Brokula - namirnica za duži život
Prehrana

Brokula - namirnica za duži život

Brokula sigurno nije omiljeno dječje jelo, a i kod mnogih odraslih na prilično je lošem glasu. No, ako se pravilno skuha, brokula ima izvrstan okus. U novije vrijeme znanstvenici su otkrili da je i vrlo zdrava. Navodno, 100 grama brokule dnevno smanjuje rizik oboljevanja od raka.

No, još mnogo toga treba znati o ovom nevjerovatnom povrću. Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula može usporiti oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča, pa jača obrambenu sposobnost organizma.

Osobito je dobro uključiti brokulu u prehranu tokom trudnoće, jer sadrži dosta folne kiseline, vitamina iz grupa B. Ta hranjiva materija je važna u prvih 12 tjedana trudnoće jer sprječava nastanak nepravilnosti neuralne cijevi kod beba (na primer nastanak spine bifide ili rascijepa kičme).

Brokula je također puna kalcija i magnezija neophodnih za jake kosti, zube, nokte i živce, te željeza koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga ćete jedući brokulu spriječiti malokrvnost. Dodajući brokulu obrocima, možete iskoristiti i njene prednosti za ljepotu. Ona sadrži beta-karoten (biljni oblik vitamina A) koji održava kožu zdravom i poboljšava ten.

U novijim istraživanjima znanstvenici su sok dobiven od brokule dodavali stanicama raka, nakon čega je 95 % oboljelih stanica odumrlo. Brokule su na vrhu top-liste zelenog povrća koje potiče apoptozu (proces uništavanja zloćudnih stanica). Brokula sadrži sastojke, koji se zovu sulforani, prirodne biljne kemijske materije koje joj daju prepoznatljiv okus i mogu potaknuti samouništenje stanica koje bi se mogle pretvoriti u stanice raka.

Redovno uzimanje brokule smatra se posebno korisnim i za prevenciju raka dojke koji se povezuje s viškom ženskih hormona estrogena. Sastojci u brokuli, nazvani indoli, ubrzavaju metabolizam estrogena, pa ostaje manje hormona za “hranjenje” receptora na zloćudno promjenjenim stanicama dojke. Kod žene koje jedu velike količine folne kiseline manja je i vjerovatnost pojave raka maternice ili pluća.

Ovo povrće olakšava probavu. Jedan jedini obrok brokule sadrži 3,6 miligrama vlakana, a ona su vrlo važna za dobru probavu. Pomaže i dijabetičarima. Jedno istraživanje pokazalo je da 140 grama brokule sadrži 22 mikrograma kroma, deset puta više nego bilo koja druga namirnica. To je gotovo puna dnevno preporučena doza, koja inače iznosi 25 mikrograma. Krom pomaže pri regulaciji šećera u krvi, pa ako imate dijabetes tipa II nije na odmet uključiti brokulu u prehranu. Uz to potiče i spolnu želju. Selen u brokuli potiče libido i plodnost.

Kuhanje može uništiti neke od hranjivih materija u brokuli. Da biste ih sačuvali, jedite brokulu sirovu ili tek kratko kuhanu na pari. Pomješajte je s malo maslaca i bijelog luka. Kuhana brokula treba biti meka, ali ne gnjecava. Jedite i lišće i peteljke, a ne samo cvjetiće. Voda u kojoj ste kuhali brokulu sadrži mnogo vitamina i hranjivih minerala. Iskoristite je za pripremu umaka ili juhe, ili je pomješajte sa sokom od paradajza i začinima u zdrav napitak.

Kad kupujete brokulu, birajte glavice s jakim peteljkama i čvrstim cvjetićima. Izbjegavajte one s bljedim i žutim cvjetićima jer su prestare pa im manjka okusa i hranjivih minerala !

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 10 savjeta kako ojačati imunitet ove zime ! x 57
    Kako smo već duboko zagazili u jesen, polako dolazi i razdoblje prehlada, viroza i gripe. Manje sunca, manje vitamina, više rizika za obrambeni sustav. Sukladno tome, bilo bi zgodno prisjetiti se neki...
  • Hrana kao antibiotik x 8
    Koliko god se upalni proces činio izvorom problema, ta vitalna funkcija organizma zapravo je zaslužna za opstanak vrsta. Obnavljanje tkiva i odstranjivanje mrtvih stanica temeljni su procesi svake up...
  • Bundeva - jako kvalitetna namirnica x 69
    Nepravedno zanemarena bundeva odličan je izvor vitamina, minerala i drugih važnih tvari. Siromašna je kalorijama i lako probavljiva. Sjemenke i ulje bundeve tek nam otkrivaju sva svoja ljekovita svojs...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.10.2006
Piše: