Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

4 razloga zašto i kako avokado uključiti u svoj jelovnik

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Avokado je posljednjih godina sve popularnija namirnica, a ljudi ovaj kremasti plod miješaju u smoothieje ili ih jedu na tostu ili različitim salatama, namazima ili slasticama.

Ovo zeleno voće postalo je glavna hrana u kuhinjama širom svijeta - i to s dobrim razlogom. Avokado donosi razne zdravstvene dobrobiti i svestran je sastojak koji se na vrlo raznolik način može koristiti u kuhinji.

Ovo masno voće koristi se u različitim juhama, umacima, pa čak i čokoladnim tartufima ili mousseovima. Ovisno o načinu pečenja, avokado se u nekim receptima koristi kao izvor masnoća, pogotovo pri pripremi slastica, bez da protom utječu okusom na konačni proizvod.

avokado

Avokado je pun hranjivih sastojaka i trebao bi biti dio uravnotežene prehrane. Ako i dalje niste sigurni kako i zašto biste avokado trebali uključiti u svoj jelovnik, donosimo razloge i načine da to promijenite:

1. Avokado je izvrstan izvor kalija

Porcija od 100 g avokada sadrži 485 miligrama kalija, dok primjerice banana u istoj količini ima 358 mg. Kalije je mineral koji sudjeluje u regulaciji rada živčanih stanica te pomaže u dopremanju nutrijenata u stanice, a otpremanja staničnog otpada.

Također, kalij sudjeluje u regulaciji krvnoga tlaka. Naime, visoke razine natrija mogu povećati krvni tlak, a kalij omogućuje da višak natrija napusti tijelo urinom. To zauzvrat snižava naš krvni tlak.

2. Avokado je bogat mononezasićenim kiselinama

Mononezasićene masti su molekule masti s jednom nezasićenom ugljikovom vezom. Jednostavno rečeno, to je nezasićena masnoća koja djeluje na snižavanje LDL kolesterola bez utjecaja na dobar HDL kolesterol, navode nutricionisti.

Kada imate previše LDL kolesterola, on se stvrdne uz rubove vaših arterija i sužava ih. To smanjuje protok krvi kroz arterije, što može uzrokovati stvaranje krvnih ugrušaka i druge medicinske komplikacije.

3. Avokado je bogat vlaknima

U 100 g avokada nalazimo oko 7 g vlakana. Namirnice bogate vlaknima pomažu u održavanju sitosti, što je dobro i u slučaju regulacije tjelesne težine jer olakšavaju postizanje kalorijskog deficita.

avokado

4. Avokado je bogat folatima

Ovo masno voće je bogato folatima, s 81 µg u 100 g voća. Folati su vitamini B skupine koji sudjeluju u pravilnom radu mozga te osiguravaju zdravu trudnoću.

Upravo su folati vitamini koji se savjetuju pojačano uzimati trudnicama jer sudjeluju u prevenciji otežanog razvoja fetusa, odnosno njegovog mozga i kralježnice u prvim tjednima trudnoće.

Kako avokado uključiti u svoj jelovnik?

Kako biste avokado uključili u svoj jelovnik donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata koji ga sadržavaju:

Radi svega rečenoga, avokado uključite u svoj jelovnik. Ovo nutritivno bogato voće u 100 g ima 160 kalorija pa pripazite da uz njegovu vrijednost ostanete u svom zacrtanom kalorijskom okviru.

Objavljeno 10.07.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!