Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Dvoboj namirnica: tuna ili losos, što je bolje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Prema preporukama zdravstvenih djelatnika, za očuvanje zdravlja, savjetuje se jesti ribu barem dva puta tjedno. Nažalost, iako smo primorska zemlja, naš prosječni unos ribe po glavi stanovnika daleko je ispod zdravstvenih preporuka. No, pokušajte to promijeniti i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

Tuna i losos su dvije namirnice koje svakako trebate imati na jelovniku, no koje su razlike među ovim ribama te kojoj dajemo ipak malu prednost pročitajte u nastavku teksta. 

sushi

Pogledajmo prvo nutritivni sastav ove dvije namirnice:

Namirnica (u 100 grama)

Tuna (žutoperajna)

Losos (atlantski)

Energetska vrijednost / kalorije

129 kcal

208 kcal

Masti

0,6 g 

13 g 

Ugljikohidrati

0 g 

0 g 

Proteini

29 g 

20 g 

 

A sada pogledajmo detaljniju usporedbu ove dvije namirnice: 

Utjecaj na energiju

Ako birate između tune i lososa kako biste vratili izgubljenu energiju, potpuno ste u krivom odjeljku u trgovini. Naime, ni tuna ni losos nemaju niti jedan gram ugljikohidrata.

No, losos se u ovom dvoboju može pohvaliti visokim udjelom vitamina B6 i B12 koji će sudjelovati u poboljšanom stvaranju energije iz drugih namirnica koje, uz losos, jedete (poput primjerice riže u sushiju). Stoga, u ovom dvoboju malenu prednost odnosi losos.

Utjecaj na mišiće

Tuna u ovom segmentu nadmoćno pobjeđuje: u 100 grama tune, dobivamo 29 grama proteina, dok u istoj količini lososa ima 20 grama proteina. No, kada biste tunu usporedili s bilo kojoj drugom ribom, ona bi pobijedila, a upravo zbog tako visokog udjela proteina, tuna je jedna od najprepoznatljivijih fitness namirnica.

No, nisu proteini jedino mjerilo vrijednosti namirnice u kontekstu mišića. Naime, studije pokazuju da osobe koje uz proteine unose i umjerene količine kolesterola imaju puno bolji mišićni prirast od onih koji su na prehrani s jako niskim udjelom kolesterola. Znanstvenici kolesterol povezuju s poboljšanim mišićnim opravkom koji je iznimno bitan za mišićni rast, ali i smanjenje rizika od ozljeda.

Po pitanju kolesterola, losos je pobjednik: njegovih 55 mg u usporedbi s tuninih 44 mg svakako je razlika koja ide u korist lososa.

tuna

Utjecaj na oporavak 

Tuna ima jako velike količine žive. Prema američkom FDA, tuna ima čak 27 puta više žive nego losos. Srećom, količine žive u ovim ribama i dalje su najčešće u granicama bezopasnih za zdravlje. No, ako izbjegavate živu, losos će biti vaš izbor.

Kada razmišljate koju namirnicu odabrati nakon treninga, losos tu premoćno pobjeđuje: u 100 grama lososa nalazimo 2018 mg omega-3 masnih kiselina, dok u tuni nalazimo samo 243 mg. Omega-3 masne kiseline doprinose smanjenju upalnih procesa u organizmu, što ubrzava oporavak nakon treninga, ali i poboljšava opće zdravstveno stanje.

Udio vitamina i minerala

Kako je rečeno ranije, losos obiluje vitaminima B6 i B12, ali i drugim vitaminima iz B-kompleksa. Iako i u tuni nalazimo B1, B2, B3, B6, B9 i B12, losos ipak prednjači u količinama pa mu u ovom segmentu dajemo malu prednost.

Od minerala, losos se može pohvaliti fosforom, magnezijem, cinkom i željezom. U tuni nalazimo više fosfora, više magnezija, željena i kalcija te istu količinu cinka kao i kod lososa. Tuna je u ovom segmentu nešto bogatija i bolja namirnica.

losos

Pobjednik je... 

Losos i tuna su svakako visokovrijedne namirnice koje svakako trebate imati u svom jelovniku, no ako se pitate koju odabrati ili kojoj dati prednost, tada losos ipak osvaja pobjedu zbog svoje ukupno bolje nutritivne vrijednosti i raznovrsnosti te ukupno većeg pozitivnog utjecaja na zdravlje.

Ako možete birati, uvijek kupujte tunu i losos iz divljih voda, a ne iz uzgoja kako biste smanjili udio teških metala i smanjili tu potencijalnu opasnost na minimum.

Objavljeno 19.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!