Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

10 najboljih izvora kalija (više od banane)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kada netko spomene kalij, gotovo svi odmah pomislimo na bananu kao izvor ovog važnog minerala. Također, svi znamo da je kalij iznimno bitan za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma, no tek rijetki znaju što on točno radi u našem tijelu te zašto je bitno svakodnevno ga unositi u organizam. Kalij ima niz funkcija, no među najvažnijima su njegovo:

  • Održavanje normalnog krvnog tlaka
  • Sudjelovanje održavanju normalne funkcije mišića, i
  • Normalno funkcioniranje živčanog sustava.

Osim toga, kalij, koji se nalazi unutar stanice, sudjeluje u regulaciji ravnoteže vode, kiselo-baznoj ravnoteži te važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca.

Nedostatak kalija (hipokalemija) se vrlo rijetko događa kod zdravih osoba, ali uzroci koji mogu dovesti do ovoga stanja su dugotrajno povraćanje, uporaba diuretika, bolesti bubrega, alkoholizam, laksativi i nedostatak magnezija.

banane

Kako biste svakodnevno unijeli dovoljne količine kalija, svakako uključite u jelovnik namirnice koje su bogate ovim mineralom. Osim već spomenute banane, koja je svakako najpoznatiji izvor kalija s 358 mg na 100 grama ovog voća, donosimo 10 namirnica koje imaju više kalija od banana, na 100 grama:

1. Sušene rajčice - 1565 mg

Sušene rajčice možete kupiti samostalno ili u nekom ulju. Izvrstan su dodatak jelima, od salata do različitih domaćih peciva i sličnih namirnica kojima će dati svježinu, ali i nutritivno obogatiti.

U 100 grama sušenih rajčica nalazi se 1565 mg kalija, što ovu namirnicu stavlja u sam vrh najboljih izvora kalija.

Uz kalija, sušene rajčice su izvrstan izvor vitamina C i A te dobar izvor magnezija.

2. Sušene marelice - 1162 mg

Suđene marelice se dobivaju dehidriranjem svježih plodova i mnogima su jako draga grickalica ili snack. U 100 grama sušenih marelica nalazi se nevjerojatnih 1162 mg kalija.

Usto, sušene marelice su izvrstan izvor vlakana te vitamina A i E.

3. Koncentrat rajčice - 972 mg

Koncentrat rajčice, odnosno pasta od rajčice, dobiva se kuhanjem oguljene rajčice očišćene od koštica. Koristi ga se kao dodatak jelima, od gulaša do različitih umaka.

Koncentrat rajčice je jedan od najboljih izvora kalija na našem tržištu. U 100 grama ovog proizvoda nalazi se 972 mg kalija, a u njemu nalazimo i vitamin C i likopen.

Kod kupnje ovog proizvoda pripazite na udio šećera i aditiva i kupujte najčišću verziju.

rajcica

4. List cikle - 909 mg

Kada kupujete svježu ciklu nemojte praviti tako često viđenu pogrešku i baciti list cikle. On je jedan od najboljih izvora kalija među namirnicama. U 100 grama kuhanog lista cikle nalazi se 909 mg kalija.

Listovi cikle su osim kalijem, bogati i vitaminima K, A, C i B2 te od minerala bakrom, manganom i magnezijem.

5. Sušene grožđice - 825 mg

Sušene grožđice mnogi ne vole, a drugi ih obožavaju. Ako vam nisu jako mrske svakako ih uključite u prehranu jer u 100 grama ovih sušenih bobica nalazi se čak 825 mg kalija.

Osim toga, grožđice su izvrstan izvor dijetalnih vlakana, pa se mnogi za njih odlučuju i prilikom probavnih tegoba i smetnji.

6. Bijeli grah - 561 mg

Bijeli grah je izvrstan izvor kalija, u 100 grama ove namirnice nalazi se visokih 561 mg kalija, što je značajno veći udio nego kod banane. Osim toga, ova vrsta graha je bogata vitaminima B skupine te izvrstan izvor željeza i biljnih proteina.

Usto, bijeli je grah izvrstan izvor vlakana koji doprinose osjećaju sitosti te omogućavaju zdrav probavni sustav.

7. Blitva - 539 mg

Blitva je zeleno lisnato povrće koje, slično špinatu, ima iznimno veliku nutritivnu vrijednost. U 100 grama kuhane blitve nalazi se visokih 539 mg kalija što također značajno premašuje iznos koji nalazimo u banani.

Također, u 100 grama kalija, nalazi se i preko 400% preporučene dnevne količine vitamina K te 120% preporučene dnevne količine vitamina A. Blitva ima jako malo kalorija i dobar je izvor vlakana.

Zbog svega navedenoga, blitva je namirnica koju što češće trebate imati na jelovniku.

cikla

8. Avokado - 485 mg

Za avokado se svakako može reći da je IN. No, kada se upoznate s njegovom nutritivnom vrijednošću bit će vam jasno da avokado zaslužuje biti na svačijem jelovniku.

Avokado sadrži dobre masti te je izvrstan izvor vitamina K i folata. U 100 grama avokada nalazi se 485 mg kalija, što je oko 10% potrebne dnevne vrijednosti.

9. Krumpir - 378 mg

Krumpir je škrobasto povrće koje je osnova prehrane mnogih svjetskih kultura. U 100 grama krumpira nalazi se 378 mg kalija, pa je već s jednim manjim krumpirom moguće unijeti visoku količinu ovog minerala.

Zbog različitih sorti krumpira, te različite zemlje u kojoj krumpir raste, moguća su neka odstupanja među sortama.

10. Losos – 363 mg

Losos je, uz to što je izvrstan izvor proteina i zdravih masti i jedna od namirnica koja obiluje kalijem. U 100 grama svježeg lososa nalazi se 363 mg kalija, što također premašuje udio koji nalazimo u bananama.

Osim toga, losos je bogat i vitaminima B6 te B12.

Iako je banana iznimno praktična za pojesti i dobar je izvor kalija, navedenih 10 namirnica svakako trebaju imati mjesto na vašem jelovniku jer premašuju udio kalija u banane, u nekim slučajevima čak i 4 puta. 

Objavljeno 30.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!