Namirnice pogodne za svaku prehranu !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znanstvenici diljem svijeta svakodnevno pronalaze dokaze povezanosti između konzumiranja određenih namirnica i poboljšanja zdravlja, radilo se o potvrdi tradicionalnih iscjeliteljskih mudrosti ili nekoj dosad nepoznatoj vezi.

Izabrali smo samo neke od namirnica koje se najčešće pojavljuju u novijim istraživanjima, a koje svatko može bez straha uključiti u svoj režim prehrane, kakav god on bio.

Alge

Sve donedavno morske su alge bile gotovo nepoznanica za prehranu svojstvenu našim krajevima. Međutim, i to se počinje mijenjati kako se širi svijest o čudotvornim učincima raslinja koje se na Dalekom istoku koristi već tisućljećima.

Alge sadrže više vitamina (osobito onih iz B kompleksa) i minerala nego ijedna druga namirnica. Prirodnim putem reguliraju rad štitnjače, što znači da mogu uvelike pomoći pri mršavljenju.

Osim toga, djelotvorne su i u liječenju probavnih smetnji, nadutosti i zatvora, a ima dokaza da blagotvorno djeluju na moždano tkivo, moždanu membranu, osjetilne živce i leđnu moždinu. Alge se obično koriste sušene i u malim količinama kao dodatak jelima ili kao zamjena za sol, a dobra stvar je i njihov sasvim blagi okus.

Maslinovo ulje

Namirnica koju jednostavno ne možete preskočiti, 'kraljevsko' ulje i temelj mediteranske prehrane, za koju je nebrojenu puta utvrđeno da je (uz dalekoistočnu) najzdravija na svijetu. Nedavnim istraživanjem utvrđeno je da su za blagotvoran učinak takve prehrane vjerojatno odgovorne fitokemikalije iz skupine fenola, kojih najviše ima u maslinovom ulju najviše kvalitete – dakle, djevičanskom i ekstra djevičanskom.

Ono je nezamjenjivo kao antioksidans, tj. ima pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav, prevenira debljanje, srčani i moždani udar te porast kolesterola i šećera u krvi. Maslinovo ulje ima i protuupalni učinak, sprečava nastajanje krvnih ugrušaka i još puno toga.

Zeleni čaj

Mnoga recentna istraživanja potvrdila su ulogu zelenog čaja kao jakog antioksidansa bogatog flavonoidima. Već dugo se proučavaju njegova antikancerogena, antibakterijska svojstva, a prema nedavno provedenoj studiji, jača imunološki sustav i mogao bi biti zaštita od određenih autoimunih bolesti.

Zeleni čaj ima i protuupalno djelovanje, pomaže oboljelima od artritisa sprečavajući uništavanje hrskavice te održava zdravlje srca i normalan krvni tlak. Prema nekim od posljednjih studija, mogao bi pomoći i kod pamćenja te kao zaštita od nastanka Alzheimerove bolesti.

Češnjak

Naši stari znali su zašto jedu češnjak, a njegovu djelotvornost sada priznaje i klasična medicina. Riječ je o prirodnom antibiotiku koji sadrži kalij, fosfor, kalcij, bjelančevine, znatne količine vitamina B i C te još neke, u drugim namirnicama vrlo rijetke sastojke. Među njima je i dialil sulfid, za koji su istraživanja pokazala da može spriječiti aktivnost karcinogenih tvari i zaustaviti rast malignih tumora.

Osim toga, češnjak također snižava LDL (štetni kolesterol) i sprečava grušanje krvi, pa tako i srčani i moždani udar, a učinkovit je i snižavanju krvnog tlaka, prevenciji i liječenju astme, upale grla i simptoma gripe.

Jogurt

Jogurt i slični proizvodi (acidofil, kefir...) izvori su kalcija koji vrlo efikasno štiti kosti. Isto tako, jogurt je antibiotik koji jača imunološki sustav te ima antibakterijsko i antiinfekcijsko djelovanje. Jogurt, ponajprije onaj s kulturom acidofila (Lactobacillus acidophilus), također potiče stvaranje crijevne flore te tako održava čistoću crijeva, uklanja uzročnike neugodnog zadaha, pomaže kod zatvora, nadutosti, akni i drugih kožnih problema, a kod žena u menopauzi smanjuje podložnost vaginalnim gljivičnim infekcijama koje može uzrokovati pad razine estrogena.

Brokula

Povrće iz roda krstašica (brokula, kelj, prokulica, cvjetača, kupus) smatra se 'kraljevskim' jer je vrlo bogato antioksidansima i sadrži vitamin C te druge flavonoide, među kojima su indoli te sulforafan. Indoli sprečavaju rast tumora, osobito u dojci, a sulforafan potiče proizvodnju enzima koji se bore protiv raka.

Nedavno istraživanje pokazalo je da još jedni spojevi kojih najviše ima u brokuli - izotiocijanati - mogu uvelike pomoći osobama koje su pod visokim rizikom od raka pluća, a spominje se da bi brokula mogla biti efikasna i u liječenju herpesa.

Gljive shitake

Gljive jačaju obrambeni sustav organizma, sprečavaju rast tumora, snižavaju kolesterol, smanjuju krvni tlak, sprečavaju srčani udar i još dosta toga. One sadrže puno vode i vrlo malo masti, ugljikohidrata i kalorija – kilogram svježih gljiva ima samo 250 kalorija.

Među njima počasno mjesto zauzimaju shiitake, japanske gljive koje su i kod nas dostupne u prodavaonicama zdrave hrane i nekim trgovačkim centrima, čak i iz domaćeg uzgoja. Istraživanja su potvrdila njihovo ljekovito djelovanje, a pokazalo se i da mogu djelovati protuvirusno, slično lijeku amantadinu, ali bez štetnih nuspojava.

Soja

U prehrani Kineza i Japanaca soja je od davnina jedna od najvažnijih namirnica, a poznato je da je među tim narodima daleko najmanji broj oboljelih od nekih vrsta raka, kao što su rak prostate, debelog crijeva, dojke... Poznato je i da smanjuje učestalost srčanih oboljenja i kolesterol, zahvaljujući fitoestrogenima štiti kosti i sprečava osteoporozu. Popis blagotvornih učinaka ove namirnice zaista je dug i još uvijek se istražuje.

Soja ima idealnu ravnotežu osam esencijalnih aminokiselina i kao izvor bjelančevina se smatra ekvivalentom mesu, tako da se ogromna većina stručnjaka slaže u ocijeni da može služiti kao jedini izvor bjelančevina u ljudskom tijelu, osim možda kada je riječ o djeci u rastu.

Smatra se da već 50 grama soje dnevno djelotvorno štiti od brojnih bolesti, a njena je prednost svestranost, odnosno činjenica da je se može uzimati u raznim oblicima – kao nadomjestak za meso, kao tofu, tempeh, shoyu, sojino mlijeko...

Bučine sjemenke

Poznate i kao špice ili koštice, ove sjemenke kod nas su još od davnih vremena jedna od najpopularnijih grickalica.

Iako su gotovo sve sjemenke i orašasti plodovi vrijedan izvor zdravih masnoća, aminokiselina, vitamina i minerala, a većinom su vrlo zdrave za dijabetičare i povoljno utječu na smanjenje kolesterola u krvi, bučine sjemenke valja izdvojiti – ako ništa, onda zato što su jeftine, a od njih se najteže udebljati! Sadrže vrijedna ulja, bjelančevine, cink, željezo, fosfor, betakaroten te nezasićene esencijalne masne kiseline. Neki tvrde i da su efikasan afrodizijak.

Smeđa riža

Smeđa riža, kao i sve integralne žitarice u bilo kojem obliku, daleko je kvalitetnija i zdravija od bijele varijante. Općenito, veći unos cjelovitih žitarica najvažnija je stvar koju bi svatko trebao preuzeti iz makrobiotike. Ovaj put nećemo raspravljati o tome zašto je tome tako, recimo samo da smeđa riža sadrži puno više hranjivih tvari od bijele – među njima su vitamini B1, B3 i B6, vitamin E, željezo, magnezij, mangan, fosfor i selen.

Integralna riža također je antioksidans i može se koristiti u liječenju probavnih smetnji, a nekoliko nedavnih istraživanja pokazalo je njenu učinkovitost u borbi protiv srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.

Objavljeno 08.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!