VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Pregled najpopularnijih suplemenata za zdravlje zglobova

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljudsko tijelo ima više od 100 zglobova, koji su prilikom svakodnevnih izazova izloženi velikom stresu. Vezano uz ovu činjenicu statistika kaže da su bolesti koštano-zglobnog sustava među najčešćim razlozima za posjet liječniku u razvijenim zemljama. Učestalost ovih bolesti može se objasniti sve dužim životnim vijekom , ali i suvremenim nezdravim načinom života te štetnim utjecajima iz okoline.

Bol

Naporni sportski treninzi s utezima, prekomjerna tjelesna težina, sjedilački način života, krivo držanje, razne vrste rekreacije ili sporta koji opterećuju zglobove, glavni su uzročnici oštećenja zglobova. Nažalost, dok su zdravi i osiguravaju bezbolne pokrete ne poklanjamo im preveliku pažnju. No ako ih adekvatno ne hranimo i čuvamo s vremenom će se prije ili kasnije javiti simptomi kao znakovi trošenja zglobova, poput boli pri kretanju, oticanja i zategnutosti mišića. Većina će tek tada reagirati i poduzeti razne mjere da te bolove spriječi i da zglob opet vrati u normalnu funkciju, no oni svjesni rizika koje im sport i sportski način života nosi mjere prevencije i zaštite poduzet će mnogo ranije.

S godinama je nekako prihvatljivo da nam kosti i zglobovi postaju slabiji i osjetljiviji, no nedavna studija koju su proveli britanski znanstvenici pokazala je da zglobovi stare brže od ostatka tijela. Tako prosječna osoba ima zglobove 12 godina starije od njihove stvarne dobi, pokazala je studija provedena na čak 13000 ljudi.

Zglobovi

Kada je riječ o dodacima prehrani odnosno različitim suplementima poprilično smo skloni puno pažnje i novaca uložiti u one koji će nam pomoći u povećanju mišićne mase, smanjenju masnoća ili povećanju energije, a malo tko će obratiti pozornost na one preparate koji nam pomažu u očuvanju zdravlja.

No jedan od osnovnih dodataka prehrani sportaša koji nikako nije poželjno izostaviti iz svakodnevne konzumacije je formula za očuvanje i regeneraciju zglobova koja vam je prijeko potrebna ako se svakodnevno izlažete različitim fizičkim naporima.

Današnje tržište nudi čitavu kolekciju različitih preparata za jačanje i regeneraciju koštano-zglobnog sustava stoga je potrebno biti jako oprezan kako pri odabiru samog proizvoda, tako i pri izboru brenda.

A jednom kad ste se odlučili potpomognuti malo svoje zglobove nekim od suplemenata, postoji nekoliko sastojaka o kojima valja voditi računa.

Glukozamin

Glukozamin sulfat je prirodno prisutan aminomonosaharid koji nastaje u ljudskom organizmu od glukoze i L-glutamina te ključna komponenta kompliciranijih spojeva glikozaminoglikana i glikoproteina koji su važni sastojci vezivnog tkiva. Također neophodan je za konstrukciju i održavanje vezivnog tkiva, pogotovo hrskavice i lubrikantnih tekućina u tijelu. Konačna forma glukozamina jest N-acetil glukozamin, koji zajedno s glukuronskom kiselinom čini hijaluronsku kiselinu, tekućinu koja "podmazuje" zglobove. Osim što je komponenta hijaluronske kiseline glukozamin također pomaže ugradnju sumpora u hrskavicu. Uz sve navedeno, osigurava zglobnoj hrskavici elastičnost i sposobnost ublažavanja udaraca te je čuva od oštećenja.

Zglobovi

Industrijski, glukozamin se derivira iz hitina, glavne komponente ljuštura morskih školjaka i rakovica a u suplementima glukozamin dolazi u dva oblika - glukozamin sulfat i glukozamin klorid. Oba oblika su vrlo slična po svojim učincima, ali je hidroklorid mnogo učinkovitiji jer je bogatiji izvor glukozamina (postotak čistog glukozamina u hidrokloridu je 83%, a u sulfatu 65%).

Da bi imao djelotvoran učinak potrebno ga je uzimati 1500mg dnevno, tijekom barem mjesec dana.

Kondroitin sulfat

Kondroitin sulfat složeni je ugljikohidrat (glikozaminoglikan) koji nalazimo u vezivnim tkivima svih sisavaca. Sintetizira se iz beta-D-glukuronske kiseline i D-N beta acetil galaktozamina. U tijelu ga stvaraju stanice hrskavice -hondrociti. U zglobnoj hrskavici kondroitin ima nekoliko važnih uloga: osigurava stvaranje sinovijalne tekućine u zglobu, ali time i prehranu zgloba i zaštitu zglobnih struktura te zaštitu od mehaničkih oštećenja. Štiti zdravu hrskavicu od preranog propadanja sprječavajući stvaranje određenih enzima koji oštećuju vezivna tkiva te neutralizirajući učinak drugih enzima koji sprječavaju transport hranjivih tvari u hrskavicu.

Budući da se s neprestanim kretanjem i godinama te strukture neprekidno troše te sve teže obnavljaju, dolazi do njihovog propadanja uz pojavu bolova i otežanu pokretljivost. Brojna klinička istraživanja pokazala su da smanjenje koncentracije kondroitina značajno doprinosi razvoju osteoartritisa, ali i nastanku različitih mehaničkih ozljeda zglobnih struktura. Primjenom kondroitin sulfata povećava se pokretljivost degenerativno promijenjenih zglobova te smanjuje razina boli i potreba za primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Terapijski odgovor na njegovu primjenu je postupan, a rezultati se javljaju nakon nekoliko tjedana redovite primjene. Preporučena dnevna doza je 800-1200mg, a kliničkim ispitivanjima nisu utvrđene značajne nuspojave predoziranja kondroitinom.

MSM

Metilsulfonilmetan ili popularnije MSM prirodni je oblik sumpora pronađen u ljudskim i drugim živim organizmima. Također se nalazi u sirovoj hrani, ali iz nje nestaje pri modernom načinu spremanja hrane prilikom pranja i kuhanja. Otprilike pola organskog sumpora je pohranjeno u mišićima, kostima i koži. MSM ima vrlo široku paletu djelovanja a najznačajnija je sposobnost obnavljanja vezivnog tkiva i mogućnost uklanjanja bolova uzrokovanih upalom. Uz to ima vrlo povoljan učinak na akne, alergije, Alzheimerovu bolest, artritis, cirkulaciju, glavobolju, migrenu, stres, bolove u mišićima te u normalizaciji imunološkog sustava. U današnje vrijeme sve je popularniji kao rješenje za otklanjanje boli budući da je potpuno prirodan i ne izaziva nikakve druge nuspojave.

Pregled suplemenata

Elasti Joint

Elasti JointOd suplemenata koji u svojem sastavu imaju jednu ili kombinaciju ovih tvari na našem tržištu svakako je najpoznatiji Elasti Joint koji se u posljednih godinu dana dokazao kao apsolutno najefikasniji dodatak prehrani koji pomaže pri tegobama sa zglobovima, hrskavičnim i vezivnim tkivom, a primjena mu je i mnogo šira.

Osim vrhunskih sportaša, elasti joint mogu koristiti svi koji traže pomoć kod osteoartritisa i artroze, bolnih i natečenih zglobova, upale zglobne ovojnice, sportskih ozljeda, prevencije pri napornim treninzima, jačanja vezivnog tkiva i sličnih problema.

Sastav (1 mjerica):

Glukozamin sulfat 1500 mg
Kondroitin 1200 mg
Kolagen 5000 mg
MSM Vitamin C 2000 mg
500mg

Joint Fuel

Joint fuelSljedeći preparat koji preporučujemo borite li se s bilo kojim od gore navedenih problema je Joint Fuel, specijalna formula glukozamina i kondroitina visoke iskoristivosti.

Primjenjuje se kod ozljeda i degenerativnih bolesti vezivnog i mekog potpornog tkiva (zglobovi, hrskavica, tetive, ligamenti), reumatoidnog artritisa i bolnih ozljeda zglobova. Uz glukozamin ova formula sadrži i ekstrakt kurkume, antioksidanse i mikronutrijente. Kao dodatak prehrani preporučeno je uzimati 1-2 kapsule dnevno, a kod artritisa i težih ozljeda 4 kapsule.

Sastojci: (1 kapsula):

Vitamin C - 166mg
Vitamin E - 114mg
Cink - 5mg
Selen - 33 mikrog
Glukozamin sulfat - 250mg
Kondroitin sulfat - 16,6mg
Kurkuma ekstrakt korijena - 117mg
Kvercetin dihidrat - 16,66mg
Bromelain - 33mg

Formula for Joints

Formula for jointsFormula for Joints najbolji je potpuno prirodni, biljni lijek učinkovit kod problema sa zglobovima. Ovaj proizvod, između ostalog, pomoći će u regeneraciji zglobnih struktura, povećati fleksibilnost i mobilnost zglobova, a također dobro ga je uzimati i kao prevenciju ako ste sportaš ili se redovito bavite bilo kojom vrstom rekreacije. Također kao i gore navedeni u svom sastavu ima glukozamin, kondroitin i MSM. Stoga ako želite izaći iz okvira i pokušati sa alternativnim prirodnim suplementima Formula for Joints garantira uspješno liječenje.

Dvije tablete sadrže:

Vitamin C - 30mg
Vitamin E - 30IU
Magnezij - 2mg
Boron - 1,5mg
Glukozamin HCL - 750mg
Kondroitin sulfat - 50mg
+MSM

Glucosamine and Chondroitin plus MSM

Glucosamine and Chondroitin plus MSMGlucosamine and Chondroitin plus MSM također je jedan od najpoznatijih preparata u kapsulama s istom funkcijom kao i gornja tri. Osim regeneracije zglobova, ovaj proizvod poboljšava i kvalitetu kose i noktiju. Preporuča se uzimati dva puta dnevno po 2 kapsule, ujutro i navečer.

Po kapsuli sadrži:

300 mg glukozamin sulfata
300 mg chondroitin sulfata
150 mg MSM (metil sulfonil metan)

Tržište danas obiluje i mnogim drugim proizvodima koji su više ili manje dobri i učinkoviti u prevenciji i regeneraciji zglobova i ligamenata, a na Vama je da odlučite koji od proizvoda Vam najbolje odgovara.

Veliku ponudu dodataka prehrani za poboljšanje zdravlja zglobova pogledajte u fitness.com.hr web shopu!

Stoga ne štedite i učinite već danas nešto za svoje zdravlje!

Objavljeno 14.09.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!