Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Bademovo brašno - low-carb brašno visoke nutritivne vrijednosti

Image

U mnogim zdravim receptima, a posebno u onima koji imaju predznak “keto” ili “low-carb” obično ili zobeno brašno najčešće je zamijenjeno bademovim. Ovo brašno ima slatkasti okus i visoku nutritivnu vrijednost, a zbog svojeg sastava pripisuje mu se niz zdravstvenih prednosti korištenja.

bademi

Što je bademovo brašno?

Kako mu i samo ime kaže, bademovo brašno se dobiva od badema i ne sadrži ništa drugo osim blanširanih (oguljenih od kore) i potpuno samljevenih badema. U receptima, bademovim brašnom se zamjenjuju druga brašna (najčešće obično bijelo brašno) kako bi se smanjio udio ugljikohidrata u receptu, povećao udio zdravih masti i izbjeglo loše bijelo brašno.

Kakva je nutritivna vrijednost bademovog brašna?

Udio ugljikohidrata u bademima varira od vrste do vrste, alo najčešće je u rasponu 4-8 grama na 100 grama badema. U 100 grama bademovog brašna nalazi se i oko 54 grama masti, 19 grama proteina, 10 grama vlakana, a ukupna energetska vrijednost penje se na 610 kalorija.

Osim toga, bademovo brašno je bogato vitaminom E, manganom, magnezijem, bakrom i fosforom. Vitamin E koji u velikoj količini nalazimo u bademovom brašno djeluje kao antioksidans te čuva od štetnog djelovanja slobodnih radikala i oksidacije koju se smatra uzročnikom niza bolesti, među kojima su i kardiovaskularne bolesti i neke vrste tumora. Osim toga, vitamin E povezuje se i sa sniženim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti.

bademovo brasno

Visok udio magnezija

I magnezij koji nalazimo u velikim količinama u bademovom brašnu, sudjeluje u nizu procesa u ljudskom organizmu te može pozitivno utjecati na kontrolu razine šećera u krvi, smanjiti otpornost na inzulin te sniziti krvni tlak.

Između 25 i 38% osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 imaju manjak magnezija, a korekcija tog nedostatka prehranom i dodacima prehrani može značajno smanjiti razinu šećera u krvi i poboljšati djelovanje inzulina.

Utjecaj na loš kolesterol i krvni tlak

Kardiovaskularne bolesti su najveći uzročnik smrtnosti na svijetu, a upravo su povišen krvni tlak i visoka razina LDL “lošeg” kolesterola faktori rizika za srčane bolesti. No, studije pokazuju da upravo bademi i bademovo brašno mogu pozitivno utjecati na snižavanje i regulaciju povišenog krvnog tlaka i snižavanje “lošeg” kolesterola.

Visok udio polinezasićenih masnih kiselina

Treba imati na umu da su bademi bogati polinezasićenim masnim kiselinama. Omega-6 masne kiseline iz badema su najčešće kožom i vitaminom E sačuvane od oksidacije.

No, kada su bademi samljeveni u oblik brašna i kada ih se, tijekom pečenja, izlaže visokim temperaturama, povećan je rizik od oksidacije. Stoga, nutricionisti ističu da nije preporučljivo bademovo brašno koristiti svakodnevno i u velikim količinama.

bademovo brasno

Kako koristiti bademovo brašno?

Osobe koje slijede pravila keto ili low-carb prehrane svakako kao zamjenu za druge vrste brašna, poput bijelog pšeničnog ili zobenog, uzimaju bademovo brašno. Prilikom zamjene bademovo brašno se koristi u omjeru 1:1 naspram bijelog pšeničnog brašna.

Budući da bademovo brašno ne sadrži gluten, tijesto koje se od njega radi, nije iste čvrste strukture i konzistencije kao tijesta napravljena od nekih vrsta brašna s glutenom. Osim toga, kada u tijesto s bademovim brašnom dodate kvasac, ono neće narasti.

Budući da bademovo brašno ne sadrži gluten, pogodno je za osobe koje boluju od celijakije ili one koji su intolerantni na gluten.

Nadalje, kod korištenja bademovog brašna potrebno je dodati i neki sastojak koji će navući tekućinu, pa se najčešće uz bademovo brašno koriste psyllium ljuskice, whey protein u prahu ili jaja.

bademovo brasno

Ako imate osviješten odnos prema prehrani i namirnicama koje unosite u organizam, a želite hranom doprinijeti vlastitom zdravlju, svakako na policama pronađite mjesta i za bademovo brašno i što češće nezdravo bijelo pšenično brašno zamijenite zdravijom, bademovom varijantom.

Isprva ćete trebati malo vremena da se naviknete na okus, no slatkasta i orašasta aroma koju ovo brašno ima zacijelo je samo još jedan plus na popisu prednosti ovog brašna pred drugima.

Bademovo brašno možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Objavljeno 07.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!