Celijakija - nepodnošljivost organizma na gluten

Image

Celijakija ili glutenska enteropatija je nepodnošljivost organizma na gluten – bjelančevinu prisutnu u pšenici, raži, ječmu, zobi i drugim žitaricama nastalim križanjem navedenih.

To je doživotna kronična blest, a jedini lijek je izbjegavanje namirnica koje sadrže gluten. Najčešće su za celijakiju krivi geni daljnjih rođaka, pa je tako ona češća u skandinavskim zemljama negoli u Europi, Aziji ili Americi. Kod osoba s genetskim predispozicijama unos glutena aktivira imunološki sustav što rezultira uništavanjem crijevnih resica, teško oštećenje sluznice crijeva i kao posljedicu malapsorpciju hrane i nutritivnih namirnica.

Dijagnosticiranje celijakije

Dijagnosticiranje same celijakije zna biti dosta teško. Često je maskirana s drugim bolestima koje se na prvu ne povezuju s celijakijom (anemija, osteoporoza i slično). Jedina sigurna pretraga je biopsija tankog crijeva gdje se mogu vidjeti karakteristične promjene na crijevnim resicama. Analizom krvi ili kućnim profesionalnim testom mogu se potvrditi indikacije za celijakiju, ali bez biopsije se ne može postaviti dijagnoza.

Što je gluten?

Gluten je protein koji je prisutan u žitaricama (pšenica, raž, ječam). Osobe s celijakijom moraju striktno izbaciti gluten iz prehrane, čak ako i ne osjećaju posebne tegobe. Iako, najčešće se nakon konzumacije osjećaju probavni problemi poput nadutosti, proljeva, povraćanja, slabosti.

Lista namirnica

U početku je uvijek teško prebaciti se na novi način prehrane. Međutim, izbjegavanje namirnica i hrane koja sadrže gluten je nužno. Treba pažljivo čitati deklaracije i tražiti informacije.

Većina polugotovih i gotovih proizvoda može sadržavati gluten koji se često koristi kao aditiv u prehrani (za zgušnjavanje, kao emulgator, nositelj arome i slično).

Prema Codex Alimentariusu 00/4 iz 2000. g. smatra se da su bezglutenske namirnice one koje sadrže ispod 0,002 % glutena ili manje od (<) 20 ppm. Ipak i mala količina glutena u hrani (u tragovima) oboljelom narušava zdravlje.

Granica osjetljivosti na gluten i vanjskih pokazatelja štetnosti varira od osobe do osobe. Mali je broj osoba koje reagiraju i na količinu manju od 20 ppm glutena. Treba posebno pratiti hranu koja sadrži oznaku bez glutena. Obično proizvođači nude posebne certifikate koji to dokazuju, ali uvijek se dobro dodatno raspitati. Hrvatsko društvo za celijakiju nudi veliku količinu informacija o analizama i listama namirnica.

Hrana bez glutena

Namirnice koje možete slobodno konzumirati:

  • voće (svježe, sušeno i kandirano*)
  • meso (govedina, svinjetina, piletina, puretina, riba, morski plodovi)
  • jaja
  • mlijeko i mliječni proizvodi (mlijeko, vrhnje*, maslac, margarin, jogurt*)
  • grahorice, mahunarke
  • gljive
  • određene vrste žitarice (riža, kukuruz, proso, heljda, sirak, amaranth, quinoa)
  • orasi i orašasti plodovi
  • ulja
  • šećer, crna kava, čaj, kako, med, pekmez*, džem
  • začini*

*označenim proizvodima proizvođači mogu dodati gluten kao aditiv.

Zabranjena hrana:

  • pšenica, raž, ječam i svi proizvodi koji sadrže ove namirnice (kus kus, brašna, škrobni proizvodi)
  • pšenične klice, mekinje, krupice
  • sladno pivo, viski, zamjene za kavu
  • kupovni kruh od kukuruznog brašna
  • gotove juhe i umaci, instant krumpir
  • suhe smokve
  • suhomesnati proizvodi
  • zgušnjivači, umaci, salatni umaci (mogu sadržavati gluten koji se koristio prilikom proizvodnje)

Hrana s glutenom

Kros kontaminacija

  • pazite da ne koristite isti pribor za namirnice koja sadrže i ne sadrže gluten (npr. pekmez bez glutena i maslac od kikirikija koji često može sadržavati gluten)
  • dobro perite pribor za kuhanje između pripreme hrane (tostere na kojima pečete tost, zdjele i tave u kojima ste kuhali tjesteninu ili pravili zaprške)
  • budite oprezni kod kupovanja hrane u rinfuzi (zajedničke dozirne lopatice i slično)
  • pazite da je bezglutenska hrana (brašno, tjestenina...) dobro pokrivena i zatvorena prilikom pripreme hrane koja sadrži gluten (npr. dok mijesite kruh brašno će se raspršiti po prostoriji)
  • zob inače ne sadrži gluten, ali često dolazi do kros kontaminacije prilikom proizvodnje

Popis dućana i restorana

Hrvatska udruga za celijakiju nudi popise proizvođača, restorana i dućana gdje se može kupovati i jesti bezglutenska hrana. To su provjerene tvrtke koje nude svoje analize na uvid.

Prije odlaska u restoran dobro se raspitajte o pripremi hrane. Izbjegavajte pizzerie i pekare s obzirom da se brašno prilikom pripreme može pomiješati ili zadržati na radnim površinama.

Jelovnik

Kod celijakičara može doći do malapsorpcije kalcija, željeza, vitamina B skupine, vitamina D ili vlakana. Mnoga hrana koja sadrži oznaku „bez glutena“ nije dodatno obogaćena vitaminima, mineralima ili vlaknima. Ako niste sigurni unosite li dovoljno mikronutrijenata, ubacite u prehranu sljedeće namirnice:

Kalcij – mlijeko, sir, jogurt, sitna riba s kostima, brokula, bademi, amarant, kvinoja.

Željezo – meso, riba, jaja, orašasti plodovi, mahunarke, amarant, kvinoja.

B vitamini – jaja, mlijeko, meso, riba, orašasti plodovi, sjemenke, puno zrnati bezglutenski žitni proizvodi.

Vitamin D – mlijeko i jogurt dodatno obogaćeni D vitaminom, žumanjak jajeta, losos, sardine, tuna.

Vlakna – povrće, voće, mahunarke, amarant, quinoa, proso, heljda, sirak, lanene sjemenke.

Primjeri za doručak:

  • jogurt s rižinim žitaricama, sušenim voćem i orašastim plodovima
  • posni sir sa svježim voćem
  • omlet od jaja i povrća
  • salata s tvrdo kuhanim jajem i miješanim povrćem
  • rižine žitarice, mjerica whey proteina i mlijeko

Posni sir i svježe voće

Primjeri međuobroka:

  • rižini krekeri sa sirnim namazom, ili pekmezom
  • svježe ili konzervirano voće s jogurtom
  • jogurt s mljevenim orašastim plodovima i lanenim sjemenkama
  • kuhana riža na mlijeku s mjericom whey proteina od vanilije i cimetom

Primjeri ručka ili večere:

  • meso pečeno na žaru s kuhanom rižom i povrćem
  • riba na žaru s kuhanim krumpirom i svježom salatom
  • omlet od jaja i špeka s krumpirom
  • pileća salata s povrćem i amarantom

Riba s kuhanim krumpirom i povrćem

Zaključak

Iako prilagodba može biti nezgodna, ona je nužna. Pazite i čitajte deklaracije te pratite informacije od pouzdanih udruga. U Hrvatskoj ima nekoliko udruga koje vam mogu pružiti kvalitetne informacije specifične za nas (npr. popisi restorana, dućana).

Iako ćete uvijek imati određena ograničena i razna putovanja i izleti će od vas zahtijevati prethodnu pripremu hrane, traženje informacija od domaćina, nakon perioda prilagodbe lakše ćete se snalaziti u društvu kao i kod pripreme hrane.

Ako sumnjate na celijakiju, potražite kućne testove ili napravite laboratorijski nalaz, ali obavezno pratite upute da ne bi dobili lažno negativni rezultat. Zapamtite, za postaviti dijagnozu ipak je potrebna biopsija tankog crijeva.

Objavljeno 09.10.2013.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!