Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako trening utječe na zdravlje zglobova?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Redovna, umjerena tjelesna aktivnost ima niz prednosti za ukupno čovjekovo zdravlje. Među najvažnijim benefitima koje fizička aktivnosti ima na zdravlje ističu se smanjen rizik od srčanog i moždanog udara i prerane smrti.

Osim toga, niz je studija koje potvrđuju povezanost neke vrste treninga sa zaštitom od dijabetesa, pretilosti, visokog krvnog tlaka, osteoporoze i lomova, depresije, nesanice, demencije te karcinoma debelog crijeva, dojke i prostate.

Unatoč svim navedenim benefitima koji su sada već općepoznati, i dalje se jako malen broj ljudi redovito bavi nekom tjelesnom aktivnošću. Čest izgovor za izbjegavanje treninga bilo koje vrste jest nedostatak vremena, motivacije, financijskih sredstava za članarine, a među opravdanjima jest i - "strah od negativnog utjecaja vježbanja na zglobove", među kojima se najčešće ističu koljena!

"Ne mogu vježbati jer imam problema s koljenima", jako se često čuje među nevježbačima, posebno onima s viškom kilograma. No, studije potvrđuju upravo suprotno, kontrolirano vježbanje ne samo da je sigurno za zglobove već se i savjetuje svima, bez obzira na starost ili fizičku kondiciju.

vjezbanje stariji

Utjecaj vježbanja na razvoj osteoartritisa

U periodu između 1993. i 2005. godine u američkom gradu Framinghamu provedena je opsežna studija o utjecaju vježbanja na artritis i zdravlje zglobova. Ove studije su bile nastavak studije o uzrocima nastanka srčanog i moždanog udara. Kako stoji u rezultatima studije, nije potvrđena nikakva veza između tjelesne aktivnosti i razvoja osteoartritisa koljena.

Najaktivniji ispitanici imali su isti rizik od razvoja ove bolesti kao i oni značajno manje aktivni, i kad se govori o simptomima i kad se govori o nepravilnostima zamijećenima na rentgenskim snimanjima. Tjelesan aktivnost je pozitivno utjecala na zdravlje koljena i kod trkača i kod osoba koje su redovno hodale, iako trčanje stvara znatno veći stres na zglobove nogu nego hodanje. Također, iako je pretilost zaseban faktor rizika za razvoj osteoartritisa, fizički aktivni pojedinci jednako su dobre rezultate imali kao i mršaviji ispitanici.

osobni trener

Utjecaj vježbanja na zdravlje hrskavice

Osteoartritis počinje kada se hrskavica koja ublažuje zglobove počne trošiti. Budući da hrskavica nema vlastitu prokrvljenost, ona mora dobiti svoje hranjive tvari iz zglobne tekućine koja ga okružuje te u kojoj se nalazi. Vježbanje i fizička aktivnost pokreću zglobove, dovodeći nutrijentima bogate tekućine u hrskavicu. Dakle, zbog ovog dopremanja hrane u zglobove, vježbanje je svakako poželjna aktivnost za zglobne strukture.

Australska studija u trajanju oko 25 godina potvrdila je pretpostavke da vježbanje pomaže zdravlju zglobova. Naime, osobe koje su u promatranom razdoblju bile fizički aktivne su imale zdravije zglobove, a oni čije je vježbanje bilo na višem nivou su zamijećeno imali najčvršću i najzdraviju hrskavicu u koljenom zglobu.

Utjecaj vježbanja na razvoj mišićno-koštanih nepravilnosti

Studije koje uspoređuju trkače i osobe koje ne trče, također je potvrdila pozitivne utjecaje redovne aktivnosti, poput trčanja, na zdravlje zglobova. U studiji u trajanju pod preko 20 godina, trkači su zabilježili značajno manje mišićno-koštanih nepravilnosti od pojedinaca koje nisu aktivni. Također, kod trkača je zabilježen čak 39% manja stopa smrtnosti.

trcanje

Vježbanje kao terapija

Vježbanje se često propisuje osobama oboljelima od artritisa. Studija provedena 2005. godine u Velikoj Britaniji usporedila je hodanje, treninge snage i konvencionalnu terapiju bez vježbanja kod osoba oboljelih od osteoartritisa koljena. prve dvije skupine zabilježeni su puno bolji rezultati terapije, uključujući smanjenu bol i povećanu pokretljivost zglobova.

Dakle, nema sumnje da je redovna tjelesna aktivnost dobra za ljudsko zdravlje. U slučajevima primjene fizičke aktivnosti kao dijela terapije ili prevencije neke bolesti, važno je savjetovati se s osobnim trenerom i liječnikom kako bi se vježbama doprinijelo poboljšanju stanja.

Vježbama se na više razina jačaju tkiva, kako mišićna tako i koštano-zglobna, poboljšava cirkulacija, bolje dopremaju nutrijenti, povećava snaga, izdržljivost, mobilnost i fleksibilnost te se svima savjetuje redovna tjelesna aktivnost za očuvanje općeg zdravlja organizma, bez obzira na dob ili prethodnu tjelesnu aktivnost.

Objavljeno 08.11.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!