Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Jogurt: 10 zdravih činjenica

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pročitajte kako i u kojim količinama vam ova zdrava namirnica, prepuna proteina i kalcija, može pomoći.

1. Jogurt = vitka linija

Prema studiji s University of Tennessee u Knoxvillu osobe koje su jele 500 g jogurta dnevno (u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija) izgubile su 22% više težine i 81% više masnoće oko trbuha od osoba koje su preskočile ovaj međuobrok. Također su zadržale i jednu trećinu više mišićne mase koja pomaže pri mršavljenju.

"Unošenjem jogurta u organizam unosimo kalcij koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga", kaže dr. Michael Zemel, profesor nutricionizma i autor studije.

trening

2. Većina marki jogurta sadrži dobre bakterije

"Živa i aktivna kultura" na čašici jogurta znači da se u njemu nalaze probiotici, dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama, koji mogu uzrokovati razne crijevne upale, iz tijela. (Samo manji broj kompanija jogurt provodi i kroz post-pasterizacijski proces koji uništava sve bakterije.)

Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. No, istraživanja još nisu pokazala nikakve konkretne rezultate. "Imate li zdravstvenih poteškoća, kao što su proljev ili nadutost, nije na odmet jesti ovu posebnu vrstu jogurta nekoliko tjedana i vidjeti pomaže li vam u rješavanju tih problema", tvrdi fitness savjetnica Dawn Jackson Blatner. Inače, uštedite koju kunu i jedite običnu vrstu.

3. Jogurt je pun vitamina

Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Također sadrži i vitamin B12 čija je zadaća da čuva crvene krvne stranice i pomaže u očuvanju zdravlja živčanog sustava. "Uobičajeni su izvori vitamina B12 životinjskog porijekla, na primjer piletina, riba, stoga strogi vegetarijanci često pate od manjka tog vitamina", kaže Jackie Newgent, fitness savjetnica i autorica knjige Big Green Cookbook.

Jedenje više jogurta može pomoći u popunjavanju ove praznine: 220g jogurta sadrži 1.4 mikrograma vitamina, što je 60% od dnevne preporučene doze za žene.

jogurt

4. Čašica jogurta dnevno potpomaže brži oporavak nakon tjelovježbe

S pravim omjerom proteina i ugljikohidrata jogurt je, posebice visokoproteinska grčka verzija, odličan izbor nakon tjelovježbe. Prema riječima Keri Gans, njujorške nutricionistice "savršeno vrijeme za jogurt je unutar 60 min nakon tjelovježbe".

Proteini osiguravaju amino kiseline koje su nužne mišićima pri oporavku, objašnjava Gans, a ugljikohidrati obnavljaju ispražnjene energetske zalihe u mišićima. Bonus je ako uz jogurt popijete i bocu vode: proteini iz jogurta pomažu crijevima u apsorpciji vode, što pozitivno djeluje na hidrataciju.

5. Kad su u pitanju kalcij i vitamin D nisu svi jogurti isti

Pošto se kalcij prirodno nalazi u jogurtu logično je pomisliti da je njegova količina u jogurtu, bez obzira na vrstu i marku, ista. Krivo. "Razina kalcija varira od marke do marke, stoga pažljivo pročitajte što piše na čašici odnosno pakiranju", kaže Newgent.

Koliko pojedini jogurt sadrži ovisi o obradi. Na primjer, voćni jogurt sadrži manje kalcija od obične vrste jer šećer i voće zauzimaju dosta mjesta u čašici. "Vitamin D se ne nalazi prirodno u jogurtu, no iz razloga što pospješuje apsorpciju kalcija mnoge ga tvrtke dodaju u jogurt", objašnjava Newgent.

jogurt

6. Jogurt pomaže u prevenciji od visokog krvnog tlaka

Većina nas (oko 70%) svakodnevno konzumira dvaput više od preporučene dnevne doze soli. S vremenom to dovodi do visokog krvnog tlaka, bolesti bubrega i srca. Kalij iz jogurta (600mg kalija na 220g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma.

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su osobe koje su dnevno konzumirale dvije ili više porcija jogurta za 54% smanjile rizik od nastajanja visokog krvnog tlaka, za razliku od osoba koje su konzumirale manje porcije.

7. Jogurt tjera prehladu

Prema rezultatima istraživanja bečkog sveučilišta preživjet ćete sezonu prehlade i gripe bez problema jedete li 100g jogurta dnevno; žene koje su dnevno konzumirale barem 100g jogurta imale su aktivnije T stanice (stanice koje se bore protiv bolesti i infekcija) nego što su to imale prije početka redovne konzumacije ove namirnice.

"Zdrave bakterije iz jogurta signaliziraju imunološkom sustavu da se bori protiv štetnih bakterija", tvrdi autorica studije dr. Alexa Meyer.

Osobe koje pate od alergija imaju nisku razinu T-stanica stoga će ih razveseliti vijest da im jogurt može olakšati stvari. Rezultati istraživanja studije objavljene u Journal of Nutrition pokazuju da su osobe koje su dnevno konzumirale 200g jogurta rjeđe pokazivale simptome alergije od osoba koje nisu redovito konzumirale jogurt.

jogurt

8. Jedite jogurt za ljepši osmjeh

Usprkos šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes. Znanstvenici s Marmara University iz Turske testirali su niskokalorične, lagane i voćne okuse jogurta i otkrili su da niti jedan ne oštećuje zubnu caklinu, što je inače najčešći uzrok propadanja zubi.

Također, mliječna kiselina štiti i vaše desni. Želite li smanjiti rizik od zubnih bolesti i do 60% morate pojesti barem 50g jogurta dnevno.

9. Sirovo ne znači bolje

Većina jogurta na policama trgovine prošla je pasterizaciju (tj. jogurt je bio izložen visokoj temperaturi da bi se uništile sve štetne bakterije). Zagovornici sirovih mliječnih proizvoda tvrde da su nepasterizirano mlijeko, sir i jogurt zdraviji i bolji jer sadrže više zdravih bakterija, ali pasterizacija ne uništava korisne probiotike, objašnjava Newgent.

Štoviše, studije pokazuju da oni koji konzumiraju sirove mliječne proizvode nemaju jači imunološki i probavni sustav od ljudi koji jedu pasterizirane mliječne proizvode. Također, sirovi mliječni proizvodi sa sobom nose i rizik od trovanja hranom.

Newgent kaže: "E.coli i salmonela dva su patogena koja se znaju skrivati u ovoj hrani i na podmukao način završe u vašem tijelu".

jogurt

10. Jogurt je visokoproteinska hrana

Jogurt je izvrstan izvor proteina, ali "jedna vrsta čak sadrži više od dvostruke doze proteina", kaže Blatner. Grčki jogurt, koji je gušći, ima i do 20g proteina po čašici (tradicionalne vrste jogurta znaju imati i svega 5g).

Ako jedete jogurt zbog proteina potražite vrste koje sadrže barem 8-10g po porciji.

Objavljeno 26.09.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!