Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Laneno brašno - čuva srce i smanjuje rizik od karcinoma i dijabetesa

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pisali smo o heljdinom brašnu, pirovom brašnu, bademovom brašnu, kokosovom brašnu, pa je na red došao i članak u kojem ćemo vas upoznati s lanenim brašnom.

Lanene sjemenke

Po nekima, lan je među najsnažnijim biljkama na svijetu, a ovim sićušnim sjemenkama pripisuje se niz pozitivnih djelovanja: smanjuju rizik od srčanih bolesti, karcinoma, infarkta i dijabetesa.

lanene

Kako se dobiva laneno brašno?

Lanene sjemenke su prava riznica vrhunske nutritivne i energetske vrijednosti. Bogate su vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i esencijalnim nutrijentima poput bakra, magnezija, tiamina i mangana.

Kada se cjelovite lanene sjemenke pretvore u brašno one postaju nutritivno još bogatije. Naime, cjelovite sjemenke su jako teške za probavu dok se mljevene u teksturi brašna iznimno dobro apsorbiraju i ljudski organizam uspijeva iskoristiti puno njihove vrijednosti.

Koja je vrijednost lanenog brašna?

Iako se lanenom brašnu pripisuje niz zdravstvenih prednosti, primarno se njihova pozitivna reputacija temelji na:

  • Omega-3 masnim kiselinama, odnosno dobrim mastima koje pozitivno utječu na kardiovaskularno zdravlje. U svakoj žlici lanenog brašna nalazimo čak 1,8 g biljnih omega-3 masnih kiselina
  • Lignanima, bioaktivnim polifenolnim tvarima iz biljaka, koje imaju biljne estrogenske i antioksidacijske osobine. Laneno sjeme sadrži 75 do 800 puta više lignana od ostalih biljnih namirnica.
  • Vlaknima. Laneno brašno sadrži i topiva i netopiva vlakna.

lanene

Laneno brašno i karcinom

Prema nekim studijama, laneno brašno ima zaštitni utjecaj protiv nekoliko vrsta karcinoma: dojke, prostate i crijeva.

Lignani koje nalazimo u lanenom brašnu mogu pomoći u borbi protiv karcinoma koji su osjetljivi na hormone,m poput karcinoma dojke, a bez utjecaja na djelovanje lijekova. Također, lignani pomažu u borbi protiv karcinoma tako što blokiraju hormone koji su uključeni u metabolizam hormona te utječu na usporavanje rasta i širenja tumorskih stanica.

Laneno brašno i kardiovaskularne bolesti

Studije potvrđuju da biljne omega-3 masne kiseline pomažu zdravlju kardiovaskularnog sustava na više načina, uključujući antiupalno djelovanje te normalizaciju srčanih otkucaja. Također, laneno brašno ima i utjecaj na snižavanje krvnoga tlaka, na što utječe i omega-3, ali i aminokiseline koje nalazimo u lanenim sjemenkama.

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama iz lanenih sjemenki sprječava zadebljanje arterija i nakupljanje plaka tako što sprječava bijela krvna zrnca da se nakupljaju na unutrašnjim stijenkama krvnih žila. Lignani smanjuju nakupljanje ateroskleroznog plaka za čak 75%.

Nadalje, redovna konzumacija lanenog brašna ili sjemenki pomaže u održavanju zdravih razina kolesterola. Za ovo djelovanje zaslužni su omega-3, vlakna i lignani iz lanenih sjemenki.

lanene

Laneno brašno i dijabetes

Preliminarne studije potvrđuju da svakodnevni unos lignana iz lanenih sjemenki može umjereno poboljšati razine glukoze u krvi pa time i oboljelima od dijabetesa tipa 2 olakšati kontrolu bolesti.

Laneno brašno i upalni procesi

Dvije sastavnice lanenog brašna, alfa lipoična kiselina i lignani mogu pozitivno utjecati na smanjenje upalnih procesa koji prate pojedine bolesti, poput Parkinsonove bolesti i astme, tao što onemogućavaju otpuštanje pojedinih proupalnih agenasa.

Alfa lipoična kiselina potvrđeno pozitivno utječe na smanjene upalnih procesa u organizmu, a smanjenje upalnih procesa je povezano sa smanjenjem nakupljanja plaka u arterijama što je još jedan način na koji lanene sjemenke doprinose prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Laneno brašno i valunzi

Žene u menopauzi proživljavaju valunge, osjećaje neugodne vrućine koje im prolaze tijelom. Studija provedena nad ženama u menopauzi pokazala je da sa samo 2 žlice lanenog brašna na dan, umiješane u smoothie, kašu ili jogurt, valunzi se prorjeđuju za čak 50%.

Kod žena koje i dalje bilježe valunge, njihov intenzitet je smanjen za visokih 57%. Žene bilježe poboljšanje već nakon tjedan dana uzimanja lanenog brašna, a nakon 2 tjedna uzimanja rezultat doseže najbolji rezultat.

lanene

Kako laneno brašno uključiti u prehranu?

Zbog visokog udjela ulja u lanenom brašnu, ono se može koristiti kao zamjena za jaja ili masnoću u nekim receptima, ali i kao zamjena za neka brašna.

Za zamjenu jaja iz recepta lanenim brašnom koristite 1:3 mješavinu lanenog brašna i vode. Jedno jaje zamijenite mješavinom 1 žlice lanenog brašna i 3 žlice vode.

Za zamjenu ulja ili maslaca lanenim brašnom omjer je također 1:3. Za svaku žlicu masti stavite 3 žlice lanenog brašna.

Za zamjenu brašna, do 15% bijelog ili integralnog brašna zamijenite lanenim brašnom. Također, u ovom slučaju koristite 25% više kvasca nego što piše u receptu bez lanenog brašna.

Objavljeno 12.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!