Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Koje su vrijednosti lanenog ulja?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Laneno ulje poznato je od pamtivijeka pogotovo u industriji, a zatim i kao dio prehrane. Relativno nedavno se počelo češće spominjati, naročito nakon što su ga neki iskusni liječnici i terapeuti počeli spominjati kao ključnu kariku u prevenciji i liječenju karcinoma, naročito u pravilnim omjerima i kombinacijama s drugom hranom, kao što je primjerice svježi kravlji sir.

Pomaže u liječenju Chronove bolesti, ulcerativnog kolitisa, artritisa, depresije, opekotina, akni i drugih kožnih stanja i bolesti, umanjuje simptome astme, bolnih menstruacija, smanjuje povišen krvni tlak. Unatoč tome, ukoliko već uzimate neke lijekove ili suplemente prehrani, treba se posavjetovati s liječnikom kod uzimanja ulja lana jer pojačava i smanjuje djelovanje nekih lijekova i može izazvati neravnotežu u uzimanju masnih kiselina.

Lan i laneno ulje

Sjemenke lana se razlikuju od drugih žitarica i biljaka koje nam daju ulje po tome što su iznimno bogate nezasićenim masnim kiselinama, bogatije čak i od maslinovog, a da ne govorimo od suncokretovog ili bućinog ulja. Upravo se alfalinoleinska kiselina, koja pripada omega 3- masnim kiselinama nalazi u ulju lana, i to u velikom postotku.

Vjerojatno znamo koliko je omega 3 masna kiselina bitno za očuvanje srca i krvnih žila, reguliranju razine kolesterola u krvi, čuvanju od bolesti nervnog sustava i prije svega pravilnoj ravnoteži omega 3 i omega 6 masnih kiselina koja je nužna za sprečavanje upalnih pojava u organizmu.

Ulje sjemenki lana može se kombinirati na više načina u prehrani. Neki preporučuju sa već spomenutim svježim kravljim sirom jer je prije svega manje masno pa „lakše“ upije masnoću iz lanenog ulja, a ujedno služi kao transportna jedinica masnim kiselinama iz ulja do stanica u organizmu.

Iznimno je bogat proteinima i kalcijem. Možete ga jesti kao dodatak salatama ili prilozima od povrća, ali nakon što se ohlade jer se na višim temperaturama laneno ulje raspada na štetne tvari koje truju vaš organizam. Također, jednom otvoreno se preporuča potrošiti unutar 3 tjedna, a mora se čuvati na hladnom, u tamnoj bočici kako ne bi došlo do promjena u strukturi.

Ukoliko se pokvarilo, ulje će biti grko, oporo, a svježe, u dobrom stanju je bez mirisa, okusa slično orahu i orašastom voću. Preporuka je žličica do dvije dnevno, osim ukoliko po preporuci nutricionista ili liječnika nije propisano drugačije. Jedan gram ulja ima 9 kcal, a više je nego dobar izvor masnoća.

Želite li dobiti još kvalitetnije sastojke lana, u svakodnevnu prehranu uvrstite sjemenke, čiji se sastojci na taj način bolje apsorbiraju, ima ih više nego u samom ulju, a riječ je o vitaminima B, C, E, fitosterolima; mineralima kalciju, selenu, bakru, željezu, cinku, natriju, magneziju, fosforu i kaliju.

Sjemenke je najbolje kupiti cijele pa ih samljeti netom prije pripreme jela jer samljevene, ako stoje duže od 15 minuta gube kvalitetne sastojke, odnosno oni oksidiraju. Važno je znati da ni njih ne valja podvrgavati termičkoj obradi jer se tako nezasićene masne kiseline mijenjaju i razlažu u štetne.

U posljednje se vrijeme, kako se povećala upotreba lanenog ulja i konzumacija sjemenki, javilo više znanstvenika koji smatraju da laneno ulje nije toliko zdravo kao što se priča, upravo zbog toga što može negdje stajati otvoreno na nepropisnoj temperaturi i tada postaje čak i kancerogeno te loše djeluje na srce i krvne žile. Važno je znati datum prešanja, koji piše na svim kvalitetnijim bočicama lanenog ulja. Također, iznimno je bitno da ga držite u hladnjaku nakon otvaranja jer se kvari i postaje štetno u suprotnome. Također, treba ga u većim količinama konzumirati pod liječničkim nadzorom jer nepovoljno djeluje u slučaju nekih bolesti od kojih konzumenti eventualno boluju.

Povrće, kravlji sir i laneno ulje

Najvažnije je imati mjeru, kao i u svemu. Začinite salatu lanenim uljem. Dodajte žličicu svježem kravljem siru nakon treninga jer ćete tako dobiti proteinsko-masni obrok bogat omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za pravilan rad krvožilnog sustava i srca, mozga, ali i ostalih sustava u organizmu. Uspostavite li ravnotežu u prehrani, postigli ste recept za dobro zdravlje i dugovječnost.

Objavljeno 31.01.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!