VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Vitamin B6: za zdravlje mozga, stvaranje energije i metabolizam proteina

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vitamin B6 ili piridoksin je vitamin B-kompleksa topiv u vodi u obliku bijelog kristalnog praha. Postoje tri prirodna vitamera (različiti oblici vitamina) vitamina B6: piridoksin, piridoksamin i piridoksal.

Oni moraju biti fosforilirani i 5'-fosfati od prva dva oksidirani u funkcionalni PLP, koji služi kao karbonil-reaktivni ko-enzim različitim enzimima koji su uključeni u metabolizam aminokiselina.

Vitamin B6

Funkcija vitamina B6

Ljudski organizam koristi vitamine B skupine za proizvodnju energije. Oni sudjeluju u metabolizmu, funkcijama mozga i jetre, rastu, proizvodnji krvnih stanica, ali i održavanju zdravlja kose, kože i vidu.

Vitamin B6 u obliku koenzima sudjeluje u preko 100 enzimskih reakcija, od kojih je većina povezana s metabolizmom proteina. Također, igra ulogu i u kognitivnom razvoju kroz biosintezu neurotransmitera i održavanje normalnih razina homocisteina. Osim toga, B6 je uključen u glukoneogenezu i glikogenolizu, imunološku funkciju i stvaranje hemoglobina. Vitamin B6 ima ključnu ulogu u održavanju pravilne funkcije mozga i živčanog sustava.

Vitamin B6 je također potreban za pravilan razvoj mozga (u djece) i funkcije mozga (za ljude svih dobnih skupina). On pomaže organizmu da proizvede hormone serotonin (koji regulira raspoloženje) i norepinefrin (koji pomaže tijelu da se nosi sa stresom). Vitamin B6 također pomaže organizmu da proizvede melatonin, koji je važan u regulaciji ritma spavanja i budnosti.

Vitamin B6 je u organizmu potreban za pravilno funkcioniranje šećera, masti i proteina. Osim toga, ovaj vitamin iz skupine B kompleksa potreban je za pravilan rast i razvoj živaca i kože. Osim toga, njegov manjak negativno utječe na funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, probavni trakt, mišićnu funkciju i proizvodnju energije.

Manjak vitamina B6

Manjak vitamina B6

Manjak vitamina B6 pojedinačno je vrlo rijedak jer je često manjak ovog vitamina popraćen manjkom i ostalih vitamina iz B skupine. Posebno se često hipovitaminoza B6 javlja s manjkom riboflavina (B2).

Manjak ovog vitamina najčešće se događa kod djece, a deficijencija se primarno očituje kroz promjene na koži, poput pojedinih vrsta dermatitisa. U nalazu krvi zamjećuje se smanjenje limfocita te povećanje metabolizma glutamata u mozgu što može rezultirati disfunkcijama živčanog sustava.

Kao i u slučaju deficijencije drugih mikronutrijenata, i manjak B6 rezultira oslabljenim imunitetom.

Preporučene doze vitamina B6 su kako slijedi u tablici:

Skupina  Preporučena doza mg/dan
Novorođenčad i djeca  
0-6 mjeseci 0,1
7-12 mjeseci 0,3
1-3 godine 0,5
4-6 godina 0,6
7-9 godina 1,0
Adolescenti, 10-18 godina  
Djevojčice 1,2
Dječaci 1,3
Odrasle osobe  
Žene, 19-50 godina 1,3
Muškarci, 19-50 godina 1,3
Žene, >50 godina 1,5
Muškarci, >50 godina 1,7
Trudnice 1,9
Dojilje 2,0

U kojim namirnicama se nalazi B6?

Vitamin B6 u prirodi nalazimo u jako puno namirnica pa je i njegov unos jednostavan. Nalazimo ga u jetri i bubrezima, zatim u kvascu, ribi, soji, jajima, mlijeku te voću (suhom voću, bananama, avokadu) i povrću (špinatu, pšeničnim klicama).

Osim toga, vitamin B6 nalazimo u multivitaminskim peparatima, ali i dodacima prehrani koji sadrže vitamine B kompleksa. 

Namirnice bogate vitaminom B6

Kome se preporuča uzimanje vitamina B6?

Osim u slučaju deficijencije ovoga vitamina, B6 se preporučuje uzimati u slučaju pojedinih srčanih bolesti, povišene razine kolesterola, za snižavanje razina homocisteina koji je povezan s razvojem niza kardiovaskularnih bolesti, te za održavanje protočnosti arterija nakon provedene angioplastike (postupak koji se koristi za otvaranje začepljenih srčanih arterija).

Nadalje, žene uzimaju B6 za smanjenje PMS-a i drugih menstrualnih tegoba, ali i jutarnjih mučnina tijekom trudnoće. Nadalje, ovaj vitamin se uzima za smanjenje depresivnih stanja tijekom trudnoće i simptoma menopauze.

Vitamin B6 se koristi i za Alzheimerovu bolest, poremećaj pažnje hiperaktivnosti (ADHD), Downov sindrom, autizam, dijabetes i bolesti živčanog sustava, anemiju, migrene, astmu, sindrom karpalnog tunela, grčeve mišića, artritis, alergije, akne i slične kožne bolesti te neplodnost.

Također, B6 se koristi za vrtoglavicu, bolesti kretanja, sprečavanje makularne degeneracije povezane sa starošću (AMD), konvulzije zbog vrućice, kao i povećanje apetita i pomoć pri vraćanju sjećanja na snove.

Neki uzimaju B6 za jačanje imunološkog sustava, u slučaju infekcija oka, infekcija mokraćnog mjehura i za prevenciju razvoja pojedinih vrsta karcinoma i bubrežnih kamenaca.

Za sve navedene bolesti prije uzimanja vitamina B6 svakako je potrebno savjetovati se s liječnikom.

Vitamine B-kompleksa možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Reference:

  1. Chiang EP, Selhub J, Bagley PJ, Dallal G, Roubenoff R. Pyridoxine supplementation corrects vitamin B6 deficiency but does not improve inflammation in patients with rheumatoid arthritis. Arthritis Res Ther 2005;7:R1404-11.
  2. Simpson JL, Bailey LB, Pietrzik K, Shane B, Holzgreve W. Micronutrients and women of reproductive potential: required dietary intake and consequences of dietary deficiency or excess. Part I–Folate, Vitamin B12, Vitamin B6. J Matern Fetal Neonatal Med 2010;23:1323-43.
  3. Wyatt KM, Dimmock PW, Jones PW, Shaughn O’Brien PM. Efficacy of vitamin B-6 in the treatment of premenstrual syndrome: systematic review. BMJ 1999;318:1375-81.

Objavljeno 13.10.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!