Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Pirovo brašno - nutritivno puno bolja zamjena za obično brašno

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pir (poznat i pod imenom dinkel) je vrsta pšenice kojoj mnogi daju prednost pred drugim vrstama. Naime, pir je nutritivno visokovrijedna namirnica: sadrži više proteina od obične pšenice, ali i vrijedne aminokiseline u odličnom omjeru te ugljikohidrate, i masti. Pir sadrži i vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).

Na tržištu je pir dostupan u osnovnom, cjelovitom obliku, ali i kako brašno te tjestenina i mlijeko od pira.

U nastavku teksta se upoznajte s pirovim brašnom te svim njegovim dobrobitima.

Pirovo brašno pronaći ćete u nizu recepata, od onih za pripreme zdravijih varijanti kruha, domaćih tjestenina, ali i različitim recepatima za kolače i slične slastice.

Pirovo brašno možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

pirovo brasno

Kakvog je okusa pirovo brašno?

Pir izgleda vrlo slično pšenici, ali ima mnogo tvrđi vanjski omotač. Okusom podsjeća na orašaste plodove i blago je slatkog okusa, sličan okusu cjelovitog pšeničnog brašna. Zbog tog karakterističnog okusa, pirovo brašno se savjetuje polako uključivati u obroke u kojima ćemo njime zamijeniti bijelo pšenično brašno.

Primjerice, za početak 25% količine bijelog brašna zamijenite pirovim kako biste se privikli na okus i malo drugačiju teksturu.

Sadrži li pirovo brašno gluten?

Sadrži, ali je gluten u pirovom brašnu drugačiji od onoga koji nalazimo u pšeničnom brašnu. Gluten je složeni protein koji se sastoji od dva jednostavna proteina: gliadina i  glutenina.

Gliadin je ono što tijestu daje rastezljivost, dok glutenin daje elastičnost i strukturu koja zadržava svoj oblik. Pšenica ima ravnotežu između ta dva proteina, ali pir ima veći omjer gliadina naspram glutenina, što čini gluten u piru krhkijim.

U praktičnom smislu to znači da treba izbjegavati snažno gnječenje i miješanje kada se koristi pirovo brašno jer ćete u protivnom dobiti mrvljivu teksturu. To također znači da hrana koja se peče s brašnom od pira neće narasti kao ona s pšeničnim brašnom.

Također, pirovo brašno upija bolje tekućinu od pšeničnog pa je u tijestu potrebna manja količina vode. Osim toga, spomenuti gliadin koji daj rastezljivost tijestu, omogućava da je tijesto od pirovog brašna puno lakše razvaljati.

pirovo brasno

Koje su prednosti pirovog brašna?

Pirov je mnogo teže probaviti od pšenice. Pirovo zrno je potrebno oljuštiti, ali – ljuskica koja okružuje pirovo zrno pomaže u zaštiti i zadržavanju hranjivih tvari.

Međutim, zdravstvene prednosti pira su brojne pa se isplati malo više potruditi. Pir je dobar izvor dijetalnih vlakana, proteina (kojih sadrži više od obične pšenice), te vitamina i minerala.

Pir je bolje topljiv u vodi nego pšenica, što olakšava probavu u ljudskom organizmu. Zbog brojnih minerala i vitamina koji sadrže pir, ova žitarica može pomoći u reguliranju metabolizma, ubrzavanju cirkulacije, poboljšanju imunološkog sustava, smanjenju šećera u krvi i smanjenju razine lošeg kolesterola.

Bogatstvo niacina

U serviranju od 100 grama pirovog brašna nalazi se 5,5 mg niacina, odnosno vitamina B3. preporučena dnevna doza ovog vitamina je 20mg, što znači da s porcijom pita unesete gotovo trećinu dnevne potrebe.

Niacin doprinosi metabolizmu energije, ali i sudjeluje u proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlijezdi. Na kraju, niacin je neophodan za pravilnu cirkulaciju te utječe na smanjenje razine kolesterola u krvi.

pirovo brasno

Bogatstvo minerala

Pir je bogat mineralima kao što su bakar, željezo, cink, magnezij i fosfor. Ovi minerali obiluju u mekinjama pirovog zrna. Ljudskom organizmu su ovi mikronutrijenti potrebni za obavljanje raznih funkcija i za potporu zdravog živčanog, kardiovaskularnog, skeletnog i imunološkog sustava.

Uključite pirovo brašno u prehranu i počnite njime polako zamjenjivati manje zdrave verzije brašna. Krenite s malim udjelom pirovog brašna kako biste se navikli na okus i teksturu, pa polako povećavajte dok pir ne postane brašno koje redovno koristite umjesto manje zdravog bijelog brašna.

Neke ideje za pripremu obroka s pirovim brašnom pogledajte na linku: 

Super kombinacije s pirovim brašnom: palačinke, kolačići od banane i pirov kruh sa sjemenkama

Objavljeno 19.02.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!