VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Gluten ili gluten-free: Pročitajte mitove o glutenu!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U posljednjim godinama gluten je (uz laktozu) postao "neprijatelj no.1" u mnogim prehrambenim krugovima, iako realno za to nema opravdanja.

Naime, gluten je protein koji nalazimo u pšenici, raži, ječmu, piru i zobi i koja izaziva zdravstvene poteškoće samo osobama koje boluju od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten. U suprotnom, gluten nije nutrijent od kojeg treba bježati, pogotovo ne u razmjeru u kojem je to u posljednjim godinama učinjeno: kao da se radi o nekoj pošasti.

Teško je prošetati supermarketom bez da vam u oči upada niz proizvoda koji su "gluten-free", a među osobama koje imaju osvještene prehrambene navike, poput zaraze se širi osjetljivost na gluten. Naravno, u mnogim slučajevima je ovo vrsta pomodarskog trenda, dok je broj oboljelih od celijakije zapravo vrlo malen.

Prema podacima svjetskih istraživanja od celijakije boluje 1-2% stanovništva. Za oboljele od celijakije i intolerantne na gluten je prehrana koja ne sadrži gluten prvi korak u borbi protiv bolesti, no ima li štete koju gluten može proizvesti na ostale?

Mit o nezdravom glutenu

Gluten nije neka nezdrava umjetna kemikalija koja se dodaje hrani, već se radi o vrsti proteina koji nalazimo u određenim žitaricama. Nepotrebnim izbacivanjem namirnica koje sadrže gluten iz svoje prehrane možete izazvati manjak niza mikronutrijenata koje dobivamo upravo iz ovih namirnica. Osim toga, prehrana bogata punozrnatim žitaricama dokazano snižava opasnost od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 te nekih oblika karcinoma.

Također, nepotrebni prelazak na prehranu bez glutena, ne znači automatski da jedete - zdravije. Naime, mnoge namirnice koje su naznačene kao gluten-free su bogate nezdravim mastima i šećerima, pa su samo prazne kalorije bez nutritivne vrijednosti.

Ovo su samo neke od "tvrdnji" koje podupiru mit o nezdravom glutenu:

Gluten izaziva nadutost!

Nekoliko provedenih studija je potvrdilo da je nemoguće dokazati negativan utjecaj glutena na osobe koje ne boluju od celijakije. Postoji nekoliko studija koje pokazuju da osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva mogu imati povećan rizik od gastrointestinalnih poremećaja i nadutosti, ali je vrlo rijedak slučaj da osoba koja ne boluje od sindroma iritabilnog crijeva ima bilo kakve poteškoće nakon konzumacije hrane koja sadrži gluten.

Gluten deblja!

Nema nijedne provedene studije koja je povezala konzumaciju hrane koja sadrži gluten s povećanjem indeksa tjelesne težine. Upravo suprotno, kod pacijenata koji boluju od celijakije, potvrđen je porast udjela tjelesne masti nakon prijelaza na prehranu bez glutena.

Zapamtite, nedostatak fizičke aktivnosti i povećan unos kalorija debljaju, a ne gluten!

Gluten izaziva autoimune bolesti!

Celijakija je autoimuna bolest, to je istina, ali celijakija nije izazvana glutenom, već nizom genetskih i okolišnih čimbenika i prebacivanje odgovornosti na gluten je neutvrđeno i neozbiljno.

Gluten povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti!

Za razvoj srčanih bolesti odgovorni su upalni procesi u našem organizmu, a upala je prirodna reakcija našeg organizma u borbi protiv stranih tijela poput bakterija, toksina i virusa. Najveće štete našem organizmu čine kronični upalni procesi koji pomažu u razvoju arterioskleroze, koja je, korak u nastajanju srčanih bolesti.

Kod osoba koje ne podnose gluten, postoji mogućnost razvoja upalnih procesa koji mogu biti krivac za razvoj srčanih bolesti. Stoga se gluten izbacuje iz njihove prehrane. No, kod osoba koje nemaju alergiju na gluten, nema potrebe ni za njegovim izbacivanjem jer on tada ne izaziva neželjene reakcije u organizmu.

Gluten izazva karcinom!

Jedina studija koja povezuje gluten s razvojem karcinoma, jest ona u kojoj je potvrđena veza prehrane bez glutena kod oboljelih sa smanjenom opasnošću od razvoja karcinoma. Osim toga, celijakija je povezana sa razvojem limfoma i nekih drugih vrsta karcinoma, a ne gluten kao nutrijent. Dakle, ne postoji znanstvena potvrda veze između karcinoma i hrane koja sadrži gluten kod osoba kojima taj protein ne izazva zdravstvene poteškoće.

Dakle, gluten ili gluten-free?

Prehrana bez glutena obavezan je dio terapije za osobe koje boluju od celijakije ili su intolerantne na gluten. Za sve ostale, prehrane bez glutena je stvar osobnog izbora, ali ne i zdravstvena potreba ili „način dodatne brige za zdravlje“. Stoga, radije čitajte deklaracije, pazite na unos kvalitetnih namirnica u omjeru koji podupire vaše ciljeve, a nemojte pratiti pomodarske mitove jer od njih nećete imati puno prehrambene koristi.

Objavljeno 28.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!