Žuti čaj - zašto je toliko poseban i hvaljen?
Prehrana

Žuti čaj - zašto je toliko poseban i hvaljen?

Želite li pronaći žuti čaj, nećete uspjeti tražeći ga samo pod njegovim "službenim" imenom Camelia Sinensis, zato što se od ove ljekovite biljke spremaju i već uvelike poznat i korišten zeleni i bijeli čaj, a koji je u pitanju ovisi o vremenu branja, načinu pripreme, dijela biljke od kojeg se sprema. Mogli smo i pretpostaviti kako u nečemu delikatnom, kao što je to istočnjačka medicina i prije svega tradicija, veliku ulogu igraju detalji; čak toliko da se radi o različitim vrstama čaja, spremanima za različite svrhe.

Camelia Sinensis

Već smo vas upoznali sa zelenim čajem, načinom njegova nastajanja i mogućim primjenama – jedna od najvećih odlika ove biljčice bogatstvo je antioksidantima, koji od pamtivijeka imaju utjecaj na stanice, odnosno na slobodne radikale koji uništavaju stanice cijelog organizma. Tako oni usporavaju starenje stanice, pomažu u borbi protiv malignih bolesti, a prema najnovijim otkrićima, jedan od najjačih antioksidanata EGCG, polifenol epigalokatehin galat, najzastupljeniji je upravo u žutom čaju. Upravo ovaj antioksidant svojim djelovanjem pomaže pojačanu termogenezu, odnosno povećava količinu potrebne energije da bi funkcionirala vaša probava, njezin metabolizam i apsorpcija hrane, a istovremeno djeluje na oksidaciju masti i na taj način smanjuje vaše masne zalihe.

Već smo napomenuli da se Camelia Sinensis koristi na različite načine i time oslobađa različita djelovanja. EGCG imaju i zeleni i bijeli čaj, ali žuti čaj ga sadrži najviše – što je razlog masovnoj pomami za njime od kada je pokazao učinkovitost pri mršavljenju.

Ova tropska grmolika biljka, nema neki specifičan prepoznatljiv miris, za razliku od bijelih cvjetova koji predivno mirišu. Listovi su joj debeli, kožnati i duguljasti, a stalnom rezidbom postiže se taj grmoliki izgled zahvaljujući kome ima mnogo mladih izdanaka bogatih lišćem. Berba traje dok su listići u obliku pupoljaka kada su najbogatiji antioksidantima, a prilikom obrade, gubi se dio njegove svježine, iako još uvijek ima više antioksidanata od zelenog čaja, a nešto manje od bijelog.

Moramo napomenuti kako je ova biljka, preciznije, čajevi koji se od nje pripremaju jedini izvor polifenol epigalokatehin galata u ljudskoj prehrani. Preporučena dnevna doza EGCG-a koja može utjecati na reguliranje težine iznosi od 115 do 300 mg (približna vrijednost u jednoj šalici).

Žuti čajPoput zelenog čaja, žuti čaj također sadrži kofein pa nemojte pretjerati u konzumaciji misleći kako će veće količina sagorjeti više kalorija i otopiti više masnih naslaga. Nakon navedene količine, on prestaje biti učinkovit, a može izazvati niz problema poput povišenog krvnog tlaka, preskakanja srca i sličnih simptoma.

U ograničenim količinama pozitivno djeluje na srce i krvne žile, normalizira tlak, djeluje na krvotok i cirkulaciju, pa samim time utječe na izmjenu u stanicama i poboljšava dotok kisika i hranjivih tvari, zahvaljujući kojima koža izgleda mlađe i ljepše. Čaj regulira i izlučivanje štetnih tvari pa ga se preporuča i u fazama čišćenja organizma, kao i svakodnevnu konzumaciju šalice dnevno kako bi održali redovitu opskrbu EGCG-om.

Poznato je djelovanje protiv raznih bolova pa ga se može piti i kao analgetik, djeluje na živčani sustav, pomaže u borbi protiv depresije, pojačava koncentraciju i djeluje protiv stresa. Bogat je vitaminima A1, B2, B12, C i E, raznim mineralima, a prirodan je izvor fluora pa pomaže u sprečavanju karijesa. Istočnjačka ga medicina već stoljećima koristi za probleme s reumom.

Camelliu sinensis nabavite u provjerenim biljnim ljekarnama, koje znaju razliku između crnog, zelenog, bijelog i žutog čaja kako biste bili sigurni da ste na tragu pravoj vrsti čaja. Ne zaboravite da čaj ima punu učinkovitost jedino ako se pije nezaslađen i ako se u njemu prije svega – uživa. U tome će vam pomoći i koja kap rižinog ili sojinog mlijeka, koje će povećati njegova antioksidativna svojstva.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Zeleni čaj - zašto je toliko popularan i po čemu je poseban? x 344
    U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za os...
  • Koja je uloga omega masnih kiselina u organizmu? x 33
    Poremećena ravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina u krvi, od kojih se stvara čitav niz izuzetno značajnih ljudskih hormona, jedan je od najsnažnijih utjecajnih elemenata na kakvoću života ...
  • Zeleni čaj potiče drenažu x 24
    Ayurveda nije dijeta nego prijedlog da u svemu budete umjereni i da se okrenete okusima. Unoseći namirnice gorkog, kiselog, ljutog, slanog i slatkog okusa, ubrzo ćete zapaziti da jedete manje i bolje,...
Na forumu ima 2 komentara na ovu temu
Forum
mislim da je žuti čaj jako dobar jer potiče mokrenje tj čiščenje
bibać
06.03.12. u 10:13
line
Mislim da će ovo biti uspješno, kako čitam o žutom čaju. Velika hvala unaprijed, dok ne postignem rezultate.
badi
09.09.13. u 11:07
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 04.02.2010
Piše:
Iva Pranjić