Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Intolerancija na hranu - uzroci i liječenje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U posljednjih nekoliko godina jedan je zdravstveni pojam dobio značajan interes javnosti, a mnogi ga danas koriste bez poznavanja značenja ili razlikovanja sa drugim varijantama reakcija na hranu. To je intolerancija na hranu.

Da maksimalno pojednostavimo, mogli bismo reći da je intolerancija na hranu postala „moderna“ jer su odnedavno mnogi na nešto intolerantni, premda za to nemaju zdravstvena opravdanja. Naime, intolerancija se danas vrlo često miješa s alergijama, pa ćemo u ovom tekstu objasniti pojam intolerancije, njezine karakteristike, simptome i terapiju te istaći razliku između intolerancije i alergije.

Intolerancija na hranu (nealergijska preosjetljivost na hranu) je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje je niz simptoma u jednom ili više organa i organskih sustava. Najčešći uzrok intolerancije na hranu je nedostatak enzima potrebnih za probavu hrane ili zbog patološke reakcije na neki sastojak u unesenoj hrani.

Koji su uzroci i simptomi intolerancije?

Intolerancija na hranu može izazvati farmakološke, metaboličke i/ili gastrointestinalne reakcije, dok ne izaziva psihičke reakcije ili trovanje. Metabolička reakcija na hranu nastaje zbog urođene ili stečene greške metabolizma na određene namirnice, kao što je dijabetes, nedostatak laktoze, fenilketonurija i manjak enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze.

Mlieko

Farmakološke reakcije većinom nastaju zbog kemikalija s malom težinom molekula koje se događaju ili kao prirodni sastojci, kao što je salisiclna osjetljivost i amini, ili prehrambeni aditivi, kao što su razni konzervansi, emulgatori ili pojačivači okusa. Ove kemikalije mogu prouzročiti biokemijske nuspojave kod određenih ljudi. Gastro-intestinalne reakcije mogu nastati zbog pogrešne apsorpcije ili drugih anomalija probavnog sustava. Imunološki odgovori nastaju posredstvom imunoglobinom bez IgE-a, gdje imunološki sustav prepoznaje određenu hranu kao strano tijelo.

Upravo se po imunoglobinima razlikuje intolerancija od alergije. Naime, alergije izazivaju formiranje IgE antitijela, dok intolerancija potiče formiranje IgA antitijela u prvoj fazi, a nakon višestruke stimulacije formiranje IgG antitijela. Kako ćemo kasnije navesti, simptomi intolerancije se pojavljuju postupno što je rezultat upravo „sporih“ IgG antitijela. Naime, hrana i reakcija (IgG antitijela) ne pojavljuju se u isto vrijeme.

Simptomi intolerancije na hranu:

 • Koža - osip, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, psorijaza, akne
 • Respiratorni sustav - otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj
 • Probavni sustav - grčevi u trbuhu, vrijedovi u usnoj šupljini, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva
 • Neurološki - glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica
 • Psihološki - gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost kod djece
 • Drugi - artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi, pretilost

Razlika između intolerancije i alergije

Alergija je reakcija imuniteta na hranu ili sastojak koji tijelo prepoznaje kao „strano”. Alergija na hranu javlja se kada imunološki sustav, putem kombinacije imunoloških stanica, antitijela i kemijskih medijatora, reagira u nastojanju da odbaci hranu. Iako često imaju slične simptome, alergija na hranu je znatno opasnija te može imati ozbiljnije posljedice.

Karakteristike alergije na hranu:

 • Simptomi se iznenada pojavljuju
 • Mala količina hrane može izazvati alergiju
 • Reakcija se događa svaki put kad pojedete određenu namirnicu
 • Može izazvati ozbiljne posljedice pa čak i smrt

Grčevi u trbuhu

Karakteristike intolerancije na hranu:

 • Simptomi se pojavljuju postupno
 • Za reakciju je potrebna velika količina hrane
 • Reakcija se događa samo kad se određena namirnica jede jako često
 • Nije opasna po život

Zajednički simptomi alergije i intolerancije na hranu su:

 • prehlada
 • bol u želucu
 • proljev
 • povraćanje

Intolerancija se očituje kroz nemogućnost pravilne probave određenih namirnica na koje je osoba intolerantna pa su simptomi vezani uz probavu plinovi, grčevi i nadimanje, lupanje srca i glavobolja te nervoza.

Alergija na hranu se događa kad organizam neku namirnicu prepozna kao "stranu" i napadne je. Zbog jačine reakcije, alergije se odražavaju na cijelo tijelo: osip, svrbež i akne, kratkoća daha, bol u prsima i iznenadni pad krvnog tlaka, problemi s gutanjem ili disanjem koji mogu ugroziti život.

Kikiriki

Čak 90% alergija na hranu je uzrokovano nekom od ovih namirnica: kikiriki, bademi, orasi i lješnjaci, riba, školjke, mlijeko, jaja, soja i brašno. Istovremeno, najčešća intolerancija je ona na laktozu, dok je slijedi intolerancija na neke sulfite ili druge aditive u hrani.

Kako otkriti jeste li alergični ili intolerantni na neku namirnicu?

Da biste otkrili koja namirnica izaziva reakcije tijela, preporučljivo je voditi dnevnik hrane koju pojedete i simptoma koje imate. Kako biste shvatili koja namirnica izaziva reakciju, pojedine namirnice izbacujte i vraćajte u prehranu te promatrajte promjene. Odradite testove na alergiju.

Intolerancija na laktozu

U slučaju alergije, namirnicu je potrebno potpuno izbaciti iz prehrane, dok je u slučaju intolerancije mudro barem smanjiti učestalost unošenja namirnice koja izaziva reakciju.

Preporučuje se odraditi i testove na intoleranciju na hranu, ali imajte na umu da se test intolerancije na hranu radi drugačije za svaku pojedinu tvar koja izaziva intoleranciju. Npr., test intolerancije na laktozu ili fruktozu radi se putem izdisajnog testa, dok se za intoleranciju na histamin radi jedan krvni test. Dakle, ne nasjedajte na „univerzalne“ testove na intoleranciju jer su i njihovi rezultati vrlo upitni.

Terapija u slučaju intolerancije na hranu

Najjednostavnija i najučinkovitija terapija u slučaju intolerancije na hranu jest izbacivanje namirnice koja izaziva intoleranciju. Jednako kako se simptomi intolerancije pojavljuju u dužem periodu, tako oni neće ni nestati odmah po prestanku konzumiranja spornih namirnica, već se njihovo prisustvo u organizmu produljuje za 4-6 tjedana. Tek nakon tog razdoblja očekuje se potpuni izostanak simptoma intolerancije.

Česti rezultat izbacivanja hrane koja izaziva intoleranciju je pojačano izmokravanje uslijed oslobađanja od IgG antitijela koji izaziva i zadržavanje vode u organizmu. Često se u ovoj fazi događaju i značajne promjene u kilaži, ali i drugim promjenama: oslobađanje od nadutosti i plinova te osjećaja težine u želucu i crijevima.

Objavljeno 21.04.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!