VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Žuti čaj - zašto je toliko poseban i hvaljen?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Želite li pronaći žuti čaj, nećete uspjeti tražeći ga samo pod njegovim "službenim" imenom Camelia Sinensis, zato što se od ove ljekovite biljke spremaju i već uvelike poznat i korišten zeleni i bijeli čaj, a koji je u pitanju ovisi o vremenu branja, načinu pripreme, dijela biljke od kojeg se sprema. Mogli smo i pretpostaviti kako u nečemu delikatnom, kao što je to istočnjačka medicina i prije svega tradicija, veliku ulogu igraju detalji; čak toliko da se radi o različitim vrstama čaja, spremanima za različite svrhe.

Već smo vas upoznali sa zelenim čajem, načinom njegova nastajanja i mogućim primjenama – jedna od najvećih odlika ove biljčice bogatstvo je antioksidansima, koji od pamtivijeka imaju utjecaj na stanice, odnosno na slobodne radikale koji uništavaju stanice cijelog organizma. Tako oni usporavaju starenje stanice, pomažu u borbi protiv malignih bolesti, a prema najnovijim otkrićima, jedan od najjačih antioksidansa EGCG, polifenol epigalokatehin galat, najzastupljeniji je upravo u žutom čaju.

Upravo ovaj antioksidans svojim djelovanjem pomaže pojačanu termogenezu, odnosno povećava količinu potrebne energije da bi funkcionirala vaša probava, njezin metabolizam i apsorpcija hrane, a istovremeno djeluje na oksidaciju masti i na taj način smanjuje vaše masne zalihe.

zuti caj

Već smo napomenuli da se Camelia Sinensis koristi na različite načine i time oslobađa različita djelovanja. EGCG imaju i zeleni i bijeli čaj, ali žuti čaj ga sadrži najviše – što je razlog masovnoj pomami za njime od kada je pokazao učinkovitost pri mršavljenju.

Ova tropska grmolika biljka, nema neki specifičan prepoznatljiv miris, za razliku od bijelih cvjetova koji predivno mirišu. Listovi su joj debeli, kožnati i duguljasti, a stalnom rezidbom postiže se taj grmoliki izgled zahvaljujući kome ima mnogo mladih izdanaka bogatih lišćem. Berba traje dok su listići u obliku pupoljaka kada su najbogatiji antioksidansima, a prilikom obrade, gubi se dio njegove svježine, iako još uvijek ima više antioksidanata od zelenog čaja, a nešto manje od bijelog.

Moramo napomenuti kako je ova biljka, preciznije, čajevi koji se od nje pripremaju jedini izvor polifenol epigalokatehin galata u ljudskoj prehrani. Preporučena dnevna doza EGCG-a koja može utjecati na reguliranje težine iznosi od 115 do 300 mg (približna vrijednost u jednoj šalici).

Poput zelenog čaja, žuti čaj također sadrži kofein pa nemojte pretjerati u konzumaciji misleći kako će veće količina sagorjeti više kalorija i otopiti više masnih naslaga. Nakon navedene količine, on prestaje biti učinkovit, a može izazvati niz problema poput povišenog krvnog tlaka, preskakanja srca i sličnih simptoma.

zuti caj

U ograničenim količinama pozitivno djeluje na srce i krvne žile, normalizira tlak, djeluje na krvotok i cirkulaciju, pa samim time utječe na izmjenu u stanicama i poboljšava dotok kisika i hranjivih tvari, zahvaljujući kojima koža izgleda mlađe i ljepše. Čaj regulira i izlučivanje štetnih tvari pa ga se preporuča i u fazama čišćenja organizma, kao i svakodnevnu konzumaciju šalice dnevno kako bi održali redovitu opskrbu EGCG-om.

Poznato je djelovanje protiv raznih bolova pa ga se može piti i kao analgetik, djeluje na živčani sustav, pomaže u borbi protiv depresije, pojačava koncentraciju i djeluje protiv stresa. Bogat je vitaminima A1, B2, B12, C i E, raznim mineralima, a prirodan je izvor fluora pa pomaže u sprečavanju karijesa. Istočnjačka ga medicina već stoljećima koristi za probleme s reumom.

Camelliu sinensis nabavite u provjerenim biljnim ljekarnama, koje znaju razliku između crnog, zelenog, bijelog i žutog čaja kako biste bili sigurni da ste na tragu pravoj vrsti čaja. Ne zaboravite da čaj ima punu učinkovitost jedino ako se pije nezaslađen i ako se u njemu prije svega – uživa. U tome će vam pomoći i koja kap rižinog ili sojinog mlijeka, koje će povećati njegova antioksidativna svojstva.

Objavljeno 08.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!