Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

"Nove" vrste soli: cvijet soli, crna sol i keltska sol

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U ranije napisanom tekstu o soli, pobliže smo vam pojasnili prednosti i nedostatke koje imaju najčešće korištene soli u našim kućanstvima - morska, stolna i himalajska sol. No, osim njih, na tržištu je moguće naći i druge vrste soli koje se kvalitetom dosta razlikuju od ove tri ranije nabrojane, te imaju niz prednosti po kojima ih mnogi biraju za svakodnevnu upotrebu, umjesto ovih poznatijih.

Upoznajemo vas s cvijetom soli, crnom soli i keltskom soli.

Cvijet soli

cvijet soli

Svijet soli se dobiva iz soli koja se u procesu obrade taloži na dno bazena, a cvijet soli kao nježni fini kristal ostaje na površini mora. S obzirom da se radi o nježnim kristalima koji izgledaju kao tanki sloj listića soli poput latica cvijeća, ova sol se ubire ručno ili uz pomoć posebnih mikronskim sitima.

Zbog tako nježne strukture i posebnih uvjeta ubiranja, ova sol je jedna od najskupljih na tržištu. Dodatno, na cijenu utječe i malena količina ove vrste soli: od 36 kilograma ubrane soli, samo 450g do 1,3kg je cvijeta soli.

Osim toga, s obzirom da cvijet soli ostaje na površini vode, radi se o najmanje slanoj soli iz mora.

Cvijet soli je nutritivno iznimno vrijedna vrsta soli te se po tom kriteriju izdiže iz drugih vrsta soli. U sastavu mu nalaze čak 80 važnih minerala, među kojima su natrij, kalij, kalcij i magnezij čiji je svakodnevni unos iznimno bitan za normalno funkcioniranje organizma. Osim ovih minerala, u ovoj vrsti soli nalaze se i elementi u tragovima poput joda, fosfora, broma, cinka, željeza, mangana, bakra i silicija.

Cvijet soli se ne koristi tijekom kuhanja, nego se dodaje hrani nakon kuhanja, kako bi pojačala okus hrane, poput jaja, ribe, mesa ili povrća, ali dobro pristaje i ako je dodate u domaću čokoladu ili karamelu kojoj ova hrskava zrnca daju posebnu aromu i teksturu.

Crna sol

crna sol

Crnu sol nalazimo i pod nazivom kala namak, a radi se o vrsti himalajske soli koja ima poveća udio sumpora, što joj daje karakterističan miris. Ova sol se pretežito sastoji od natrijevog klorida uz dodatak nekoliko drugih sastojaka koji joj daju karakterističan miris i boju. Zbog prisustva željezo /II, III) sulfida među mineralima, ova sol ima i karakterističnu boju, koja dolazi u rasponu od smeđe ružičaste do tamnoljubičaste kada je u obliku kristala. Kada je u obliku praha, boja ove soli ide u rasponu od ljubičaste to roze.

Ajurvedska medicina koristi crnu sol zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje. Uzima je se kod problema s probavom jer ima laksativno djelovanje. Također, koristi je se u liječenju nadutosti i žgaravice.

Posebno je česta upotreba ove soli u azijskim nacionalnim kuhinjama, indijskoj, nepalskoj i pakistanskoj. Karakterističan okus ove soli mnoge podsjeća na miris kuhanih jaja, a često se koristi upravo u veganskoj kuhinji jer obrocima daje miris jaja koji se u ovoj kuhinji ne koriste.

Keltska sol

keltska sol

Keltska sol je nerafinirana prirodna sol kojoj se pripisuje visoka razina sličnosti s ljudskim tjelesnim tekućinama, po sastavu. Zbog posebne tehnike ubiranja ovu sol karakterizira visoka razina očuvanosti mineralnog sastava. Pripisuje joj se sadržaj od preko 80 minerala u prirodnom obliku.

Keltska sol sadrži magnezij, željezo, mangan, cink, jod i kalij. Ovi elementi u tragovima, zajedno s ostalim prirodnim elementima, daju keltskoj soli sivu boju.

Među pozitivnim utjecajima na zdravlje koji se pripisuju keltskoj soli su pozitivan utjecaj na snagu i izdržljivost, što je iznimno bitno fizički aktivnim osobama. Također, ova sol smanjuje rizik od mišićnih grčeva te jača imunitet i povećava energiju. Osim toga, keltska sol utječe na regulaciju krvnog tlaka, šećera u krvi te jača imunitet i utječe na kvalitetu sna te poboljšava probavu i pomaže u borbi protiv infekcija.

Objavljeno 09.02.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!