirnica koja se koristi u prehrani kao sastojak kruha, tjestenina, tortilja, pizza, ali i većini kolača, palačinki, vafla i sličnih slastica.

psenica

Za ljude koji boluju od celijakije ili su intolerantni na gluten, pšenica izaziva snažne probavne probleme, koji uključuju nadutost, plinove, proljev i bolove u želucu. I pšenica, kao i grah i leća, sadrži FODMAP koji izazivaju probavne probleme kod većeg broja ljudi.

5. Brokula i drugo kupusasto povrće

Kupusasto povrće je porodica povrća u koju spadaju brokula, cvjetača, kupus, prokula i još nekoliko vrsta. Sve one sadrže visok udio vlakana, vitamine C i K te željezo i kalij.

I oni sadrže FODMAP šećere, pa mogu izazvati nadutost kod nekih ljudi. Zbog toga, kupusasto povrće se savjetuje jesti kuhano jer se time smanjuje mogućnost izazivanja ovog neugodnog osjećaja.

6. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi imaju visoku nutritivnu vrijednost i izvrstan su izvor kalcija i proteina. Među mliječne proizvode se ubrajaju mlijeko, sirevi, jogurti i maslac. No, čak 75% svjetske populacije ne može razbiti molekulu laktoze, koja je šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima, pa se to stanje naziva intolerancija na laktozu.

U ovim slučajevima unos mliječnih proizvoda izaziva mnoge probavne probleme, čiji su simptomi nadutost, plinovi, grčevi i proljev.

mlijecni proizvodi

Svakako savjetujemo da u slučaju pojavljivanja nadutosti obratite pozornost na namirnice koje ste unijeli u prethodnim obrocima te ih pokušate ili drugačije pripremiti ili izbjeći u budućnosti, kako biste izbjegli ovaj neugodan osjećaj. Ako nadutost ne nestane kroz nekoliko sati te se zadrži kao stanje i više dana, svakako posjetite liječnika i konzultirajte se oko mogućih uzroka.

Objavljeno 24.07.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!