Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Kada je sigurno pojesti namirnicu na kojoj se nakupila plijesan?

Image

Sigurno vam se dogodilo da zgrabite neku namirnicu koju želite pojesti, a onda vidite da se na njoj nakupila plijesan. Najčešće se s plijesni susrećemo na voću i povrću, sirevima, ali i namazima ili pekmezima koji duže stoje. Jeste li među onima koji odmah bacaju sve na čemu su vidljivi znakovi plijesni ili samo odstranite dio koji je zahvatila plijesan, a ostatak bezbrižno pojedete?

plijesan

Koliko je sigurno pojesti namirnicu koju je zahvatila plijesan?

Ne postoji jednoznačan odgovor na ovo pitanje jer se u obzir treba uzeti i vrsta namirnice na kojoj se plijesan razvila i vrsta plijesni. Naime, postoje doslovno stotine vrsta plijesni. Neki, poput penicilina koji je također vrsta plijesni, mogu biti korisni ljudima, ali drugi su smrtonosni. Budući da vjerojatno nemate dovoljno znanja o vrstama plijesni niti ih znate okom prepoznati, male su šanse da znate identificirati koja se vrsta plijesni nalazi na vašoj namirnici.

Stoga, budući da ne znamo odrediti vrstu plijesni, odgovor na pitanje smije li se pljesnivu namirnicu pojesti leži u namirnici na kojoj se plijesan razvila.

Plijesan raste u dugim nitastim uzorcima koji se nazivaju hifama, a koje nisu vidljive golim okom. Kolonija plijesni sastoji se od povezanih, umreženih hifa koje tvore micelij. Dakle, čak i ako odrežete dio plijesni koji vidite, postoji mogućnost da je dio ostao na namirnici. Zbog toga, postoje namirnice koje, ako na njima vidite plijesan, odmah trebate baciti u odlagalište za otpad. Kod njih nije dovoljno nožem odrezati ili sastrugati dio koji je plijesan zahvatila.

plijesan

Što nikada NE treba jesti ako se razvila plijesan?

Mekše namirnice su poroznije, što omogućuje hifama daljnji rast u hranu, premda to golim okom nije vidljivo. Namirnice poput kruha, kolača, mekog voća i pizze su porozne, tako da one nikada nisu sigurne za jelo kada uočite plijesan.

Isto tako, treba baciti jako mekane ili vlažne namirnice s visokim sadržajem vode koje je zahvatila plijesan, uključujući mozzarella, brie i zrnate ili svježe sireve, kiselo vrhnje, jogurt, variva, slaninu, hrenovke, maslac, žele bombone, kikiriki maslac i kukuruz.

Također, ne savjetuje se konzumirati brašna, kikiriki, žitarice, rižu i kukuruzno brašno čak ni u slučajevima da se plijesan vidi samo na vrećicama u kojima se ove namirnice nalaze.

plijesan

Što smijete jesti ako odstranite dio na kojem je plijesan?

Kako je ranije navedeno, hife iz kojih se razvija plijesan nisu vidljive golim okom i kod mekših i poroznijih namirnica nemoguće je procijeniti koliko su one prodrle u namirnicu pa se takve namirnice ne savjetuje jesti nakon zamjećivanja plijesni. No, kad namirnica koje su tvrđe i gušće, hife ne prodiru u dubinu namirnice i ne šire se.

Stoga, namirnice poput tvrdih sireva, salama ili tvrđeg povrća, poput mrkve moguće je samo dobro obrezati i očistiti dio koji je zahvaćen plijesni, a ostatak je siguran za konzumaciju.

Ostale čvrste namirnice čije je pljesnive dijelove sigurno jesti uključuju brokulu, kupus, cvjetaču, krumpir, češnjak, jabuke, paprike i suhu šunku.

Na kraju, hoće li namirnica koju je zahvatila plijesan automatski završiti u smeću ili ćete pokušati spasiti što se spasiti može ostaje samo na vama, ali budite svjesni rizika i potencijalnih problema koji se mogu dogoditi ako je plijesan koju ste pojeli otrovna.

plijesan

Objavljeno 18.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!