Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Likopen - naučite kako vas čuva jedan od najsnažnijih antioksidansa na svijetu!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Antioksidansi su došli u žižu interesa prije par godina kada je znanstvenim studijama potvrđen njihov pozitivan utjecaj na zdravlje, odnosno sposobnost borbe protiv slobodnih radikala koje se smatra odgovornima za razvoj ili povećanje rizika od razvoja niza kroničnih bolesti. Svakom pojedinom antioksidansu pripisuju se različita pozitivna svojstva i neke se smatra snažnijima od drugih.

Likopen je jedan od antioksidansa koji je lako dostupan, a moćan za zdravlje. Radi se o tamnocrvenom karotinskom i karotinoidnom pigmentu i fitokemikaliji koja se može naći u plodovima rajčice i sličnom voću i povrću poput crvene mrkve, crvene paprike, lubenice i papaje. Istovremeno, iako crvene boje, jagode i višnje ne sadrže likopen, a šparoge i peršin sadrže. Iako je po kemijskom sastavu karoten, likopen nema aktivnost kao vitamin A.

likopen

Zdravstvene prednosti konzumacije likopena

Jedan od najsnažnijih antioksidansa na svijetu

Važnost antioksidansa u prehrani primarno je povezana s njihovom sposobnošću da se bore protiv uzročnika niza kroničnih bolesti. Posebno su ovi spojevi važni osobama kojima prehrana obiluje prerađevinama i hranom smanjene nutritivne vrijednosti, a koja je često tijekom rasta tretirana pesticidima.

Antioksidativna svojstva likopena mogu zaštititi organizam od oštećenja koja izazivaju upravo pesticidi koje nalazimo u hrani (atrazin i diklorvos). Likopen štiti jetru i nadbubrežni korteks, a upravo je ovaj potonji zadužen za kontrolu stresa.

Još jedan opasan kemijski spoj koji nalazimo u prerađenoj hrani je monosodium glutamat (MSG), čije su nuspojave glavobolje, znojenje, mučnina, slabost i sl. simptomi nakon uzimanja MSG-a su često i neurološki jer ovaj spoj djeluje kao ekscitotoksin u mozgu: ubrzava stanične reakcije do razine da izaziva stanično odumiranje ili apoptozu. Studija objavljena u Canadian Journal of Physiology and Pharmacology potvrdila je da likopen štiti stanice braneći proces apoptoze kada ga MSG signalizira mozgu.

Dodatno djelovanje likopena je da služi kao tretman u liječenju kandidijaze, poznatije kao gljivična infekcija. Za razliku od utjecaja na toksičnost MSG-a, likopen u ovom slučaju izaziva apoptozu zaraženih gljivičnih stanica. Ovo djelovanje je učinkovito u slučaju gljivične infekcije usne šupljine te vaginalne gljivične infekcije.

Ne samo da pomaže u slučajevima infekcija, antioksidativna svojstva likopena pomažu obnavljanju oštećenja kod ozljeda leđne moždine, a koja su uzrok paralize osoba s ozljedama leđne moždine.

likopen

Pomaže u prevenciji karcinoma

Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava, likopen igra važnu ulogu u prevenciji ili usporavanju razvoja nekoliko tipova karcinoma. Studija objavljena u Tumour Biology: The journal of the International Society for Oncodevelopmental Biology and Medicine potvrdila je sposobnost likopena da uspori razvoj karcinoma dojke i prostate, što je potvrdila još jedna studija objavljena u  American Journal of Clinical Nutrition.

Dodatno, potvrđen je pozitivan utjecaj likopena protiv HPV infekcije, najvažnijeg faktora u razvoja karcinoma grlića maternice. Osobe koje uz prehranu uzimaju i likopenske dodatke prehrani, brže se oporavljaju od ove infekcije, od onih koji u organizmu imaju niske razine likopena, objavljeno je na MedlinePlus.

Održava zdravlje očiju

Likopen čuva oči od oksidativnog stresa koji je uzročnik niza očnih bolesti, čime ga se smatra jednim od najsnažnijih očnih vitamina. Studija objavljena u časopisu Nutrition potvrdila je da likopen može prevenirati ili odgoditi razvoj katarakte u mnogim slučajevima.

U Life Sciences objavljeno je da likopen ima snažne utjecaje na procese koji dovode do makularne degeneracije povezane sa starenjem, a koja je uzročnik i sljepoće kod starijih osoba.

likopen

Ublažava neuropatsku bol

Neuropatija ili neuropatska bol je složeno stanje bolova uzrokovanih živčanim oštećenjima često praćenim oštećenjima mekih tkiva. Niz je čimbenika koji mogu uzrokovati neuropatiju, od alkoholizma, amputacije udova do dijabetesa, a ponekad ovo stanje nastaje bez očitih uzroka.

U studiji objavljenoj u European Journal of Pain, testiran je specifičan utjecaj likopena na dijabetičku neuropatiju te je utvrđeno da likopen ima sposobnost smanjenja boli te snižavanja ukupne tjelesne mase.

Poboljšava zdravlje mozga

Likopenu se dodjeljuje niz neuroloških benefita. Studija objavljena u Neuroscience Letters potvrdila je da likopen usporava progresiju Alzheimerove bolesti štiteći zdrave stanice od napredovanja bolesti. Na sličan način likopen djeluje i u oporavku od epileptičnih napada što je važno jer se tijekom napada smanjuje dotok kisika u mozak, što može uzrokovati trajna oštećenja mozga ako napad predugo traje.

likopen

Poboljšava zdravlje srca

Likopen potvrđeno pozitivno utječe na zdravlje srca i prevenira niz bolesti. Likopen se preporučuje u slučajevima visokoga krvnog tlaka, čime se prevenira razvoj koronarnih srčanih bolesti, miokardijalne ishemije i ateroskleroze.

Visoke razine likopena u krvotoku su povezane s nižom razinom smrtnosti kod osoba s dijagnosticiranim metaboličkim sindromom, kombinacijom poremećaja koji vode do niza srčanih bolesti, stoji u studiji objavljenoj u Nutrition Research.

Čuva zdravlje kostiju

Nisu samo vitamin K i kalcij zaslužni za zdravlje kostiju. Likopen i ovdje ima važnu ulogu. Smanjuje oksidativni stres u kostima koji izaziva oslabjelu koštanu strukturu. Također, usporava apoptozu (staničnu smrt) koja uzrokuje slabljenje kostiju te potiče obnovu stanične izgradnje kostiju, što kosti održava zdravijima i jačima, zaključak je studije objavljene u časopisu Bone.

Likopen u prehrani

Apsorpcija likopena zahtijeva kombiniranje sa žučnim solima i mastima. Intestinalna apsorpcija likopena poboljšana je prisutnošću masti i kuhanjem. Likopen kao dodatak prehrani (u ulju) može biti učinkovitije apsorbiran od likopena iz hrane, što daje prednost konzumaciji likopenskih suplemenata.

Iz svega, razvidno je da je za apsorpciju likopena potrebna prisutnost masti koja olakšava i omogućava pravilnu i maksimalnu apsorpciju ovog antioksidansa.

Osim u rajčicama likopen nalazimo u:

  • Lubenici
  • Grejpfrutu
  • Guavi
  • Papaji
  • Šparogama
  • Crvenom kupusu
  • Mangu
  • Mrkvi

Jedan od najboljih načina za unos likopena je umak od rajčice koji se svakako stavlja i kvalitetno maslinovo ulje. Uživajte u domaćoj šalši i iskoristite sve dobrobiti ovog snažnog antioksidanta.

likopen

Objavljeno 07.06.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!